Laktozsuz Süt Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/09/24 13:25 • Güncelleme Tarihi : 2019/01/03 23:56 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Laktoz, sütte bulunan doğal şekerdir. Biyolojik bileşenleri, glikoz ve galaktozdur. Laktozsuz süt, laktozun parçacıklarına yani glikoz ve galaktoza ayrışması neticesinde meydana gelen süttür. Peki bu uygulama neden yapılır?

Laktozsuz Süt Nedir?

Laktoz, sütte bulunan doğal şekerdir. Biyolojik bileşenleri, glikoz ve galaktozdur. Laktozsuz süt, laktozun parçacıklarına yani glikoz ve galaktoza ayrışması neticesinde meydana gelen süttür. Peki bu uygulama neden yapılır?

Laktaz, bir enzimdir. İnce bağırsağın etrafında bulunur ve görevi, vücuda alınan laktozu parçacıklarına yani glikoz ve galaktoza ayrıştırmaktır. Ancak bazı insanlarda laktoz intoleransı vardır. yani; vücutta bulunan laktaz enzimi miktarı yetersizdir. Bu sebeple laktoz içerikli bir gıda tüketildiğinde bunu hem glikoz ve galaktoza ayrıştıramaz, hem de bu besinden yarar sağlayamaz. Bu kişilerde özellikle normal süt içtiklerinde karın ağrısı, gaz sancısı, kabızlık gibi problemler meydana gelir. İşte laktozsuz sütün piyasaya çıkma sebebi, laktoz intoleransı sebebiyle sütteki yararlı bileşenlerden yararlanmayan kişilerin de süt içmesini kolaylaştırmaktır. Bu sayede hem laktozu sindirmeye çalışmakla uğraşmayacak ve mide bağırsak problemleri yaşamayacak, hem de sütteki kalsiyum başta olmak üzere pek çok mineralden faydalanmış olacaktır.

Lastozsuz sütün diğer sütlerden farkı var mı? Laktozsuz süt, diğer sütlere göre biraz daha tatlıdır. Bunun sebebi, açığa çıkarılan yani, laktozun çözünmesiyle oluşan glikoz ve galaktozun meydana gelmesinden kaynaklı bir tattır. Kalori ve besin değeri bakımından laktozsuz süt, yarım yağlı sütle aynı özelliklere sahiptir.

Laktaz enziminin vücutta üretimi sağlanamaz mı? Laktaz enzimi şayet vücutta varsa, ancak yeterli miktarda değilse, kişinin azar azar laktozu hayatına dahil etmesi gerekir. bu sayede, vücut mevcut olan laktozu kullanır ve daha fazlasının üretilmesi gerektiğini varsayarak üretimini artırır. Harika yaratılan vücut dizaynı, bunu yönetmeye odaklıdır. Ancak bazı kişilerde laktaz hiç üretilemez. Bu kişilerde laktaz üretimini destekleyen bir tedavi yoktur. Vücut bu enzimi hiç tanımadığından, üretimini de yapamaz. Genetik olarak vücut, bu enzimi tanımlayamaz. Bu kişiler, beslenmelerinden kesinlikle laktozu çıkarmalılardır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?