Acı Çekmek Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/06/16 15:24 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/26 14:01 •
Doğal koşullarda acı hissetmek canlının hayatta kalması için oldukça önemli bir uyarıcıdır. Canlı acıdan yani tehlikeden kaçınır. Böylece çok daha uzun süre hayatta kalır.
Acı Çekmek Nedir?

Doğal koşullarda acı hissetmek canlının hayatta kalması için oldukça önemli bir uyarıcıdır. Canlı acıdan yani tehlikeden kaçınır. Böylece çok daha uzun süre hayatta kalır..

Acı, hemen her canlının ortak duygusudur. İnsanda acı duygusu biraz daha farklı bir boyut kazanmıştır.  Fiziksel acı yanında duygusal acı da kişinin tepkilerini ve hayatını belirler.

Hayatın pek çok alanında olduğu gibi acı da tecrübelerle öğrenilen bir durumdur. bebeklik çağında kişi henüz acı hissini tarif edemez. Bu sebeple bebeklerin iletişim kurma şekli ağlamaktır. Pek çok sebeple ağlayan bebekler, bir yerleri acıdığında da ağlayarak tepki verirler. Çocukluk çağında da bu durum böyledir. Özellikle ilk çocukluk döneminde baş ağrısı teşhisi koymak oldukça zordur. Çocuk başında ağırlık, sızlama hisseder ancak bunu bir türlü ifade edemez. Maalesef çoğu ebeveynde bunu bir bahane, yalan söylemek gibi algıladığından çocuklarda tedavi çoğu zaman gecikmiş olur.

Ancak kişi büyüyüp olgunlaştıkça artık acıyı tarif edebilir ve çözüm bulabilir konuma gelir.

Psikolojik Ağrı Nedir?

Psikolojinin fizyolojik etkileri sıklıkla araştırılan bir konudur. Yani insan psikolojik anlamda bir acı çektiğinde, vücudu bu durumdan etkilenir ve bazı tepkiler verir. Bu da psikolojik ağrının da gerçek bir ağrı olduğu gerçeğini ortaya koyar.

Tıpkı fizyolojik ağrıda olduğu gibi, psikolojik ağrının da bir tanımlama süresi vardır.

Bebeklik çağında yeterince ilgi gösterilmeyen, güvenli bağlanamayan bebekler acı çekerler. Bu ağrıyı tanımlayamadıklarından aşırı tepki verirler, ağlarlar ve ebeveynleri tarafından ilgi beklerler.

Ergenlik çağında ise, aşk acısı gibi daha büyük acılarla beyin tanışır. Bu tanışma bazen yakın birinin vefatı ile de kendini hissettirebilir. Önemli olan, acı çeken kişinin yanında bir dayanak bir destek olmak ve onu tanımadığı bu acı ile en doğru şekilde tanıştırmaktır. Aksi takdirde istenmeyen neticeler ve hayat boyu doldurulamayacak boşluklar meydana gelebilir.

Acı Beyinde Yaşanır

Acı, göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur çünkü gerçektir ve bastırılması değil, iyileştirilmesi gerekir. Vücutta acıyı hisseden bölge beyindir.

Bazı sorunlu durumlarda acı hissedilen beyin bölgesi her acı eşiğini ayırt edemez ve tüm acı değerlerine aşırı tepki verir. Bu durum ani krizlerle kendisini gösterir. Bu durum kişiyi ve çevresini yıpratır. Uygun ilaç ve terapi yöntemi ile tedavi edilebilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?