Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı:Gebelik Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2022/10/08 13:03 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Gebelik testinin ne zaman yapılacağı önemli bir konudur. Erken yapılan gebelik testleri sağlıklı sonuç vermemektedir. Gebelik testinin ideal olarak ne zaman yapılması için en önemli kriter ise beklenen adet tarihinde adet kanamasının olmamasıdır. Beklenen adet tarihinde gecikme olmadan gebelik testi yapılması doğru değildir. Bu yazımızda gebelik testinin ideal olarak ne zaman yapılması gerektiği konusunda kişinin durumuna göre merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.

Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı:Gebelik Testi Nedir?

Gebelik testinin en ideal ne zaman yapılmasına dair Tahlil.com'a sıklıkla sorular geliyor. Vaktinden erken yapılan gebelik testleri gereksiz yere zaman ve para kaybına neden olabiliyor.
Tahlil.com olarak Gebelik testi yaptırmadan önce uyarılarımızı okumanızı öneriyoruz.

Gebelik Testi Nedir?

Gebelik testi kanda veya idrarda, gebelikte yükselen Beta HCG hormonunun varlığını ortaya koyan ve gebelik tanısı koyulmasını sağlayan vaz geçilmez bir tahlildir.
İdrarda gebelik testini anne adayları piyasadan kendileri temin edip yapabilirler. Kanda Beta HCG testi için ise bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Kanda Beta HCG testi çok daha erken sürede gebelik tanısı koyduran duyarlı ve hassas bir tahlildir.
İdrarda gebelik testi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız....
Kanda gebelik testi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız...

Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Gebelik testlerinin ne zaman yapılacağı konusunu idrar ve kanda gebelik testi olarak 2 ayrı grupta ele alabiliriz.
Doktorunuzun daha öncesinde bir isteği olmadıkça genel olarak gebelik testlerinin beklenen adet tarihinin gecikmesinden sonra yapılması anlamlıdır.

Evde idrar örneği kullanılarak yapılan gebelik testleri adetin gecikmesinden 3 ile 5 gün sonra yapılırsa anlamlı sonuçlar verebilir.
Özellikle adetin gecikmesinden 7 gün sonrasında evde yapılan gebelik testleri,usulüne uygun yapıldığı takdirde % 90 ve üstü doğru sonuç vermektedir.

Kanda yapılan gebelik testleri idrarda yapılan gebelik testlerine göre çok daha hassas oldukları için daha erken sonuç vermektedir. 

Doktorlar gebelik tanısı için genellikle kanda yapılan gebelik testlerini ister..Bu teste ise Beta HCG adı verilir. 
Hızlı ve kesin sonuç verdiğinden ,kanda  Beta HCG testi oldukça güvenilirdir.Beta HCG aslında bir hormon tahlilidir.
Kanda gebelik testi, hastanede,bir klinikte, laboratuvarda veya doktor nezaretinde de yapılabilir.
Bunun için de ideal olan ortalama 2-3 günlük bir adet gecikmesi varlığıdır. 

Tüp Bebek Uygulanan Hastalara Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Tüp bebek uygulanan hastalara doktorları bebeğin tutup tutmadığını görmek için tüp bebek uygulamasından 10 ile 12 gün sonra kanda Beta HCG gebelik testini isteyebilir. Adette bir gecikme olmasını beklemezler. 

Kanda Beta HCG Gebelik Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Hamile olmayan bir kadında kandaki Beta HCG seviyesi 0-5 mIU/ml’dir.
Beta HCG değerinin 6 mIU/ml’dir dan yüksek olması gebeliği düşündürmektedir. 25 ve üstü değerler ise gebelik için tanı koydurucudur. 
Doktorlar genellikle yüksek çıkan ilk Beta HCG testi sonrası bir kaç gün içinde ikinci Beta HCG testini de ister. Burada amaç gebeliğin sağlıklı olup olmadığıdır. İkinci Beta HCG testinde çıkan sonucun ilk değerin yaklaşık 2 katı olması, yani en az 2 kat yükselmesi  sağlıklı bir gebelik lehine önemli bulgudur.

