Fibromiyalji Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/17 12:15 •

Fibromiyalji; kas ağrısı hastalığıdır. İltihaplı olmayan romatizma ve ya ağrılı kas hastalığı olarak da tanımlanabilir.
Öldürücü değildir ancak, kroniktir. Kasların kemiklerle birleşme bölgelerinde yoğun ağrı hissedilir.

Fibromiyalji Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji; kas ağrısı hastalığıdır. İltihaplı olmayan romatizma ve ya ağrılı kas hastalığı olarak da tanımlanabilir.
Öldürücü değildir ancak, kroniktir. Kasların kemiklerle birleşme bölgelerinde yoğun ağrı hissedilir.

Fibromiyalji Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Aslında tek başına ağrı bile, en bariz belirtidir ancak bu ağrıyı da doğru tanımlamak gerekir. Fibromiyalji hastalığın belirtileri aşağıda verilmiştir:

Devam eden kas ağrıları,

Çalışmadığı zamanlarda bile yorgunluk,

Sürekli uyku hali,

Belirlenen hassas bölgelerde oluşan ağrılardır.

Fibromiyalji Nasıl Tedavi Edilir?

Fibromiyalji; kronik bir hastalık olduğu için aslında, şimdilik gelinen aşamada tamamen geçirilemiyor. Ancak alınan tedbirlerle hastaların hayatları çok daha konforlu bir şekle getirilebiliyor. Yani kişiler günlük hayatta hiç bir zorluk çekmeden, hatta hayli sağlıklı şekilde hayatlarına devam edebiliyor.

Fibromiyalji hastaları eklem ve kas ağrıları çektikleri için en önemli tedavi yöntemleri, kaslarını güçlendirmek ve düzenli spor yapmaktır. Düzenli spor yaptıklarında hem eklem sıvıları sağlıklı seviyelerde olacak, hem de yaptıkları spora bağlı olarak kas ağrılarını hissetmeyeceklerdir.

Zaten sporun faydaları herkes tarafından bilinmektedir. Spor yapan fibromiyalji hastası, sadece hastalığın yorucu etkisine maruz kalmaktan kurtulmaz, aynı zamanda daha dayanıklı ve sağlam bir vücuda da sahip olurlar.

Fibromiyalji hastalarının akut dönemlerinde kullanmaları gereken ilaçlar da olabilir. Bu hastanın yaşı, cinsiyeti, fiziksel koşulları ya da hastalığın seyrine göre değişebilir.

Fibromiyalji hastaları devamlı doktor kontrolünde olmalı ve düzenli aralıklarla kemik değerlendirmeleri yapılmalıdır. Ancak böyle durumda hastalık ilerlemesi engellenir ve kişinin sağlıklı olarak hayatına devam etmesi sağlanabilir.

Fibromiyalji hastalarının beslenmesi de çok önemlidir. Kemik ve eklem sağlığını destekleyecek özellikle kalsiyum, magnezyum ve iyot mineralince zengin beslenmesi gerekmektedir. Çünkü kemik sağlığı, vücut sağlığı ile bir bütündür ve günlük alınan besinlerle desteklenmesi sağlanmalıdır.

Fibromiyalji hastalığı; özellikle fiziksel olarak çok yorgunluk yaşanan dönemlerde, uyku düzeninin bozulduğu dönemlerde ve hava değişimlerinde atağa geçebilir. Çünkü yaşanan stresler, kasların kasılmasına sebep olur ve bu da fibromiyalji hastası için istenmeyen bir durumdur. İşte bu sebeplerle fibromiyalji hastası kişiler; stressiz yaşam koşullarında, günlük sporlarını yapabilecek esneklikte ve rahatlıkta olmalı ve şartlarını bu yönde iyileştirmeli, bunu bir yaşam standardı olarak devam ettirmelidirler.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?