Kozmetik Kullanımı ve Dudak Çatlakları

Yayın Tarihi : 2015/04/07 00:13 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/27 10:48 •

Dudağı nemlendirmek ve renklendirmek için kullanılan bazı kozmetik ürünleri işlevlerinin aksi yönde, ince derili dudakları çatlatabilir.

Kozmetik Kullanımı ve Dudak Çatlakları

Dudağı nemlendirmek ve renklendirmek için kullanılan bazı kozmetik ürünleri işlevlerinin aksi yönde, ince derili dudakları çatlatabilir. Yoğun kimyasal içeren bu ürünlerde dudak çatlamasına neden olan en etkin madde fenil salisilattır. Dudak çatlaması ayrıca bazı diş bakım ürünlerinde veya şekerlemelerde kullanılan bazı kimyasallar nedeniyle de olabilmektedir.

Dudak Çatlakları ve Sebepleri

Dudaklar, ağıza yakın bölgede bulunurlar ve ağız ile işbirliğinde çalışırlar. Dolayısıyla, ağız içindeki tükürük bezleriyle ıslanmış olurlar. Dudaklar, deri kadar kuru olmayan nemli bir organdır. Ancak vücut genel olarak nemini kaybettiğinde, dudaklar da bu durumdan nasibini alır ve kuruluklar meydana gelir.

Bundan da anlaşılacağı üzere dudak çatlamasında en büyük rol, vücut sıvısına bağlı. Bu sebeple dudak çatlağı problemi yaşayan insanlar öncelikle bol su içmeli, tükürük bezlerini çalıştırmalı ve vücut genelinin ve dudakların nemli kalmasını sağlamalıdır.

Kozmetik ürünler dudak çatlaklarına sebep olabilir. Nasıl saç tipine göre şampuan kullanılıyorsa, kozmetik ürünler de cilt tipine göre kullanılmalıdır. Kuru dudaklara özellikle ruj sürmek, dudakların daha fazla kurumasına sebep olur. Çünkü rujdaki kimyasal ürünler, suyu çeker ve dudağın var olan nemini de alır.

Beslenme şekli dudak kuruluğuna sebep olabilir. Fast food beslenen, paketli gıdaları sıklıkla tüketen insanlar, daha çok dudak çatlağı yaşarlar. Mesela diş diplerinde bulunan siyah lekeler de bu beslenme tarzından kaynaklanır. Çünkü bağırsaklarda bulunan besin atıklarını sindirmek üzere özelleşen yapılar, bu besinlerin yapısına göre salgı yaparlar. Bu sebeple insanlar doğru beslenmiyorlarsa; bu kişilerde; kara diş lekesi, ağızda kötü koku ortaya çıkar ve tükürük sıvısı azalır.

Dudak Çatlaklarından Korunma Yolları Nelerdir?

Dudakları çatlaklardan korumak için öncelikle günlük yeterince sıvı tüketilmelidir.

Kullanılan kozmetikler, özellikle dudak kremleri E vitamini zengini olmalıdır. E vitamini hücreleri yenileme ve gençleştirmekle görevlidir.

Soğuk havalarda atkı kullanılmalıdır. Atkı, ağıza sarılmalıdır. Dudaklar vücudun en ince derisine sahip yapılardır. Ayrıca nemli olduklarından dolayı, soğuk havayı kolayca hapsederler. Islak saçla rüzgarlı havaya çıkma etkisi yapar adeta. Bu sebeple; ayaz, soğuk olduğu durumlarda dudaklar hem rüzgardan korunmalı, hem de koruyucu kremlerle veya vitaminlerle desteklenmelidir.



 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?