Kesin Gebelik Tanısı Nasıl Koyulmalıdır?

Gebeliğin kesin tanısı idrarda gebelik testi veya kanda Beta HCG testi ile konulmaz.Bu testler gebelik için ön tanı bulgusudur. Kesin gebelik tanısı ultrasonografi muayenesi ile koyulmaktadır. Ultrasonografi muayenesi ile gebelik kesesi gözlenmektedir.Vajinal ve abdominal (karından) ultrasonografi muayeneleri kesin tanıyı koymaktadır. 

Vajinal Ultrasonografi:

Vajinal ultrasonografi muayenesi ile gebelik tanısı daha erken koyulur.Anne adayında adet gecikmesi 3-4 gün olduğunda gebelik kesesi muayene ile görülebilir.Kimi zaman bu süre bir kaç gün sarkabilir.

Abdominal Ultrasonografi:

Bu muayene karından yapılmaktadır. En az 7 gün ve üstü bir adet gecikmesinde gebelik kesesinin ultrason muayenesinde görülmesi beklenir. Bazı gebeliklerde bu süreçte bir kaç gün sarkabilir.

Ultrasonografi muayenesi süresine doktorunuz karar vermelidir.Gerek görür ise ultrasonografi muayenesi bir kaç sün sonra tekrarlayabilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
d***************** :

11 ekimde sevgilmle ilişkye girdm.ve ertesi gün hpı kullandım.20(normaltarih) ekimde adet oldm.adetim 5 gün sürdü.25 ekimde sevgilmle tekrar ilişkye girdm.ve kondomla korunduk. sadece bir kere prezervatifsiz ilişki oldu ondada boşalma olmadı.fakat 3 gündür kahverengi akıntım var.nedeni ne olabilir?


Cevap:

Kahverengi akıntı kadınlarda sıklıkla merak edilen bir konudur. Vajinal akıntılardan biri olan kahverengi akıntı bir çok nedene bağlı olabilir.Aşağıdaki bağlantıda kahverengi akıntının nedenlerine dair yazımızda konuya dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.


O********** :

Merhaba hocam ilşki sonrası norlevo kullandım adet oldum yani kanamam adet kanaması mı diye şüphe oldugundan üç hafta sonra evde gebelik testi yaptım negatif çıktı ama bugun idrarımdan sonra az mmiktada leke gibi kan geldi hala hamilelik şüphesi olabilir mi sizce


Cevap:

Cinsel konular ve gebelik oluşumuna dair bilgi sahibi olmadığınız anlaşılıyor.Muhtemelen yaşınız da küçük.Özellikle sizin gibi erken yaşlarda bu tür ilişkilere girenlerden bu tür çok da anlamlı olmayan sorular geliyor.Bu tür durumlarda hamilelik şansı yoktur.Size önerimiz hamilelik oluşumu ve konuya dair sitemizde yazdığımız yazıları dikkatle okumanız ve bu konuda sorulmuş soru ve cevapları gözden geçirmeniz.Aşağıdaki bağlantıda konuya dair detaylı bilgi ve benzer soru ile cevapları okuyabilirsiniz.



e*********** :

merhabalar,sevgilimle sürtünme yoluyla 17 haziranda ilişkiye girdik , sorum kısa ve öz, eline bulaşan prostat sıvısı vardı ve o eliyle vajinama değdi permeğını içeri girdirdi , adetimi 4 temmuzda oldum fakat bu ayki adetim 12 gün gecikmiş durumda,parmaktaki zevk suyu vajinaya girerse gebelik olurmu?


