Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2019/04/23 15:02 • Güncelleme Tarihi : 2020/02/17 22:12 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Henüz hamile olduğunuzu bilmiyorsanız veya yeni öğrendiyseniz, hamileliğin ilk evresinde hangi belirtileri yaşayacağınızı merak ediyorsunuzdur. Bu yazımızdan hangi belirtilerle karşılaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz. İyi okumalar!
Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik testleri ve ultrasonlar hamile olup olmadığınızı belirlemenin tek yolu olsa da, dikkat etmeniz gereken başka belirtiler de vardır. Hamileliğin ilk belirtileri kaçırdığınız regl döneminden daha fazlasıdır.  Bunlar sabah bulantısı, koku hassasiyeti ve yorgunluk içerebilir.

Belirtiler Ne Zaman Başlar?

Bu garip gelebilir ancak, hamileliğin ilk haftası son adet dönemine dayanmaktadır. Son adet döneminiz, henüz hamile olmasanız bile gebeliğin 1. haftası olarak kabul edilir.

Beklenen doğum tarihi, son regl döneminizin ilk günü kullanılarak hesaplanır. Bu nedenle, belirtilerinizin olmadığı ilk birkaç hafta, 40 haftalık hamileliğinizin başlangıcı olarak düşünülür.

Belirtiler

Zaman çizelgesi (kaçırılan regl döneminden itibaren)

hafif kramp ve lekelenme

 1 ila 4. haftatalarda

kaçırılan regl dönemi

4. hafta

yorgunluk

4. veya 5. haftada

bulantı

4 ila 6. haftalarda

sızlayan veya ağrıyan göğüsler

4 ila 6. haftalarda

sık sık idrara çıkma

4 ila 6. haftalarda

şişkinlik

4 ila 6. haftalarda

taşıt tutması

5. veya 6. hafta

ruh hali değişikliği

6. hafta

ısı değişimi

6. hafta

yüksek tansiyon

8. hafta

aşırı yorgunluk ve mide ekşimesi

9. hafta

daha hızlı kalp atışı

8 ila 10. haftalarda

göğüslerin ve göğüs uçlarının değişmesi

11. hafta

akne

11. hafta

gözle görünür kilo alımı

11. hafta

hamile ışıltısı

12. hafta

  1. Erken Hamilelikte Kramp ve Lekelenme
  2. haftadan 4. haftaya kadar her şey hala hücresel düzeyde gerçekleşiyor. Döllenmiş yumurta, bebeğin organlarına ve vücut kısımlarına dönüşecek bir blastosist (sıvı dolu bir hücre grubu) oluşturur.

Gebe kaldıktan yaklaşık 10 ila 14 gün sonra (4. hafta), blastosist uterusun astarı olan uterus mukozasına yerleşecektir. Bu, hafif bir süre boyunca hafif regl kanaması olarak algılanabilen implantasyon kanamalarına neden olabilir.

İşte implantasyon kanamasının bazı belirtileri:

  • Renk: İmplantasyon kanaması pembe, kırmızı veya kahverengi olabilir.
  • Kanama: Kanama genellikle normal adet döneminizle karşılaştırılır. Lekelenme, yalnızca silme sırasında mevcut olan kanla tanımlanır.
  • Ağrı: Ağrı hafif, orta veya şiddetli olabilir. 4.539 kadının yaptığı bir araştırmaya göre, kadınların yüzde 28'i lekelenme ve hafif kanamalarını ağrı ile ilişkilendirdi.
  • İmplantasyon kanamasının üç günden az sürmesi muhtemeldir ve tedavi gerektirmez.

Sigara içmekten, alkol tüketmekten veya ağır kanama ile ilişkili yasadışı uyuşturucu kullanmaktan kaçının.

  1. Erken Hamilelikte Kaçırılan Regl Dönemi

İmplantasyon tamamlandıktan sonra, vücudunuz insan koryonik gonadotropin (hCG) üretmeye başlayacaktır. Bu hormon vücudun hamileliği sürdürmesine yardımcı olur. Ayrıca yumurtalıklara her ay olgun yumurta salmayı bırakmalarını söyler.

Muhtemelen hamile kaldıktan dört hafta sonra bir sonraki regl döneminizi kaçıracaksınız. Düzensiz bir döneminiz varsa, onaylamak için hamilelik testi yapmak isteyebilirsiniz.

Çoğu evde yapılan testler, regl dönemini kaçırdıktan sekiz gün sonra hCG'yi tespit edebilir. Hamilelik testi, idrarınızdaki hCG seviyelerini tespit edebilir ve hamile olup olmadığınızı gösterebilir.

