COVİD-19 Belirtileri Nelerdir? COVİD-19 Nasıl Bulaşır? Kimler Enfeksiyon İçin Risklidir?

Yayın Tarihi : 2020/02/28 17:53 • Güncelleme Tarihi : 2020/02/28 20:21 •
COVİD -19 Hakkında Bilinmesi Gerekenler ve Korunma Yolları hakkındaki yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz.
COVİD-19 Belirtileri Nelerdir? COVİD-19 Nasıl Bulaşır? Kimler Enfeksiyon İçin Risklidir?

Covid-19 Belirtileri Nelerdir?

Covid-19'un en yaygın belirtileri yüksek ateş, öksürük, solunum güçlüğüdür. Hastaların önemli çoğunluğu (yaklaşık % 80) özel tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşir. Yüksek tansiyon, diyabet, kanser, kalp problemleri ve akciğer hastalıkları gibi altta yatan ciddi tıbbi sorunlara sahip kişilerde hastalık daha ağır ve riskli seyretmektedir. 

Covid-19 Nasıl Bulaşır? 

Covid-19 virüsü solunum yolu ile (damlacık enfeksiyonu) bulaşmaktadır. Virüs enfekte olmuş kişilerden öksürük ve aksırma yoluyla açığa çıkan damlacıklarla ve hastaların  bu şekilde kontamine ettiği ve enfeksiyonu saçtığı (kapı kolu, masa üstü, klavye gibi  yüzeylerden, göz, ağız ve burun mukozasına temas ile bulaşabilir.
Hasta kişiyle 15 dakikadan daha uzun süreli yakın temasta bulunmak ve/veya yaklaşık 1 metre veya daha yakınında olmak hastalığın bulaşma ihtimalini bu oranda arttıracaktır.

Hastalığın esas bulaşma yolu, enfekte olmuş ve buna bağlı öksüren hasta tarafından etrafa saçılan solunum damlacıklarıdır. Hiç belirti vermeyen bir kişiden başkasına Covid-19 virüsü bulaşma riski ise çok daha az olasılık dahilindedir.

Hastalığın inkubasyon (kuluçka ) süresi sağlık otoritelerince 2 ile 14 gün arası olarak belirtilmektedir.
Coronavirüsler yapıları gereği genel olarak dış ortamda uzun süre dayanıklılığı bulunmayan virüslerdir.
Virüsün bulaştığı yüzeylerde canlılığını devam ettirme süresi 2 ile 3 saat arasındadır. Diğer bazı virüsler kalma süresi 24 saati bulabiliyor, ama Coronavirüs 2 saat sonra etkisini yitiriyor.

Covid-19 Enfeksiyonu Kimler İçin Risklidir?

Yaşlı kişiler, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi bozuk olanlar daha risk altındadır.
80 yaş ve üzeri hastalığa yakalanan kişilerde ölüm oranı %14.8 iken;
10-39 yaş aralığında bu oran %0,2’dir.
0-9 yaş arası çocuklarda şu ana kadar ölüm hiç olmamıştır.

Covid-19’dan Nasıl Korunuruz?


Virüsten korunmak için el temizliği ve ellerin sabunlu suyla yeterince yıkanması en pratik ve kolay korunma yoludur. Eller en az 30 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda  ise alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Piyasada antiseptik veya anti-bakteriyel içeren sabunlar da mevcuttur.Ancak kalitesine güvendiğimiz normal bir sabunun kullanılması koruyuculuk olarak yeterlidir.

Eller mümkün olduğunca boynumuzdan yukarıya, ağız burun ve gözlere temas ettirilmemelidir.Buna dikkat etmez isek hastalık bulaşması için bir zemin hazırlamış oluruz.

Solunum yolu hastalığı bulunan insanlarla temas edilmekten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Covid-19 dan Korunmak İçin Maske Kullanmamız Gerekiyor mu?

Bugün için ülkemizde sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yoktur. Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması gerekmektedir.

Hasta kişinin kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalıyorsa tıbbi maske kullanması önerilmektedir.

 

 

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?