Mide İlaçları Kullananlar Dikkat!

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/11/27 23:48 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Özellikle reflü, gastrit, ülser gibi hastalıklarsa; mide asiti miktarını düşürmek için mide koruyucular kullanılır
Mide İlaçları Kullananlar Dikkat!

Özellikle reflü, gastrit, ülser gibi hastalıklarsa; mide asiti miktarını düşürmek için mide koruyucular kullanılır. PPI (proton pompa inhibitörleri) olarak adlandırılan bu ilaçların uzun süre kullanımı B12 seviyesinde düşüş meydana getiriyor.

B12 Nedir? Neden Önemlidir?

B12 vitamini suda çözünen vitamin gruplardandır. Özellikle sinir sisteminin düzenli çalışmasını destekleyen temel vitaminlerdendir. Bu sebeple unutkanlık gibi zihinsel fonksiyonlarda gerileme görüldüğünde ilk olarak B12 değerine bakılır. 

B12 Eksikliği Nasıl Tespit Edilir?

B12 eksikliği şikayetleri, klinik muayeneler neticesinde ortaya çıkar ve doktorumuz bu durumda kan tahlili ile B12 değerini kontrol etmek ister. Kısa sürede sonuçlanan bu tahlil, kişinin B12 hakkında yeterli bilgiyi verecektir. 

B12 eksikliği zamanla bunama ve nörolojik hastalıklara yol açabilir. Basit bir kan testiyle B12 eksikliği tespit edilebiliyor.

B12 Eksikliği Neden Olur?

B12 eksikliğinin pek çok sebebi olabilir. Bunların ilk başında beslenmede yetersizlik gelir. Sonrasında ise, bazı hastalıkların yol açtığı B12 eksikliği olabilir. B grubu vitaminler, bağırsaktaki faydalı bakterilerle desteklenen vitaminlerdir. bu sebeple probiyotik beslenme çok önemlidir. Bu sebeple bağırsak sisteminde meydana gelen hastalıklar da B12 sindirimine zarar veren durumlardandır. 

Diğer bir B12 eksikliği sebebi ise, kullanılan bazı ilaçların yan etki yapmasıdır. Özellikle mide ilaçlarının 2 seneden fazla kullananlarda B12 eksikliği %65 oranla daha fazla görülür.

Mide İlaçları Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mide ilacını kullanırken öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır. Doktorun vermediği, eş dost tavsiyesi ile alınan tüm ilaçlarda yan etki ihtimali çok daha yüksektir.

İlaclar doktorun tavsiye ettiği süre boyunca, tavsiye ettiği dozda kullanılmalıdır. 

Sadece mide ilacı kullanırken değil, her ilaç kullanımında bol su tüketmek son derece önemlidir. İlaçların yan etkilerini azaltmak ve faydasını artırmak için en önemli unsur budur. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?