Çay İçmek Zararlı mıdır?

Yayın Tarihi : 2015/10/01 13:00 • Güncelleme Tarihi : 2024/03/01 13:40 •

Hemen hepimizin günlük olarak tükettiği, yapılan araştırmalara göre ülkemizde sudan sonra en çok tüketilen sıvı olan çay, günlük diyetimizde önemli bir yer tutuyor

Çay İçmek Zararlı mıdır?

Hemen hepimizin günlük olarak tükettiği, yapılan araştırmalara göre ülkemizde sudan sonra en çok tüketilen sıvı olan çay, günlük diyetimizde önemli bir yer tutuyor.
Çoğumuzun vazgeçilmezi ve güne başlarken olmazsa olmazı olan çay, fark ettiğimiz ya da fark etmediğimiz bir çok yararlı ve zararlı etkiye sahip.
Öncelikle sabahları uyandığımızda çay içmenin bizi ayılttığını hepimiz fark ederiz ya da genel inanış bu yöndedir.
Yapılan araştırmalar çayda yer alan kafeinin uyarıcı etkisinin dinçlik hissi verdiğini ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra kafeinin olumsuz etkilerini de göz önünde bulundurarak içilen çay miktarını belirlemekte fayda var, özellikle gastrit, ülser gibi rahatsızlıkları bulunan ya da risk altında bulunan bireylerin kafeinden kaçınmaları önemli, çünkü kafein mide salgılarını artırarak mide rahatsızlıkları riskini artırır.
Kafeinin bir diğer etkisi de düşük dozda bağımlılığa sebep olmasıdır. Bu nedenle yeterli miktarda alınmadığında uykusuzluk gibi çeşitli problemler yaşayan bireyler sıklıkla gözlenmiştir. Çay tüketimine karar verirken bu etki de göz önünde bulundurulmalıdır.
Çayın bileşiminde bulunan doğal maddelerin sağlığımıza doğrudan etkileri olduğu gibi, çayın ne şekilde tüketildiği de önemlidir. Örneğin çayın şekerli tüketimi şekerden kaynaklanan bir çok rahatsızlığa kapı aralamaktadır. Benzer şekilde yemeklerle birlikte tüketilen çay içerdiği tanen bileşikleri sebebiyle demir emilimini olumsuz etkiler. Kansızlık yaşayan bireylerin, gebelerin ve gebelik şüphesi olanların yemeklerin yanında çay tüketmesi kesinlikle önerilmemektedir.
Bunların yanı sıra çay tüketimi ile ilgili yapılan bir çok araştırma çayın birçok fayda ve zararını ortaya çıkarmakta, bu alanda yapılan çalışmalar hız kazanmaktadır. Çayın antioksidan maddeler içerdiği gözlenmiştir, kanser üzerinde engelleyici etkisi olabileceği düşünülmektedir.
Ayrıca bağışıklık sistemine, sindirim sistemine iyi geldiği bilinmektedir. Sağlıkla ilgili faydalarının yanı sıra kimi kozmetik faydalarının olduğu da bilinmektedir.
Çayın bilinen bu faydaları kullanım miktarı ile de doğrudan ilişkili, fazla tüketilmesi mide rahatsızları, uykusuzluk, kalp çarpıntısı, kemiklerde aşırı sertleşme gibi sağlık problemlerine neden olabilmektedir, bu nedenle günde iki fincandan ya da dört küçük çay bardağından fazla çay tüketimi önerilmemektedir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?