Emzirmek Bebek Kadar Anneye de Yararlıdır!

Yayın Tarihi : 2015/08/29 10:44 • Güncelleme Tarihi : 2021/03/26 10:44 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Süt bezleri ve rahim kasları birlikte çalışırlar. Doğumla beraber anne memesine süt dolmasının sistemi de budur.
Emzirmek Bebek Kadar Anneye de Yararlıdır!

 

Anne sütü bebek için en önemli besindir. Annenin bebeğe süt vermesi; sadece bebeğe değil, anneye de çok fayda sağlar.

Özellikle doğum kilolarından kurtulmasında, hormonların dengelenmesinde ve bebek anne ilişkisinin gelişmesinde son derece önemlidir.

Anne Sütü Neden Önemli?

Anne sütü, bebeğin kendi emeğiyle beslenme biçimidir. Memeyi arama ve bulma, bebeğin doğumdan itibaren güdülerini ve fiziği ile beynini senkronize çalıştırmasını sağlar. Bunun yanında tabii ki anne sütünün inanılmaz mucizeleri de vardır.

Süt salgılanmasında en önemli uyaran, bebeğin tükürüğüdür. Bu tükürük, bebeğin sağlığı hakkında meme dokusuna haber ulaştırırken, meme dokusu bebeğin sağlık durumuna ve vitamin ihtiyacına göre süt sentezleyerek bebeğin hem beslenme, hemde vitamin ve mineral desteğini sağlar. 

Anne ve bebek arasında inanılmaz bir bağın vesilesidir. Göğsünü açtığında bebekle ten tene olan temas. karşılıklı olarak duyuları ve hormonları aynı seviyeye getirir ve vücutlar aynı senkronda çalışır. Bu durum bebeğe güven duygusu aşılarken, anneyede haz ve doyumluluk sağlar.

Emzirmenin Anneye Faydaları Nelerdir?

Özellikle ilk defa anne olan kadınlarda, yeterli olamama hissi zaman zaman meydana gelebilir. Emzirme esnasında ise, ten temasıyla annenin bu güvensizlik durumu ortadan kalkar. Bebeğine duyduğu müthiş sevgiyle en iyi anne mertebesine ulaşabileceğini fark eder.

Annenin doğum kilolarından kurtulma yöntemidir. Devam eden emzirmelerde, vücut süt sentezleyebilmek için, annenin besinlerinden kullanır. Haliyle anne vücudunda metabolizma hızlanır. Bu da özellikle hamilelik esnasında alınan kiloların ortadan kalkmasının en kolay yoludur.

Süt bezleri ve rahim kasları birlikte çalışırlar. Doğumla beraber anne memesine süt dolmasının sistemi de budur. Anne memesinden süt çekilmeye başladığı andan itibaren ise, doğum yapmış annenin rahim kasları kendini çok daha kolay toparlar ve bir an önce iyileşir. 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?