Beta HCG Kaç Olursa Pozitif Olur?

Yayın Tarihi : 2023/03/21 12:28 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/19 10:30 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Hamile olup olmadıklarını merak eden kadınların yaptırdıkları tek kan testi Beta HCG testidir. Hamilleik tanısında Beta HCG den başka bir kan testi bulunmamaktadır. Bu testi yaptıran kadınların en çok merak ettikleri ise Beta HCG testi sonucuna gör egebe olup olmadıklarını öğrenmektir. Bu yazımızda hamilelik şüphesi taşıyan ve Beta HCG testi yaptıran kadınların en çok merak ettiği konu olan ''Beta HCG kaç olursa pozitif olur?'' sorusuna cevap vereceğiz.

Beta HCG Kaç Olursa Pozitif Olur?

Beta HCG Testi Nedir?

Beta HCG Testinde kanda seviyesi çlçülen  HCG (insan koryonik gonadotropin) gebelik hormonudur. Bu test, kandaki hCG'nin çok spesifik bir bölümünü ölçer bu alt bölüm ise beta alt birimidir.
Beta-hCG testi kadınlarda hamileliği teşhis etmek ve izlemek için kullanılır.Kadınlarda hamilelik teşhis ve takibinde başka hiç bir test kullanılmamaktadır.

Hamilelikte Beta HCG Testi Nasıl Yorumlanır?

Beta-HCG, kanda döllenmeden sonraki günlerde saptanabilir. Beta HCG Kan seviyeleri tipik olarak hamileliğin ilk dört haftasında iki günde bir ve ardından 6. haftada kabaca her 3.5 günde bir ikiye katlanır.
Yani buradan da anlaşılacağı üzere hamilelik tanısı koyulduktan sonra Beta HCG değerlerinde istikrarlı ve düzenli bir artış olması hamileliliğin sağlıklı seyir etmesinde ve bunun takip edilmesinde son derece önemlidir.
Sağlıklı gitmeyen hamileliklerde ise tersi bir durum söz konududur. Beta HCG seviyeleri doğum veya düşükten sonra hızla düşer ve birkaç hafta içinde tespit edilemez hale gelir.  Beta-hCG seviyeleri bu tür durumlarda kanda tespit edilemez hale gelmezse, Beta HCG üreten dokunun hala mevcut olduğunu gösterebilir. Bu istenen bir durum değildir ve bu tür durumlarda doktor küretaj önerebilir.

Kanda Beta HCG Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kanda Beta HCG testi eğer doğal gebelik varsa adetin beklenen ilk gününün ertesi gününden itibaren  yapılabilir. Bu, 28 günlük düzenli bir döngüde yumurtlamadan sonraki 14. gündür.
Tüp bebek tedavisi olan anne adaylarında ise, kanda Beta HCG testi  yumurta toplama işleminden sonraki  13. veya 14. gün yapılmalıdır.
Tedavi alan ve yumurta donasyonu olgularında  veya dondurulmuş embriyo transferleri yapılan anne adaylarında ise Beta HCG testi, progesteron uygulamasına başlandıktan 13 veya 14 gün sonra yapılmalıdır.

Beta HCG Kaç Olursa Pozitif Olur?

Gelelim en çok merak edilen konuya, anne adayları kanda Beta HCG testi yaptırdıktan sonra tahlil sonuç raporunda Beta HCG değeri kaç olursa sonuç pozitif olur yani hamilelik vardır.
Beta HCG 6 mIU/mL ve üstü değerlerde çıkarsa  pozitif olur. 5 mIU/mL ve altı değerler ise negatif kabul edilir.

Ancak yukarıda da belirtiğimiz üzere kanda Beta HCG değerlerinde düzenli yükseliş sağlıklı bir hamilelik yönünden önemlidir.

Pozitif çıkan Beta HCG değerleri: 

6 mIU/mL-24 mIU/mL arası çıkan Beta HCG değerleri ise pozitif olarak kabul edilmekle birlikte  Gri Zon (Gray zone) bölgesinde kabul edilir. Gri zon ortada çıkan bir sonuçtur. Büyük olasılıkla gebelik anlamına gelir ancak bir kaç gün sonra yapılacak ikinci bir testle Beta HCG değerinin yükselmesi ile gebelik tanısı daha güçlü hale gelir.

25 mIU/mL ve üstü Beta HCG değerleri ise çok daha güçlü gebelik tanısı koyduracaktır.Ancak yukarıda da söz ettiğimiz gibi Beta HCG kan seviyelerinin hamileliğin ilk dört haftasında iki günde bir ve ardından 6. haftada kabaca her 3.5 günde bir ikiye katlanmasının görülmesi bir başka deyişle Beta HCG değerlerinde düzenli ve istikrarlı bir artış görülmesi son derece önem taşımaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?