İpucu

  • Hamile olup olmadığını görmek için hamilelik testi yapın.
  • Olumlu ise, ilk doğum öncesi randevunuzu planlamak için doktorunuzu veya ebenizi arayın.
  • Eğer herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, büyüyen bebek için herhangi bir risk teşkil edip etmediğini doktorunuza sorun.
  1. Erken Hamilelikte Vücut Isısının Artması

Daha yüksek bir bazal vücut ısısı da gebeliğin bir işareti olabilir. Vücudunuzun ısısı  egzersiz sırasında veya sıcak havalarda daha kolay artabilir. Bu süre zarfında, daha fazla su içtiğinizden ve dikkatli bir şekilde egzersiz yaptığınızdan emin olmanız gerekir.

  1. Erken Hamilelikte Yorgunluk

Yorgunluk hamilelikte her zaman olabilir. Bu belirti erken hamilelikte yaygındır. Progesteron seviyeleriniz yükselecek, bu da sizi uykulu hissettirebilir.

İpucu

  • Hamileliğin ilk haftalarında yorgun hissedebilirsiniz. Yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
  • Yatak odanızı serin tutmak da yardımcı olabilir. Hamileliğin erken evrelerinde vücut ısınız daha yüksek olabilir.
  1. Erken Hamilelikte Artan Kalp Atış Hızı

8 ila 10. haftalar arasında, kalbiniz daha hızlı ve daha sert pompalamaya başlayabilir. Çarpıntı ve aritmi hamilelikte sık görülür. Bu normalde hormonlardan kaynaklanmaktadır.

Fetus nedeniyle artan kan akışı hamilelikte daha sonra olur. İdeal olarak, tedavi hamile kalmadan önce başlar, ancak altta yatan bir kalp probleminiz varsa, doktorunuz düşük dozda ilaçları denetlemede yardımcı olabilir.

  1. Göğüslerde Erken Değişiklikler: Sızlama, ağrı büyüme

Meme değişiklikleri 4 ve 6. haftalar arasında ortaya çıkabilir. Hormon değişiklikleri nedeniyle hassas ve şişmiş göğüslere sahip olabilirsiniz. Vücudunuz hormonlara uyum sağladığında, bu birkaç hafta sonra kaybolur.

Göğüs uçlarını ve göğsün değişmesi de 11. hafta civarında gerçekleşir. Hormonlar göğüslerinizin büyümesine neden olmaya devam eder. Areola-göğüs başı çevresindeki alan-daha koyu bir renge dönüşebilir ve daha da genişleyebilir.

Hamileliğinizden önce sivilceleriniz varsa, yine çıkma olasılıkları var .

İpucu

  • Rahat, destekleyici hamile sutyeni alıp göğüslerinizin hassasiyetini azaltabilirsiniz. Pamuklu, balensiz bir sutyen genellikle en rahatıdır.
  • Önümüzdeki aylarda size “büyümek” için daha fazla alan sağlayan çeşitli tokalardan birini seçin.
  • Göğüs uçlarındaki ağrıyı ve  sürtünmeyi azaltmak için sütyeninize uyan göğüs pedleri satın alın.
  1. Erken Hamilelikte Ruh Hali Değişiklikleri

Hamilelikte östrojen ve progesteron seviyeleriniz yüksek olacaktır. Bu artış ruh halinizi etkileyebilir ve sizi normalden daha duygusal veya duyarlı hale getirebilir. Ruh hali değişikliği hamilelikte yaygındır ve depresyon, sinirlilik, anksiyete ve mutluluk duygularına neden olabilir.

  1. Erken Hamilelikte Sık Sık İdrara Çıkma ve Tutamama

Hamilelikte vücudunuz pompaladığı kan miktarını arttırır. Bu, böbreğin normalden daha fazla sıvı süzmesine neden olur, bu da mesanenizde daha fazla sıvıya neden olur.

Ayrıca hormonlar mesane sağlığında büyük rol oynamaktadır. Kendinizi tuvalete daha sık koşabilir ya da yanlışlıkla sızdırabilirsiniz.

İpucu

  • Her gün yaklaşık 300 mL (bir bardaktan biraz daha fazla) ekstra sıvı için.
  • İdrar kaçırmayı önlemek için banyoya olan seyahatlerinizi vaktinde yapın.
  1. Erken Hamilelikte Şişkinlik ve Kabızlık

Adet dönemi belirtileri benzer, şişkinlik, hamileliğin erken dönemlerinde ortaya çıkabilir. Bu, sindirim sisteminizi yavaşlatan hormon değişikliklerinden kaynaklanabilir. Kabızlık ve sonuç olarak tıkanmış hissedebilirsiniz.

Kabızlık da karnınızın şişkinliğini artırabilir.

  1. Erken Hamilelikte Bulantı ve Kusma

Bulantı genellikle 4-6. hafta civarında ortaya çıkar. Sabah bulantıları olarak adlandırılsa da, gündüz veya gece boyunca herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Bulantıya neden olan şey tam olarak belli değil, ancak hormonların etkisi olabilir.

Hamileliğin ilk üç ayında, birçok kadın hafif ila şiddetli sabah bulantısı yaşar. İlk trimestrenin sonuna doğru daha yoğun hale gelebilir, ancak ikinci trimestreye girerken sıklıkla daha az şiddetli hale gelir.

