Bebeğin Konuşması İçin Yapılması Gerekenler

Yayın Tarihi : 2018/05/02 17:34 • Güncelleme Tarihi : 2018/05/02 17:34 •
Bebek, ebeveyn elinde adeta bir hamurdur
Bebeğin Konuşması İçin Yapılması Gerekenler

Bebek, ebeveyn elinde adeta bir hamurdur. Siz nasıl yönlendirirseniz, hayatı boyunca o yönde hareket eden bir birey olacaktır. Bu sebeple konuştuğunuz her kelime, takındığınız her tavır, yaptığınız her eylem bebek tarafından kayıt altına alınır ve vakti geldiğinde aktif olarak kullanılır.

Her işte olduğu gibi konuşmada da bebeğin ilk öğretmeni, daha fazla vakit geçirdiği ebeveynidir. Hatta konuşacağı ilk kelimeler dahi çoğu zaman anne babanın ilgisine göre belirlenir. Çünkü bebek en fazla neyi işitirse, onu taklit ederek başlar işe. 

Bebeklerin ortalama konuşma zamanları 15-18 aylık evredir. Bu dönemde artık ağzından anlamsız değil, anlamlı kelimeler çıkarma eğilimindedir. Tabii ki işe kolay, kısa ve en çok duyduğu kelimelerle başlayacaktır.

Henüz bu aylara gelmeden dahi, bebekle anne sadece fiziksel değil psikolojik temasa da özen göstermelidir. Bazı vakitler, başka hiçbir şeyle uğraşmadan, bebeğinin karşısına oturup onunla tane tane konuşmalı, ilgilendiğini göz göze bakarak bebeğine ifade etmelidir. Bu konuşmalar esnasında en önemli davranış, konuşan kişinin devamlı gülümsemesidir. Gülümsemek her zaman pozitif mesajlar iletir ve karşınızdaki bir bebek dahi olsa bu gülümsemeyi algılayabilir.

Ayrıca daha ilk aylardan bebeğinize düzenli olarak kitap okumanız, onun daha çabuk ve akıcı konuşma özelliğinin yanında, ileri yaşlarda kitap okuma alışkanlığını kazanmasına da yardımcı olacaktır. 

Konuşma dönemine yaklaşan bebeklere destek için kitaplar alınmalıdır. Bu kitaplar bir sayfada en fazla iki nesne olan büyük ne net resimli kitaplar olmalıdır. Bu nesne hakkında uzun uzun konuşulmalı ve ismi her söylendiğinde parmakla gösterilmelidir. Aynı şey sokakta, evde gördüğünüz nesnelerle de yapılabilir. Özellikle dokunarak öğrenmek bebekler için çok daha kolaydır.

Bebeğiniz yeni bir kelime söylediğinde sevincinizi ifade edin. Alkışlamak, öpmek, sevinmek ve sizin de tekrar etmeniz bebeğin bu kelimeyi daha net öğrenmesini sağlayacaktır.

Bebeğin kendiliğinden tekrar ettiği bir nesneyi muhakkak o anda gösterin. Bu sayede gerçekten ne söylediğinin farkında olarak öğrenmesini sağlamış olursunuz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?