Cevap:

Sürtünme ile ilişkilerde hamilelik ihtimali pek mümkün değildir.Konuya dair aşağıdaki bağlantıdaki yazımızı ve sorulmuş benzer sorular ve verilmiş cevapları okumanızı öneriyoruz.


e*********** :

merhabalar nisanlimla bir cok kez iliskiye girdim her girismde adek kanamasını gecikmelide olsa görüyodu en son ki iliskimizde adet kanamasını görmedi iliskiye girerken kondomla korunduk ama korunmadıgımız zamanlarda oldu spermin girmediginden eminim adet kanamasının üsütnden 4 gün gecti hala olmadı


Cevap:

Bir kaç gün daha adet görmezse tedbirden test yaptırın

s**** :

bakireyim adetim 2 hafta gecikti bundan 1 buçuk ay önce sevgılımle surtunme yoluyla ılışkı yaşadım ondan sonra hç adt görmdım ama herhangı bı boşalma olmadı sadece zevk suyu akmış olabılır gebelik testı yaptım negatıf çıktı tekrar yapmalımıyım sızce hamıle olabılırmıyım? Testler ne kadr guvenılırdır


Cevap:

Kanda beta hcg testine baktırın.

z****** :

Merhaba, sevgilimle sürtünme yoluyla ilişki yaşamıştık adetime 12 gün kala.Boşalmadı...adetimin gecikmesinin 9.günü akşamı, 10.günü sabahı ilk idrarda gebelik testi yaptım..ikisi de negatif çıktı...2 gündür kasıklarımda adet sancısına benzer ağrı oluyor..ne yapmalıyım?Hamile olmam söz konusu mudur?


Cevap:

Belirtiğiniz  tür ilişkilerde hamilelik olasılığı yok denecek kadar azdır. Meni yani spermler vajinaya temas edince az da olsa bir hamilelik ihtimalinden söz edebiliriz.,

Bu tür bir şüpheniz varsa tedbiren beklenen adet tarihinde en az 1 hafta gecikme olursa test yaptırabilirsiniz.
Konuya dair aşağıda çok daha detaylı bilgi bulabilir,  bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okuyabilirsiniz.

Sürtünme yoluyla kurulan ilişkilerde hamilelik ihtimali ne orandadır?
http://tahlil.com/surtunme-ile-iliski-sonrasi-hamile-kalinir-mi


k********** :

Adet gormeme 3 gun var bel agrısı mıde bulantısı gogus agrısı gıbı belırtılerım vardı ıkı tane test yaptım negatıf cıktı sızce dogrumudur


Cevap:

Gebelik testini erken yaptırmışsınız.

Gebelik testinin ne zaman yapılacağına dair Tahlil.com'da bir çok uyarıda bulunduk.Aşağıda bu konuya dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Gebelik testi ideal olarak ne zaman yapılmalıdır?
http://tahlil.com/gebelik-testi-nedir-ne-zaman-ve-nasil-gebelik-testi-yapilir



n********** :

Sürtünme yoluyla ilişki yaşadık fakat rahim üstüne boşalma olmadı.adetimde normalde bir düzensizlik var 3 ay da gelmediği oluyor 4 ayda. adet olmayalı 1 ayı geçti ve ilîşkiden 21 gün sonra gebelik testi yaptım negatif çıktı testin yanlışlık payı var mıdır


Cevap:

Bu durumda hamilleikten söz edemeyiz.

s******** :

2.5 ay önce bi ilişki yaşadım üzerimizde kıyafetler varken. sevgilim boşalmadığını söylüyor ama ben çamaşırımda küçük bi ıslaklık hissettim korkuyorum. 1.5 ay sonra 2 test 2 gün önce de 1 test daha yaptım eczaneden alıp hepsi negatif adet de gördüm. hala içim rahat değil hamile olma ihtimalim var mı


Cevap:

Hamile olmamanız için bu kadar belirti varken, adet görmeniz ve testlerin negatif çıkması gibi, hala bir korkunuz varsa gebelik yönünden, size basit bir önerimiz var bu kadar korkacağınız işlere bir daha evlenmeden girişmeyin.

C***** :

Adetim bugun bitti gebelik testini şimdi yaptırsam doğru çıkar mı yada 1 gün sonra mı yapıyım adetim bitti ve 6 gün sürdü


Cevap:

Adet gördüyseniz boş yere test yaptırmayın, gebelik olmadığını gösteriyor durum

f********* :

sürtünerek ilişkiden bir ay sonra adet gördüm hamilelik var mı ? idrara çıkarken kasıklarımda ağrı oluyo ondan mı yoksa ?


