Astımlı Çocukları Yüzdürmek Yararlıdır

Yayın Tarihi : 2017/06/30 13:16 • Güncelleme Tarihi : 2021/10/05 05:20 •

Astım; nefes yollarında sorun yaratan, bazen alerjiden kaynaklanabilen, kronik bir hastalıktır

Astımlı Çocukları Yüzdürmek Yararlıdır

Astım; nefes yollarında sorun yaratan, bazen alerjiden kaynaklanabilen, kronik bir hastalıktır. Bu hastalarda akciğer kapasitesi küçüktür. Hastalığın en önemli sebebi de budur.

Özellikle çocukların yaşam kalitesini düşüren, sosyalleşmesini engelleyen bu hastalığı daha hafif atlatması çeşitli yöntemlerle mümkündür. Çocukların metabolizması çok hızlıdır. Haliyle çocuk, hareket etmek ister. Ancak hareket kısıtlaması olan çocuk, arkadaşlarına uyum sağlayamaz ve çoğu ortamdan izole olmaya başlar. Bu sebeple evet yetişkinlerde de astım zor bir hastalıktır ancak, bir çocuk için hayatı yaşamanın yoludur astım tedavisi olmak.

Yüzme, Astıma Nasıl Fayda Sağlar?

Astımın en büyük sebebi, madem akciğer hacmi; o zaman akciğer hacmini genişletecek egzersizler, bu hastaların yegane kurtuluşudur demektir. Bu sebeple bu kişilerde nefes egzersizleri çok önemlidir. Ancak nefes egzersizlerini düzenli yapabilmek, hele ki bir çocuk için bunu yapmak hayli sıkıcı ve devamı olmayan bir yöntemdir. Bu sebeple bunu eğlenceli ve cazip hale getirmek, ebeveynin işidir ki; yüzmede bu iş çocuğa belli etmeden bile yapılabilecek en keyifli egzersizdir.

Yüzme; devamlı ve ilaçlarla beraber uygulandığında; akciğer hacmini geliştirir. Böylece; astımdan kaynaklı, acil servise kaldırılma, hastane yatışlarında ciddi azalmalar görülür. Hatta çocuk, bu işi devam ettirdiğinde, hastalığı tamamen geçirmesi dahi mümkündür.

Yüzmek sadece akciğer hacmini artırmakla kalmayacak, çocuğun kas gelişimini de artıracak ve hareket kısıtlılığını ortadan kaldıracaktır. Bu sebeplerden dolayı astımlı çocuğu yüzdürmek tedavisi açısından önemlidir. 

Her Astım Hastasında Yüzme İşe Yarar mı?

Yüzmek, astım hastalığına iyi gelir diye genel bir tanı yapmak çok da yanlış değildir, ancak; her hastalıkta olduğu gibi, astımda da bireysel farklılıklar olacağından, bu durum göz ardı edilmemeli ve mutlaka doktor onayı alındıktan sonra çocuk yüzmeye yönlendirilmelidir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?