İnsülin Direnci Nedir? İnsülin Direnci Testi(HOMA testi) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/09/06 23:41 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/03 12:56 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

İnsülin pankreastan salgılanan bir hormon olup kan şekerini düşürücü etki yapmaktadır.İnsülin direci insülin hormonunun kan şekerini düzenlemede görevini tam olarak yapamaması durumudur. İnsülin görevini yapamayınca bu durum da şeker hastalığına davetiye çıkarmaktadır.İnsülin direnci varlığı da kanda insülin direnci testi (HOMA testi) ile anlaşılmaktadır.

İnsülin Direnci Nedir? İnsülin Direnci Testi(HOMA testi) Nedir?

İnsülin pankreastan salgılanan bir hormondur.Temel işlevi ise kan şekerini düşürmektir..İnsülin ,karbonhidrat metabolizması ile ilişki içinde bulunduğu gibi yağ ve protein metabolizmaları üzerinde de etkindir.

İnsülin hormonun tam yokluğu, şeker hastalığının 1. tipinde görülmektedir.İnsülin azlığı veya insüline karşı direnç ya da her ikisinin birlikte olması ise 2. tip şeker hastalığında görülmektedir.

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin direnci olan hastalarda , kan şekerinin kas, yağ ve karaciğer hücrelerine girmesi zorlaşmıştır.Bu nedenle kanda şeker birikimi meydana gelmektedir. Bu durumda pankreas hücrelere daha fazla şeker almak için daha çok insülin üretmeye ve normalden daha fazla çalışmaya başlayabilir.

En sonunda ise pankreas yorulacak ve yeterli insülin sağlama yeteneğini kaybedecektir.Pankreasın salgıladığı insülinin vücutta tam olarak kullanılamamasına insülün direnci denir.
Kilolu olmak , polikistik over sendromu , kortizonlu ilaç tedavileri, bel çevresinin artmış olması , yaşlanma ve hareketsiz yaşam biçimi gibi faktörler insülin direnci oluşmasına neden olabilir.
Sabah yorgunlukları,gece uykudan kalkıp tatlı bir seyler yemek, öğle yemeği sonrasi yorgunluk ve halsizlik şikayetleri insülin direncinin belirtileri olabilir. İnsülin direnci varlığı şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetes mellitus hastalığının da bir ön habercisi olarak değerlendirilebilir.

İnsülin Direnci Testi (HOMA testi) Nedir?

Son dönemde duymaya başladığınız HOMA-IR (İnsülin direnci) testi ise vücutta bir insülin direnci olup olmadığını anlamaya yarayan bir testdir. Sabah,ortalama 10-12 saatlik bir açlıktan sonra kandan alınan örnekten yapılmaktadır. Insüline karşı çevre dokuların verdiği cevabı değerlendirmek için kullanılan bir testtir.

Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerle insülin direnci oluştuğunda kan glukoz düzeyini normal aralıkta tutabilmek için insülin salınımında artış görülür.
HOMA testi olarak da bilinen İnsülin direnci testi ,insülin duyarsızlığını veya insülin direncini değerlendirmek için kullanılmaktadır.

İnsülin Direnci Testi (HOMA testi) Normal Değeri Nedir?

Homa Testi değerinin 2,5 ve üstü olması insülin direnci lehine değerlendirilir. (Her testte olduğu gibi HOMA testinin de rereferans değerleri laboratuvardan laboratuvara değişebilmektedir.Bazı laboratuvarların sonuç raporlarında yukarıda belirtiğimiz değer farklılık arz edebilir).

HOMA testinin sonuç raporunda belirtilen referans değerlerinin üstünde olması insülin direnci lehine yorumlanmalıdır.

İnsülin direnci  ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş sorular ve cevapları okumak için tıklayınız...

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

Merhabalar hocam biyokimya testlerimde tok iken glukoz değerim 113 çıktı insülin direncim var mı yorumlarsanız teşekkürler


Cevap:

Glukoz değeriniz normalin üstü,insülin direnci için ise ilave testlere ihtiyaç var.Sitemizde bu konuda detaylı bilgi bulunuyor.

s****** :

Merhaba. Doktor benim annem bir kac gun once seker hastalığı olub-olmadığını bilmek icin test yaptırdı. Testin sonuclarını size gonderiyorum. Lutfen soylermisiniz, gizli seker mi ve ya seker mı? Sağolun.