İpucu

  • Yatağınızda bir paket tuzlu kraker bulundurun ve sabah kalkmadan önce bulantınız olmaması önce bir şeyler yiyin.
  • Bol su için.
  • Sıvıları veya yiyecekleri içinizde tutamıyorsanız doktorunuzu arayın.
  1. Erken Hamilelikte Yüksek Tansiyon ve Baş Dönmesi

Çoğu durumda, hamileliğin erken evrelerinde yüksek veya normal kan basıncı düşecektir. Kan damarlarınız genişlediğinden bu da baş dönmesine neden olabilir.

Hamileliğin bir sonucu olarak yüksek tansiyonun belirlenmesi daha zordur. İlk 20 hafta içinde hemen hemen tüm hipertansiyon vakaları altta yatan sorunlara işaret eder. Erken hamilelikte ortaya çıkabilir ancak önceden de mevcut olabilir.

Doktorunuz normal tansiyon değeri için referans değeri oluşturmaya yardımcı olmak için ilk ziyaretinizde tansiyonunuzu ölçer.

İpucu

  • Henüz yapmadıysanız, hamile dostu egzersizlere geçmeyi düşünün.
  • Kan basıncınızı düzenli olarak nasıl takip edeceğinizi öğrenin.
  • Kan basıncını düşürmeye yardımcı olmak için kişisel diyet rehberi hakkında doktorunuza danışın.
  • Baş dönmesini önlemeye yardımcı olmak için düzenli olarak yeterli su içip atıştırın. Bir sandalyeden kalkarken yavaşça ayağa kalkmak da yardımcı olabilir.
  1. Erken Hamilelikte Koku Duyarlılığı ve Tiksinme

Koku duyarlılığı, çoğunlukla kendi kendini ele veren  erken hamileliğin bir belirtisidir. İlk üç aylık dönemde koku duyarlılığı hakkında çok az bilimsel kanıt var. Ancak koku duyarlılığı bulantı ve kusmayı tetikleyebileceğinden önemli olabilir. Aynı zamanda bazı yiyecekler için güçlü bir rahatsızlığa neden olabilir.

Bir inceleme, 1922'den 2014'e kadar kokular ve hamilelik arasındaki ilişki hakkında raporlara değinmektedir. Araştırmacı, hamile kadınların ilk trimestresinde kokuları daha yoğun olarak değerlendirmeye eğilimli olduklarını buldu.

  1. Erken Hamilelikte Kilo Alımı

Kilo artışı ilk üç ayın sonuna doğru daha sık görülür. Kendinizi ilk birkaç ay içinde yaklaşık 1 ila 4 kilo almış olarak bulabilirsiniz. Hamileliğin erken döneminde kalori gereksinimi normal beslenmenizden çok fazla değişiklik göstermez, ancak hamilelik ilerledikçe artacaktır.

Daha sonraki aşamalarda, hamilelik ağırlığı genellikle:

  • göğüsler (yaklaşık 0.5 ila 1 kg arasında)
  • rahim (yaklaşık 0.9 kg)
  • plasenta (0.5 kg)
  • amniyotik sıvı (yaklaşık 1 kg)
  • artan kan ve sıvı hacmi (yaklaşık 2-3kg)
  • yağ (3-4 kg)
  1. Erken Hamilelikte Mide Ekşimesi

Hormonlar, mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığın gevşemesine neden olabilir. Bu mide asidinin sızmasına ve mide ekşimesine neden olur.

İpucu

  • Daha büyük porsiyonlar yerine günde birkaç küçük öğün yiyerek hamilelik ile ilgili mide ekşimesini önleyin.
  • Yemeğin daha fazla sindirilmesi için en az bir saat dik oturmaya çalışın.
  • Mide ekşimesine karşı ilaçlara ihtiyacınız varsa, sizin ve bebeğiniz için neyin güvenli olabileceği konusunda doktorunuzla konuşun.
  1. Erken Hamilelikte Hamile Işıltısı ve Sivilce

Pek çok insan ışıldadığınızı söylemeye  başlayabilir. Artan kan hacminin ve daha yüksek hormon seviyelerinin kombinasyonu damarlarınızda daha fazla kanı itmektedir. Bu, vücudun yağ bezlerinin fazla mesai yapmasına neden olur.

Vücudunuzun yağ bezlerinin bu artan aktivitesi cildinize temizlenmiş, parlak bir görünüm kazandırır. Öte yandan, ayrıca sivilcelenebilirsiniz.

Semptomlar İkinci Trimestrede Azalıyor

Birinci trimesterede yaşadığınız birçok hamilelik değişikliği ve semptomları, ikinci trimestreye ulaştığınızda kaybolmaya başlayacaktır. Günlük yaşamınıza müdahale eden herhangi bir semptom hakkında doktorunuzla konuşun. Hamileliğinizde rahatlığı ve konforu birlikte bulabilirsiniz.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/pregnancy/early-symptoms-timeline#next-steps

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?