Alzheimer Engellenebilir mi?
Alzheimer; bilişsel fonksiyonların kaybolmasıyla bilinen, demans hastalığıdır. Nörolojik bir rahatsızlıktır. Alzheimer hastaları, beynin organizasyonu bozulduğundan, yakın geçmişten başlamak üzere yaşadıklarını, yediklerini, söylediklerini unutmakla başlarlar.
Alzheimer; bilişsel fonksiyonların kaybolmasıyla bilinen, demans hastalığıdır. Nörolojik bir rahatsızlıktır. Alzheimer hastaları, beynin organizasyonu bozulduğundan, yakın geçmişten başlamak üzere yaşadıklarını, yediklerini, söylediklerini unutmakla başlarlar.
Alzheimer daha çok 65 yaş üstü bir hastalık olarak algılansa da, bu sadece görülme sıklığının ve teşhisin o yaşlarda konduğunun bir göstergesidir. Aslında Alzheimer başlangıcı 30lu yaşlardan itibaren de kendini küçük unutkanlıklarla belli edebilir. Alzheimer hastalığı hastenelerin nörolohi kliniklerinde takip ve tedavi edilmektedir.
Alzheimer, genetik de olmak üzere pek çok faktörün birleşmesiyle meydana gelen bir hastalıktır. İşin içine genetik faktörler girdiğinde insanlar yakalanmayı kaçınılmaz görerek, durumu iyileştirmek ve alzheimer olmadan önce önlem alarak en azından hafifletmek için çaba göstermemektedir. Oysa ki, alınacak küçük önlemlerle Alzheimer önlenebilir, ertelenebilir, seyri azaltılabilir bir hastalıktır. Bu sayede kişi, kimseye ihtiyaç duymadan, hayatına devam edebilir.
Ayrıca genetik olarak aile geçmişinde Alzheimer olmayanlar da bu hastalığa asla yakalanmaz demek doğru değildir. Çünkü genetiklik sadece bir faktördür ve tetikleyen başka faktörler de vardır.
Beslenme; tüm hastalıklarda olduğu gibi alzheimerde de çok etkili bir unsurdur. B12, omega 3 ve omega 6 beynin işlevsel kısmını yöneten vitamin ve yağlardır. Bunların noksanlığında beynin işlevsel kısmı beslenemez ve bir süre sonra yetisini kaybeder. Bu vitamin ve yağlar, en çok hayvansal gıdalarda vardır. bu gıdalar, kırmızı et ve balıktır. Bunun dışında meyve ve sebzelerde, ceviz, fındık, zeytinyağında vardır. Sert vejetaryen diyetlerde hayvansal gıdalara yer verilmediğinden, beyin, alzheimere karşı savunmasız duruma düşer. Bu sebeple bu diyetlerde, hayvansal olmayan diğer gıdaları tüketmekte fayda vardır. hayvansal besinler tüketilmediği için bu besin grubundan özellikle ceviz, normal beslenen bir kişiye göre iki kat daha fazla tüketilmelidir.
Bunun dışında beynin işlevini günlük hayatta artırmak da alzheimerden korunmada çok önemlidir. Günlük alışverişlerde yazarak değilde, akıldan hesap yapmak, bulmaca çözmek, telefon numarası ezberlemek, yabancı kelimeler ezberlemek, dil öğrenmek, sırasını bozmadan birbirinden bağımsız kelimeleri tekrar etmek gibi zihinsel aktiviteler, beyni canlı tutar ve Alzheimer olmak şöyle dursun, zihnin ilerleyen yaşlara rağmen çok daha aktif olmasını dahi sağlar.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.