Esrar İdrarda Kaç Güne Kadar Çıkar?

Yayın Tarihi : 2023/05/15 15:28 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/17 23:22 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Esrar kullanımı olup olmadığını analiz etmek için idrarda uyuşturucu testleri yapılmaktadır. İdrarda uyuştucu testlerinde esrar kullanımının ne kadar süreye kadar çıkacağı ve esrarın idrarda kaç gün sonra çıkacağı merak edilen bir konudur. Bu konudaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

 

 

 

 

Esrar İdrarda Kaç Güne Kadar Çıkar?

İdrar Tahlilinde Esrar Bakılması

Esrar kullanımının araştırılması için en en yaygın uyuşturucu testi türü idrar testidir.Esrarın vücudumuzda  kalma süresi ve idrar tahlilinde saptanabilmesi kullanımın sıklığı ve yoğunluğuna göre değişir. Kenevirden üretilen esrar  vücut sıvılarında( örneğin idrarda ) genellikle son kullanımdan sonra1 ila 90 gün arasında saptanabilir. İdrarda esrarın kalması ve bulunması da esrarın  ne kadar sıklıkta kullanıldığı ve ne yolla alındığına da bağlıdır.  
Esrar kullanımının idrar tahlilinde araştırılması için esrarda bulunan THC isimli kimyasal madde araştırılır. Yani idrardan yapılan uyuşturucu testleri THC'yi ve yan ürünlerini veya metabolitlerini ölçer. Bu metabolitler, esrarın etkisi insan vücudundan  geçtikten uzun süre sonra dahi  idrarda  kalabilir. Ortalama olarak, idrar testlerinde esrar kullanımı 3 ila 7 gün arasında tespit edebilir.
Ancak temel olarak şu bilgiyi vermeliyiz; esrarın vücudunuzda ne kadar süre  ile tespit edilebileceği, ne kadar esrar kullanıldığına bağlıdır.

Esrar İdrarda Kaç Gün Kalır?

Esrar kullanımından sonra esrarın idrarda ne kadar süre kaldığı merak edilen bir konudur. Bunu özellikle esrar kullanan ancak bunun ne zamana kadar idrarda kalacağını öğrenmek isteyen esrar kullanıcıları merak eder.
Öncelikle bu konuda şu bilgiyi vermeliyiz. Esrar kullanmak son derece zararlıdır. Yasal olarak da kullanımı yasak olup bunu kullanan kişilerin bu alışkanlıktan kurtulmak adına tedavi olması ve tıbbi destek alması gerekmektedir.

İdrarda esrar kullanımının tespit edilme süresi,  ne sıklıkta olduğu kadar ne kadar esrar içtiğinize veya ağız yoluyla aldığınıza da bağlıdır. Genel olarak, daha yüksek dozlar ve daha sık kullanım, daha uzun algılama süreleri ile ilişkilidir.Örneğin aşırı esrar kullanan bir kişide 90 güne kadar idrarda esrar saptanabildiği belirtilmiştir.

İdrarda esrarın kullanımdan sonra ne kadar süre ile kalacağına dair yapılmış bilimsel çalışmalar vardır.
Bilimsel çalışma sonuçlarına göre esrar kullanımı ve idrarda ne kadar süre ile bulunabileceği  konusunda bazı örnekler verelim.
Sadece tek kullanım sonrası 3 gün,
Orta düzeyde kullanım (haftada dört kez): 5 ila 7 gün
Yoğun ve kronik kullanım (her gün kullanımı gibi)  ise 14 ila 30 gün süreyle idrarda esrar bulunabilir.
Son olarak da  ileri düzeyde kullanımdan örnek vermek isteriz.  Bu aşırı bir kullanım oluyor.Hiç ara vermeden kullanıma,  kronik yoğun kullanım da diyebiliriz. Yani günde birkaç kez esrar kullanımı gibi, bu tür kullanımda ise idrarda esrar 30 güne kadar kalabilir.

Esrarın Vücuttan Atılma Süresi

Yukarıda anlattığımız bilgiler de esas alınarak esrarın vücuttan atılmasında temel kriter esrarın ne kadar sıklıkla ve yoğunlukla alındığıdır. Esrarın vücuttan atılma süresini belirleyen temel unsur budur. Ancak genel bir bilgi olarak, esrarın vücuttan ortalama  30 gün içinde atılması beklenir.Ancak belirttiğimiz üzere yoğun kullanımda bu süre 90 güne kadar uzayabilir.90 güve varan sürelerde esrarın vücutta saptanmasında saç örneğinden alınan numuneler kullanılmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?