Covid 19 Sonrası Diş Ağrısında Ne Yapmalı?

Yayın Tarihi : 2022/03/17 09:54 • Güncelleme Tarihi : 2022/04/06 11:40 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Covid 19 enfeksiyonu diş ağrılarına da sebep olabiliyor. Diş etlerinde zayıflama ve mine kaybı enfeksiyon sonrası diş ağrılarına yol açabiliyor. Covid 19 sonrası diş ağrısı şikayetiniz olursa diş hekiminizden randevu alıp muayne olunuz. Diş muayeneniz normal çıktığı halde ağrılarınız devam ediyor ise mutlaka bir nöroloji uzmanına da baş vurunuz. Trigeminal nevralji gibi bazı hastalıklar Covid 19 sonrası diş ağrısı şikayetiyle kendini gösterebiliyor.Bu yazımızda Covid 19 enfeksiyonu sonrası diş ağrısı olanları bilgilendirmek istiyoruz. Konuya dair detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

Covid 19 Sonrası Diş Ağrısında Ne Yapmalı?

Covid 19 ve Diş Ağrısı

Yeni koronavirüsün sıradan bir viral enfeksiyon olmadığı açıktır. Solunum sisteminden, gözlere, cilde bağışıklıktan, virüs sizi birçok farklı şekilde etkileyebilir ve bir dizi sorunu ortadan kaldırabilir. Çoğu durumda, semptomlar iyileşmeden sonra uzun süre devam edebilir.
Covid 19 sonrası dişlerde de bazı problem olacağı rapor edilmektedir. Doktorlar hastaların şimdiye kadar gözlemlenen enfeksiyonun en yeni endişe verici sonuçlarından biri olabilecek diş etlerinde zayıflama ve mine kaybı sorunları bildirdiklerini görüyorlar.
Covid 19 hastalığı geçirip atlatan kişilerde çeşitli diş sorunları görülebilmektedir.
 Birçok hastada bir COVID-19 krizinden sonra iyileştikten sonra zayıflamış diş etleri, diş kaybı ve diş enfeksiyonları sorunları bildirilmektedir. Bazı hastalar da  çürük nedeniyle dişlerini kaybettiğini bildiriyor. Covid 19 enfeksiyonunu atlatan kişiler ayrıca dişlerinde renk değişikliği, kırılma ve diş eti zayıflaması yaşadıklarını söylüyorlar.Diş çürümesinin ve ağız sağlığı sorunlarının gerçek nedeninin tam olarak ne olduğu belirsizliğini koruyor, ancak bunun arkasındaki olası nedenlerden biri, COVID-19'un geniş çapta etkilediği bilinen kan akışı olabilir.
Mevcut bilimsel veriler, SARS-COV-2 virüsünün vücuttaki hayati kan akışını bozarak bir takım pıhtılara ve düzensiz kan akışına neden olabileceğini gösteriyor. Bu da vücuttaki çeşitli hayati organlara kan akışının ve besinlerin taşınmasında sorunlara neden olur.
Bazı durumlarda, ağız boşluğumuz normalden daha düşük veya bozulmuş kan akışından etkilenebilecek zengin bir kan damarı kaynağı ile doldurulduğundan, kalp, göğüs, beyin ve çeneleriniz gibi dolaylı hasara da neden olabilir.
Bu bilgiler de virüsün nasıl bu kadar çok hasara neden olduğu ve ağız boşluklarımızın temelini zayıflatarak diş çürümesine, diş etinin zayıflamasına ve kanamaya neden olduğuna dair kanıtlar oluşturuyor olabilir.

Covid 19 ve Trigeminal Nevralji

Yukarıdaki bilgiler ışığı altında Covid 19 enfeksiyonu sonrası diş rahatsızlığı olanların mutlaka bir diş doktoru kontrolünden geçmesi önerilmektedir. Diş muayenesi ve illgili dişlerin radyolojik incelemesi normal olan kişilere ise bir önerimiz var.
Trigeminal nevralji denen bir nörolojik hastalık da kendini diş ağrılarıyla birlikte gösterebilmektedir. Bu hastalık d aCovid 19 sonrası kişilerde virüsün yüzdeki sinirleri tutması ile görülmektedir. Bu hastalık kişilerde yüzde ağrılara kimi zaman da diş ağrılarına yol açmaktadır. Diş ağrısı şiddetli olmaktadır. Ancak ağrı kesicilere yanıt vermemektedir bu hastalıkta. Bu durumda da diş muayenesinde hiç bir sorun görülmeyen kişilerin trigeminia nevralji araştırılması yönünden mutlaka bir nöroloji doktoruna başvurması gerekmektedir.

Bu tür bir tanı koyulduğunda ağrıların geçmesi ve tedavi yönünden  nöroloji uzmanları farklı tedaviler uygulamaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?