Ergenliğin Stresi De Daha Şiddetli!

Yayın Tarihi : 2015/06/19 08:52 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/27 08:53 •

Ergenlik, çocukluk döneminden sıyrılıp; artık üreme yetisine sahip olabilmek, vücutta kemikleşme ve kas yapısının daha da artması, tamamen bir yetişkin formatına dönebilmenin anahtar sürecidir.

Ergenliğin Stresi De Daha Şiddetli!

Çocukluk döneminden gençlik dönemine geçiş oldukça sancılı bir süreçtir. Fiziksel, hormonal ve psikolojik alanda pek çok değişme yaşan birey, bu durum karşısında hissettiği stresi de bir yetişkine oranla çok daha şiddetli hisseder. Ebeveynlerin ergenlik döneminin geçici bir süreç olduğunu unutmaması gerekir. Biraz anlayış ve empati ile bu dönem çok daha kolay atlatılabilir. 

Ergenlik Neden Zorlu Bir Süreçtir?

Ergenlik, çocukluk döneminden sıyrılıp; artık üreme yetisine sahip olabilmek, vücutta kemikleşme ve kas yapısının daha da artması, tamamen bir yetişkin formatına dönebilmenin anahtar sürecidir. Bu sebeple meydana gelen değişimleri hem fiziken kabul etmek, hem de vücudun yeni proporsiyonuna alışma süreci kişide bazı değişimleri meydana getirir.

Bir kişi düşünün ki bir anda on kilo vermiş ve aşırı zayıflamış. Girdiği her ortamda öncelikle insanların gözlerine yansıyan şaşkınlıkla karşı karşıya kalır. Bazı kişiler ise sadece bakışlarla kalmayıp sözlü olarak da tepki ortaya koyar. İşte bu süreç devam ettikçe kişi kendini hastalıklı, kötü hisseder ve devamlı bunu duymaktan rahatsız olur. bu sebeple verdiği tepkiler de kendini rahatsız hissetme yönünde ve devamlı olarak değişimini kabul ettirme yolunda olur. işte bir ergenin başına gelen de sosyal alanda tam olarak budur.

Fiziksel olarak olaya baktığımızda ise; göğüslerin çıkıntı yapması, sakal ve bıyıkların belirginleşmesi; özellikle dikkat çekmemeye özen gösteren çocuğun daha fazla ilgi odağı olmasına sebep olur ki bunu çocuklar hem vücut parçası olarak kabul etmek istemez hem de henüz varlığına alışamamış olur. bu da çocuğu tepkisel davranmaya iter. Aynı zamanda ilk defa salgılanan hormonlar da devrededir.

Ergen Çocuğa Yaklaşmanın Püf Noktası

Öncelikle toplum olarak bu duruma adapte olunmalıdır. Uzun aradan sonra ilk defa görenler tepki vermemeli ve çocuğa atıfta bulunmamalıdır. Ayrıca güvendiği bir ebeveyni tarafından büyümenin nasıl gerçekleştiği, bu durumların son derece normal olduğu anlatılmalı ve ergen kendini anlaşılır hissetmelidir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?