Dışarı Boşalınca Hamile Kalınır mı?

Yayın Tarihi : 2019/01/31 21:13 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/11 11:25 •

Dışarı boşalma bir diğer adıyla geri çekme hamileliği önlemede uzun yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Etkili ve güvenilir bir korunma yöntemi olmadığı için az bir ihtimal de olsa istenmeyen gebeliklere yol açabilir. Dışarı boşalma yöntemini kullanıp hamile kalma korkusu yaşayan ziyaretçilerimiz bu konuyla ilgili endişelerini bizlerle paylaşıyor. Dışarı boşalma hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Dışarı Boşalınca Hamile Kalınır mı?

Dışarı Boşalma Nedir?

Öncelikle dışarı boşalma kavramının tanımından bahsedelim. Dışarı boşalma sık olarak kullanılan bir doğum kontrol metodudur.Tıbbi olarak ise koitus interruptus olarak adlandırılır.
Cinsel ilişki sürecinde dışarı boşalma halk arasında geri çekme olarak da isimlendirilir. Cinsel ilişki esnasında erkek boşalacağını hisseder. Tam bu sırada pen*sini kadının cinsel organı olan vajinasından dışarı çıkarır ve geri çeker. Ardında da orgazm olması ile birlikte vajinanın dışına boşalır. Sonuç olarak dışarı boşalma ile, erkek vajina içine değil de dışarı boşalır, böylelikle de sperm hücreleri meniyle birlikte dışarı atılmış olur.
Dışarı boşalmada cinsel ilişki sırasında tam da orgazm öncesi yeterince uyarılmış erkek zevki doruk noktada yaşamak için dışarı boşalma süreci için cinsel organını kadının vajinasından çıkarmak için gecikebilir.Bu durumda vajina içine meni kısmen de olsa sızıp hamileliğe sebep olabilir.
Kondom (prezervatif) kullanılmayan bir ilişki türü olan dışarı boşalmada boşalma öncesi erkeğin prostat sıvısında (halk arasındaki adıyla zevk suyu) bulunabilen sperm hücreleri de dışarı boşalma sürecinde kadının vajinası ile temas edebilir.
 

Dışarı Boşalma (Geri Çekme) Güvenilir Bir Doğum Kontrol Metodu mudur?

Dışarı boşalma ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir korunma yöntemidir. Cinsel zevki engellemesi ve  azaltmasını düşündükleri için prezervatif kullanmak istemeyen çiftler bu yönteme sıklıkla başvurur. Bilinmesi gerekir ki, dışarı boşalma/geri çekme çok da etkili ve güvenilir bir korunma yöntemi değildir. Diğer korunma yöntemleri (spiral taktırma, doğum kontrol hapı kullanma, prezervatif vb.) kadar hamileliği engelleme gücü yüksek değildir.Riskli bir doğum kontrol yöntemidir.Riskli olmasının temel olarak iki nedeni vardır.
Birincisi ilişki sırasında tam da orgazm öncesi yeterince uyarılmış erkek zevki doruk noktada yaşamak için dışarı boşalma süreci için cinsel organını kadının vajinasından çıkarmak için gecikebilir.Bu durumda vajina içine meni kısmen de olsa sızıp hamileliğe sebep olabilir.
Diğer neden ise, kondom (prezervatif) kullanılmayan bir ilişki türü olan dışarı boşalmada boşalma öncesi erkeğin prostat sıvısında (halk arasındaki adıyla zevk suyu) bulunabilen sperm hücreleri de hamileliğe sebep olabilir.
 

Dışarı Boşalma (Geri Çekme) Neden Risklidir?

Dışarı boşalma riskler riçeren bir doğum kontrol metodudur. Bunun sebebini birlikte inceleyelim.
Dışarı boşalma öncesinde çiftler tamamen korunmasız bir  cinsel ilişki kurmaktadır. Bu süreçte erkeğin zevk suyu olarak da bilinen prostat salgısında bulunması muhtemel sperm hücreleri kadının vajinasına ulaşabilir. Ayrıca dışarı boşalmada erkeğin pen*sini vajinadan çıkarması gecikirse, menide bulunan sperm hücreleri  doğrudan ve/veya dolaylı olarak  vajinaya ulaşabilir. 
Tıpta prostat sıvısı dediğimiz halk arasında zevk suyu olarak geçen erkeğin pen*sinden gelen bir sıvı vardır. Zevk suyu boşalma öncesinde ve cinsel ilişki esnasında gelir ve kadın cinsel organına ulaşır. Bu sıvının içinde az miktarda da olsa sperm vardır. Bu spermler de kadının hamile kalmasına yol açabilir. Az da olsa var olan bu ihtimal göz ardı edilmemelidir ve daha koruyucu, etkili, güvenilir bir korunma yöntemine başvurulmalıdır.
 

Dışarı Boşalma Sonrası (dışarı boşalınca) Hamile Kalınır mı?

Bu sorunun cevabını önceden de verdik ama net bir şekilde de belirtelim. Evet dışarı boşalma sonrası da hamilelik olasılığı içeri boşalma ile sonuçlanan bir ilişkideki gibi yüksek olmasa da daima vardır. Bunda dışarı boşalma sırasında erkeğin biraz gecikip vajina içine kısmen menisini ve dolayısıyla sperm hücresini bırakması ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. Dışarı boşalan sperm hücreleri içeren meninin vajina içine bir şekilde sızması ve zevk suyu faktörü de dışarı boşalmada hamilelik şansını arttıran faktörler arasında yer almaktadır.

Hamile kalmak istemeyen kadınlara, hamilelik düşünmeyen ve hangi korunma yöntemini kullanacağını bilmeyen çiftlere önerimiz doğum kontrol araçlarını kullanmaları, bir uzman hekime veya  bir aile planlaması merkezine başvurmalarıdır.
En sık kullanılan ve en etkili doğum kontrol araçlarından biri olan prezervatifi (kondom)  kullanabilirler. Hem güvenilir hem de kolayca ulaşılabilir bir yoldur.
Diğer doğum kontrol yöntemleri için de çiftlerin bir kadın doğum uzmanından destek alması iyi olacaktır.

Dışarı boşalma yönteminin güvenilir olmadığı, hamileliğe yol açabileceği ve daha güvenilir bir korunma yöntemine başvurulması gerektiğini tekrar vurguluyoruz.
Dışarı boşalma yönteminde zevk suyundan hamile kalma olasılığı vardır.
Zevk suyu hakkında detaylı bilgi veren Zevk Suyundan Hamile Kalınır mı? konulu yazımıza ulaşmak için buraya tıklayınız.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?