Cevap:

İlişki sonrası adet görülmüş olması hamilelik şansının bulunmadığını gösteriyor. Adet sonrası korunmasız bir ilişki olur ise tekrar, bundan sonraki süreçte yine bir hamilelik ihtimalinden söz edebiliriz.


m********* :

sevgilimle ilşkiye girdik boşaldım iyice temizledim. 5 dk sonra 2. ye başladık pen*sim üstüne oturdu hiç hareket etmedik 10 15 dk kadar içinde durdu pen*simin içinde meni kalmış olabilir mi ? pen*sim yumuşadıkça sevgiliminin vajinasına meni salgılamış olup hamile bırakabilir mi ? Acil Cevap ?


Cevap:

Düşük bir ihtimal olsa da prostat sıvısı salgılamış olabilir. Bu durumda hamilelikte düşük ihtimal.

t************* :

Gebe kalmadan önce hangi testler yaptırılmalı?


Cevap:

Gebelik planlıyorsanız öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurmanızda yarar var, bir takım hormon testleri, gerekirse ultrason, kan tahlilleri isteyecektir.Eşinizind esperm analizi yönünden bir üroloji uzmanına başvurmasında yarar bulunmaktadır.
Bu konuda aşağıdaki bağlantıdaki yazıda ilgini çekecektir.Gebelik tahlilleri hakkınd adetaylı bilgi bulabilirsiniz.

http://tahlil.com/gebelik-ve-tahliller

i*********** :

merhaba hocam,adet olmama 17 gün kala ilişkiye girmiştik,16 gün geçti,yarın normal adet günüm ve ben bu gün kendim idrardan eczaneden aldığım testle test yaptım. sonuç negatif çıktı. sizce doğruluk payı nedir? cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.


Cevap:

Adet dönemine girmemişsiniz 1 haftalık gecikme yaşar iseniz tekrar bir test yaparak değerlendiriniz.

s******* :

adet düzenim 28 günde bir devam etmekteydi bugüne kadar asla değişmedi. son adet tarihim 12/02/2013. nişanlımla 09/03/2012 de geri çekilme anında meni geldi. emin olmagımız için ertesi gün hapı kullandım 10/03/2012 de. 14-03de gebelik testim negatif hala adet olmadm nezman test yapmalıyım


Cevap:

Adet döneminizde 1 haftalık gecikme yaşar iseniz test tekrar yapabilirsiniz.

b********** :

teşekür ediyorum öncelikle bu sabah test aldım içinde bir toz çıktı ne olduğunu bilmiyorum bide sabahki ilk idrar değilde sonraki ile olmazmı acaba birşey yiyip içmedim ama ilk idrarımı yaptım lütfen bekliyorum:)


Cevap:

Günümüzdeki testlerde açlık tokluk ilk veya son idrar gibi durumlar olmuyor adet dönemi geçtikten sonra yaptığınız taktirde doğuruluk payıda yükseliyor.

r*********** :

hayır bu ay bir iliskimiz olmadı . ama bu iki aya kadar hiç gecikmezdi doktor tahlil günü ultrason a da baktı anormal birşey yok dedi normal şartlarda bu şekilde 10 gün gecikmesi mümkün mu. çok tesekkur ederim.

a******** :

Merhaba son adetim 20 ocak klomen ve çatlatma iğnesi vuruldum. doktorum şubat 11 de kan tahlilinden çıkar bakarız dedi. ben de 11 şubatta gittim 0.427 çıktı değer kesinlikle hamilelik yok dedi adetime henüz 6 gün varken belli olur mu mağızdanim çok bozuldu. bugün sabah iki gögsümden de önce su gibi sonra beyaz süt rengi sıvı geldi akşamda durup dururken midem bulandı ve kustum. tekrar şüphe yaşamaya başladım.


Cevap:

Yukarıdaki yazıda gebelik testinin ideal olarak ne zaman yapılması gerektiğine dair detaylı bilgi bulunuyor

?