Zevk Suyundan Hamile Kalınır mı?

Yayın Tarihi : 2019/01/31 21:15 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/11 11:26 • Yazar: İrem Yücel

Halk arasında zevk suyu olarak bilinen prostat sıvısı cinsel ilişki sırasında erkeğin cinsel organından çıkan bir sıvıdır.
Zevk suyu cinsel ilişki sırasında veya sonrasında erkek boşalmadan önce erkeğin cinsel organından gelen şeffaf bir sıvıdır. Bu sıvı kadının cinsel bölgesiyle temas ettiğinde içeri boşalma olmasa bile hamilelik korkusu oluşur. “Zevk suyundan hamile kalır mıyım?” gibi sorulara bu yazımızla genel bir yanıt veriyoruz.
 

Zevk Suyundan Hamile Kalınır mı?

Zevk Suyu Nedir?

Zevk suyu, boşalma öncesi erkeğin cinsel organından yani pen*sinden gelen şeffaf bir sıvıya verilen addır. Tıpta ise prostat sıvısı olarak isimlendirilir. Çünkü bu sıvı prostat bezinde üretilir ve boşalma öncesi boşalma kanalı yoluyla dışarıya atılır.
Prostat sıvısı olan zevk suyu, sperm hücrelerini  korur ve bunların daha uzun yaşamalarına ve daha hareketli olmalarına yardımcı olur. Zevk suyu, çeşitli enzimler,çinko ve sitrik asit de dahil olmak üzere bir dizi bileşen içerir.
Bu sıvıya zevk suyu adı verilmesinin sebebi ise, erkeğin cinsel uyarılma sonrası cinsellikten zevk almaya başladığı sırada pen*sten salgılanan bir sıvı olmasıdır.

Prostat bezinde üretilen zevk suyunun bazı yararları vardır. Spermlerin canlılığının korunmasını ve kolay bir şekilde kadın üreme organına taşınmasını sağlar.
Zevk suyunun hafif asidik olmasına rağmen, meninin diğer bileşenleri onu genel olarak alkalin yapar. Prostat sıvısından oluşan zevk suyundaki bu alkalin ortam sperm hücrelerini vajinanın asitliğine karşı koymak ve sperm hücrelerini hasardan korumak içindir.
Spermler için önemli koruyucu bir görevi olan prostat sıvısının içinde elbette ki sperm bulunabilir.Ancak prostat sıvısında yani zevk suyunda her zaman sperm hücresi bulunacak diye bir genelleme de yapılmamalıdır.

Zevk Suyundan Hamile Kalınır mı?

Zevk suyunda bulunan sperm hücreleriyle hamile kalma olasılığı vardır.
Erkeklerin büyük bir kısmının boşalma öncesi zevk suyunda (prostat sıvısında) hareketli sperm hücresi bulunabilir.
Bu nedenle doğum kontrol, istenmeyen gebelik ve cinsel hastalık bulaşmasını en aza indirmek için herhangi bir cinsel ilişki öncesi prezervatif kullanılmalıdır.

Ülkemizde özellikle hamile kalmak istemeyen genç çiftlerin başvurduğu korunma yollarından birisi de dışarı boşalmadır. Dışarı boşalma ve hamilelik konusundaki yazımızı okuyup daha detaylı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayınız.

Dışarı boşalmada prezervatif gibi hiçbir korunma yöntemi kullanmadan ilişkiye girilir ve erkek boşalacağını fark ettikten sonra cinsel organını kadının cinsel organından çekerek dışarı boşalır. Bu yönteme halk arasında “geri çekme” adı da verilir. Böylece sperm hücreleri kadın vücudundan dışarı boşaldığı için hamile kalınmayacağı düşünülür ve bu yöntem birçok çift tarafından korunma yöntemi olarak kullanılır.

Önemle belirtmek isteriz ki, geri çekme yani dışarı boşalma etkili bir korunma yöntemi değildir. Dışarı boşalma yöntemiyle girilen cinsel ilişkide pen*s, kadın cinsel organına doğrudan temas eder. Cinsel ilişki sırasında gelen zevk suyu da kadının cinsel organına temas eder. Zevk suyu denilen prostat sıvısı sperm içerdiğinden hamile kalma riski ortaya çıkar. Az bir ihtimal olsa da zevk suyunun hamileliğe yol açabileceği unutulmamalıdır.

Zevk Suyundan Hamile Kalınmasını Nasıl Önlenir?

Zevk suyundan hamile kalmak istemeyen, daha etkili ve güvenilir bir korunma yöntemi arayan çiftler için bazı önerilerimiz var. İstenmeyen hamilelikleri engellemek için kadın doğum doktorlarına başvurup kişiye uygun korunma yöntemleri (spiral taktırmak, doğum kontrol hapı kullanmak vb.) öğrenilebilir.
Bunun yanında prezervatif oldukça koruyucu ve kolay ulaşılabilir bir doğum kontrol yöntemidir. Üstelik cinsel yolla bulaşan hastalıkların da büyük ölçüde önüne geçmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?