Ateş, Diş Çıkarma Belirtisi midir?

Yayın Tarihi : 2018/12/30 17:27 • Güncelleme Tarihi : 2018/12/30 17:27 •

Bebeklerde diş çıkarma, ayrıcalıklı bir süreçtir. Bu süreçte bebeklerde bazı rahatsızlıklar meydana gelir. Peki bu dönemde ateşlenmek normal midir?

Ateş, Diş Çıkarma Belirtisi midir?

Bebeklerde diş çıkarma, ayrıcalıklı bir süreçtir. Bu süreçte bebeklerde bazı rahatsızlıklar meydana gelir. Peki bu dönemde ateşlenmek normal midir?

Bebekler ortalama 6-8. Aylarda diş çıkarırlar. Bu dönem bazı bebeklerde erken dönem diş çıkarma süreci 3-4 ay olurken, bazı bebeklerde daha geç dönem olan 15 aya kadar çıkabilmektedir. Bu dönemlerin hangisinde diş çıkacağı, tamamen bebeğe bağlıdır ve hangi dönemde olursa olsun bu süre dahilinde bir problem değildir. Önemli olan bebeğin 3 yaşına kadar 20 adet dişe sahip olmasıdır.

Diş çıkarma dönemi 2-3 ay erken belirtilere başlar. Bu belirtiler genellikle; iştahsızlık, salyada artış, keyifsiz uyku, kulak ağrısına bağlı kulak çekme, sürekli her nesneyi çiğneme isteği, ağlama krizleridir.

Halk arasında, diş çıkarma döneminde bebeklerin ateşlendiği söylenmektedir. Ancak bu bilgi doğru değildir. Sağlıklı bir bebek diş çıkarma döneminde ateşlenmez, ancak ateşlenirse enfeksiyon olabilmektedir. Bu sebeple bebeğin 38 derecenin üzerinde ateşi olduğunda dişe bağlanmamalı ve bebek doktor kontrolünde tutulmalıdır.

Diş çıkarma döneminde bebek daha çok anneyi emmek isteyebilir. Amacı karnını doyurmak değil, anne göğsünde rahatlamaktır. Ayrıca anne sütünün ağrı kesici etkisi vardır. bu sebeple bebek her istediğinde meme verilmeli ve bıkmamalıdır.

Ayrıca soğuk uygulama, bebeğin ağrılarını hafifletecektir.  Bunun için diş kaşına oyuncakları buz dolabında biraz soğutularak verildiğinde bebek rahatlayacak ağrıları hafifleyecektir.

Diş çıkarma dönemindeki sorunların ana kaynağı, kaşınan diş etleridir. Zaten her nesneyi ağzına alma ve emme refleksi de bu kaşıntının neticesidir. Bu sebeple bebeğin diş kaşımasına yardımcı gıdalar, dolapta soğutularak, verilmelidir. Örneğin; havuç orta kısmı, ananas ortası gibi besleyici ek gıdalar, serin bir şekilde bebeğe verilmelidir.

Diş çıkarma döneminde kullanılan, diş etlerine uygulanan krem ve jeller, kimyasal içeriğinden dolayı çok tavsiye edilen ürünler değildir. Bu sebeple çok zorunda kalmadıkça kullanılmamalı, bunun yerine sık sık emzirilmeli ve soğuk uygulamaları ile bebek rahatlatılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?