Tam İdrar Tahlilinde Yassı Epitel Görülmesi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/05/29 16:40 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/24 12:36 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

İdrar tahlilinde yassı epitel  hücresinin normalin üstünde olması durumunda bir hastalık olup olmadığı merak edilen bir konudur.Tam idrar tahlilinde mikroskopik incelemede yassı epitel görülmesi durumunun ne anlama geldiği konusunda aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Tam İdrar Tahlilinde Yassı Epitel Görülmesi Nedir?

Tam idrar tahlilinde yassı epitel  hücresinin normalin üstünde olması Tahlil.com okurlarınca sıkça merak ediliyor.
Tahlil.com olarak idrar tahlilinde yassı epitel görülmesinin ne anlama geldiği konusunda bir bilgilendirme yazısı hazırladık.

Tam İdrar Tahlilinde Yassı Epitel Görülmesi:

İdrar tahlilinde yassı epitel varlığı, üretra veya vajinal açıklıktaki hücreler tarafından kontaminasyonu gösterebilir. İdrarda yassı  epitel hücre görülmesinin en sık nedeni, idrar örneğinin yanlış toplanmasıdır. 

İdrar tahlilinde her sahada  15 ve altı yassı epitelyum görülmesi normal olarak kabul edilir.Ancak yassı epitel hücresinin her alanda bunun üzerinde görülmesi normalin üstü olarak değerlendirilir. 

Yassı Epitel Yüksekliği Nedir?

Tam idrar tahlili tetkiki incelendiğinde idrar sedimentinin mikroskopik analizinde her alanda 16 ve üstü yassı epitel görülmesi ise yassı epitel yüksekliği olarak tanımlanmaktadır.

İdrarda Yassı Epitelin Normalin Üstünde Görülmesinin  (tam idrar tahlilinde yassı epitel görülmesi) Nedenleri:

1. Kadınlarda vajinal kontaminasyon ( Bunun klinik olarak çok anlamı yoktur, bir hastalık bulgusu değildir.)
2. Üretrovaginal ve/veya /üretrovezikal fistüller : Üretra ve vagina arasında normal olmayan bağlantılar olması anlamına gelmektedir.Bu durum tedavi edilmelidir.
3. Erkeklerde idrar tahlilinde yassı epitelyum görülmesi ise klinik olarak daha anlamlıdır. Erkeklerde üretra iltihabı olan üretritlerde bu durum görülebilmektedir. Yani üretra enfeksiyonuna eşlik eden bir durum olabilir.
4. İdrar yolu enfeksiyonu: İdrar yolu enfeksiyonu veya tahrişi varlığı, idrarda yassı epitel hücrelerinin normalden daha çok görülmesine sebep olabilir.
5. Fiziksel travma veya tahriş: Şiddetli cinsel ilişki sonrası idrar yollarının tahrişi, idrar yollarında katater takılması veya idrar yolunun yaralanması gibi durumlarda idrar tahlilinde yassı epitel görülebilir.,
6. Mesane veya üretra hastalıkları: Üretrit, mesane kanseri veya üretral kanser gibi belirli hastalıklarda idrarda yassı epiitel görülebilir. 

İdrarda Yassı Epitel Yüksekliği Nasl Yorumlanmalıdır?

Erkeklerde yassı epitel üretra mukozasından kaynaklanabilir.Özellikle de erkeklerde yassı epitel lökosit ile beraber bulunursa üretrit tanısı yönünden anlam ifade edecektir.
Sonuç olarak gerek kadın gerekse erkeklerde idrar tahlillerinde yassı epitel yüksekliği her ne kadar tek başına bir hastalık bulgusu olmasa da tahlili isteyen doktor gerek gördüğünde ilave testler de isteyerek yassı epitel yüksekliğini değerlendirmek için çalışmalar başlatabilir. Bu durumda esas olan ise yapılacak fizik muayene ile birlikte hastanın şikayetlerinin değerlendirilmesi ve buna göre hareket edilmesidir. Örneğin erkek bir bireyde idrar tahlilinde yassı epitel görüldüğünde üretra enfeksiyonu yönünden hastadan öykü alınması, buna göre muayene ve üretral akıntıdan alınan numune ile bakteriyolojik ve mikroskopik incelemeler yapılması uygun olacaktır.

Kadında yassı epitel yüksekliğinde ise vajinal kontaminasyon ( bir enfeksiyon varlığını göstermez), , üretrovaginal fistül varlığı ve idrar yolu enfeksiyonu akla gelir ancak özellikle enfeksiyon şüphesinde idrar kültürü tahlili tercih edilmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
u******* :

Merhaba,Annem belfıtığı için fizik tedavi görüyor,sağ böbrek tarafı ağrıyor bikaç gündür.önce fiziktendir dedik,sonra doktora söledi ve idrar tahlili istedi.EpitelHücre 15-20 çıktı.Urocare verdi,dün gece kullandı ama hala ağrısı var.idrarda yanma yok


Cevap:

Annenizin idrarında epitel görümüş bu durum birçok nedene bağlı olabilir.

İdrar kültürü tahlili yapılmasını da öneriyoruz.
İdrarda hangi durumlarda epitel görüldüğü hakkında detayylı bilgi almak için tıklayınız....

?