Doğum Kontrolü Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/11/08 13:41 • Güncelleme Tarihi : 2018/11/08 13:41 •

Doğum kontrolü; toplumda kullanılan yöntemle artık hiç çocuk sahibi olamamak gibi algılansa da, aslında, istenmeyen gebeliklerin önlenmesi ve isteğe binaen gebe kalınmasının kontrolünü sağlamaktır.

Doğum Kontrolü Nedir?

Doğum kontrolü; toplumda kullanılan yöntemle artık hiç çocuk sahibi olamamak gibi algılansa da, aslında, istenmeyen gebeliklerin önlenmesi ve isteğe binaen gebe kalınmasının kontrolünü sağlamaktır.

Bu yanlış algı yüzünden, ne yazık ki, pek çok çift korunmuyor veya yanlış yöntemler tercih ediyor. Neticede ise, istenmeyen gebelikler, çocuk anneler, yasa dışı kürtajlar, düşük doğum yapmak için yapılan cahilce müdahaleler veya istenmeyen, sevilmeyen, bakılamayan bebekler meydana geliyor.

Cinselliğin toplumda ayıp olarak algılanması, konuşulmaması bilgisizliğe yol açıyor. Aslında cinsel korkuların, vajinismusun çok gündeme geldiği bu zamanlarda, zeminde yatan sebep bilgisizliktir. İnsan bildiği şeyden korkmaz. Korkutan, bilmediği durumlardır. Kulaktan dolma yanlış bilgiler, kötü cinsellik hikayeleri korkuları ortaya çıkarır. Asıl bilgi mecrası olan hekimlere, cinsel terapistlere danışma fikri ise her zaman itici, utanç verici ve ayıp olarak algılanır. Bu sebeple doğru bilgiye ulaşılamaz ve yanlış bilgiler başta cinsel korkulara, ardından cinsel isteksizliğe, evliliklerin bitmesine ve toplumsal bozulmalara kadar uzanır.

Cinsel terapilere bakıldığında, çoğunluğu her zaman evliler oluşturur. Yani aslında bir cinsel hayatları var ancak düzene girmeye ihtiyacı olan kişiler. Halbuki bu eğitimler evlilikten önce alınsa, ne cinsel problemler meydana çıkacak, ne de bu durumu düzeltmek için daha çok çaba sarf edilmesi gerekecek. Her hastalıkta söylendiği gibi; hastalığı önlemek, meydana geldikten sonra tedavi olmaktan çok daha kolay ve ucuzdur.

Korunmak için doktora başvurmak da toplumun büyük bir kesimince ayıp algısından çıkamamıştır. Bu sebeple günümüzde hala en sık kullanılan yöntem, geri çekilme yöntemidir. Ancak bu yöntem ne yazık ki pek çok yönteme göre daha güvensiz, kontrolü daha zordur. İstenmeyen gebeliklerin çoğunun altında yatan sebep de budur.

Ülkemizde doğum kontrol hapı ile kullanma yoğunluğu ise sadece %9dur. Bunun altında yatan sebep de yine kulaktan dolma yanlış bilgilerdir. Doğum kontrol haplarının kısırlığa sebep olduğu söylenir. Ancak unutulmamalıdır ki, doğum kontrol hapları sadece gebelikten korunmak için değil, aynı zamanda adet düzenleme, hormon dengeleyici gibi pek çok görevle de hekim kontrolünde reçete edilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?