Güçlü Hafıza Nasıl Olur?
Hafıza; toplum tarafından da kolayca belirlenebilen bir ölçüttür. Beynin hafızayı kontrol eden, anıları canlandıran kısmı; hipokampus bölgesindeki CA3 kısmıdır. Bu bölgede anılar üst üste biriktirilir.
Hafıza; toplum tarafından da kolayca belirlenebilen bir ölçüttür. Anıları kolay hatırlama, konuşulanları duyumsama gibi bir çok olay beyinle alakalıdır. Kişiden kişiye değişir.
Beynin hafızayı kontrol eden, anıları canlandıran kısmı; hipokampus bölgesindeki CA3 kısmıdır. Bu bölgede anılar üst üste biriktirilir.
CA3 kısmı büyük olan kişilerde daha geniş yer olduğu için, anılar daha az üst üste geldiği için hafıza daha güçlü olur.
CA3 küçük olan kişilerde ise; anılar üst üste yığılır ve hatırlama oranı düşer.
Hafıza Nasıl Çalışır?
Kişi günlük hayatında yüzlerce yeni kelimeler, bilgiler, olaylar öğrenirler. Ancak bunların bir kısmını dinler gibi görünür, duymazlar. Bu durumda kişi, aslında geniş bilgi içeriklerini duyuyorsa bile, bunu sadece kulaklarıyla duyuyor ve idrak etmiyorlarsa, bu bilgi onların beyinlerine dahi girmez.
Bazen de kişi o kadar dikkatlidir ki; karşısında konuşanın ses tonundan, kullandığı bir kelimeye kadar herşeye dikkat eder ve konuşmayı tamamen hafızasına atar. Bu kişinin dikkatiyle alakalı bir durumdur.
Kişinin dikkat ettiği unsurda beyine, bu bilgi önemli, uyarısı verilir ve bu bilgi geçici bellekte bir süre saklanır. Eğer bu bilgi, kısa süreli bellekten sürekli çağırılırsa, üzerinde düşünme ve pratik yapılırsa, bu durumda bilgi, uzun süreli bellek yani hafızaya atılır ve artık kalıcı öğrenme sağlanmış olur.
Bebek ve çocuklarda, hafıza henüz çok dolu olmadığı için bu kişilerde hatırlama oranı yüksektir. Bu sebeple çocuklarda taklit özelliği çok belirgindir. Yetişkinin yaptığı hareketleri ve konuşmaları hemen hafızaya atar ve bunları sık sık tekrar ederler.
Ancak yetişkinlerde çocukluk döneminden itibaren bu birikim başladığı için; hafızada yeterince yer kalmaz ve eski bilgileri silmeyi tercih eder yada yenilerini kayıt altına alamamaya devam eder. Buna karar veren sistem de yine bilgilerin beyinden çağırılma sıklığıdır. Eğer bir bilgi yıllarca beyin tarafından çağırılmamışsa ve kullanılmamışsa, o zaman bu bilgiler gereksiz görülür ve beyinden çıkarılır. Böylece yeni bilgileri kayıt etmek için yer açılır.
Hafızayı etkin hale getirmek ve hatırlama kapasitesini artırmak için yapılacaklar ise; dil öğrenmek, ezber yapmak, satranç gibi strateji oyunları oynamaktır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.