Cevap:

Resim göndererek soru sormak için android mobil uygulamamızı kullanabilirsiniz.

b*********** :

diyetisyenim insülin direnci için test önerdi test sonucu; İnsülin H 30,9 ulU/mL 2.6-24.9 Açlık kan şekeri H 126 mg/dl 70-105 bu sonuçlara göre durum çokmu vahim ve nereye gitmeliyim.


Cevap:

Evet şeker hastası adayı hatta hastası olabilirsiniz.
İlk fırsatta endokrinoloji bölümüne başvurunuz.

f************* :

Merhabalar Benim 5 yaşında kızım var ve 30 kilo şekerden şüphelenip tahlil yaptırdık açlık kan şekeri 74 (N.D 74-106) insülin testi 1.7 (N.D 2.6-24.9 ) çıktı .İnsülin hormonunun düşük çıkması ne anlama geliyor? Ne yapmamız gerekiyor .?


Cevap:

Merak edilecek bir durum yok.İnsülin düşüklüğü hele kan şekeri de normal sınırlar içindeyken bir sorun yaratmaz.

Sonuçlar gayet iyi.

h************ :

Merhabalar ben 19 yaşındayım, 84 kiloyum diyetisyene gittim bazı tahliller yapıldı ve insülin direncim 7 çıktı. Dahiliye deki doktor bi profesörle yönlendirdi ayrıca vücudunda kıllanma, adet düzensizliği var ve adetlerim çok sancılı geçiyor. Bu durum beni korkutuyor. Ne düşünüyorsunuz acaba ?


Cevap:

Bu durumda endokrinoloji bölümünde tedavi ve takiplerinizin sürdürülmesi gerekiyor

d********** :

Merhaba arkadaslarim kilolu olmami insülin degerlerinin normal olmamasindan da kaynaklanacagini soylediler dogrumudur bu sizce kilolu olmamin bununla bi alakasi olabilir mi ?


Cevap:

Evet olabilir, ancak başka nedenler de olabilir.Hormonal bozukluklar, guatr hastalığı, dengesiz beslenme, metabolizma yavaşlığı gibi.Bir endokrinoloji uzmanına başvurup muayene olmalısınız.

o******** :

Merhaba,
İnsülin rezistansı sonucum 0.6
Referans değer aralığı 1.3-2.7
Değerin düşük çıkmasının bir tehlikesi var mıdır?


Cevap:

Hayır yoktur..

s*********** :

Merhaba,
Homa(insulin rezistansi) Sonuc: 3,7 Normal deger: 2,7
Glukoz(aclik kan sekeri) Sonuc: 87 Normal deger: 74-106
HbA1c(hemoglobin a1c-glukohemoglobin) Sonuc: 5.4 Normal deger: 4-6

Hocam insulin direncimin ne seviyede oldugunu soyler misin?
Yuksek bir sonuc musur bu?


Cevap:

HOMA değerinizin yüksek çıkması,  insülin direnci yönünden risk altında olduğunuzu gösteriyor.Bir endokrinoloji uzmanına başvurunuz

g****** :

kan sekerim 68 insülin degerim 15,80 horman 2,65 sonuç nasıl


Cevap:

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.


e******* :

Merhabalar, son yapılan tahlil sonuçlarımda açlık kan şekeri 105 , insülin 19,69 ( 2,6 - 24,9) ve HOMA-IR değeri 5,08 olarak hesaplandı. Tahlil sonuçlarını yorumlayabilir misiniz?


Cevap:

 Glukoz değerinizdeki yükseklik diabet yönünden risk altında olabileceğinizi gösteriyor.Bir endokrinoloji doktoruna başvurmanız en doğru yaklaşım olacak.İnsülin direnciniz de olabilir.Endokrinoloji bölümüne başvurunuz.


c************ :

Açlık ve tokluk kan şekerlerimi ölçtürdüm. açlık (sabah 8.30) 86 tokluk (yemekten 2 saat sonra, öğlen 2) 76 çıktı. Boyum 1.64 kilom 70. Göbek bölgemde yağlanma var. Doktor insulin direnci olduğunu söyledi fakat okuduğuma göre genelde yüksek değerlere bu teşhis konulmuş. Beni aydınlatabilir misiniz?


Cevap:

İnsulin direnci tanısı sadece bu testlerle konulmaz, ilave testlere de ihtiyaç vardır.Aşağıda konuya dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

m*********** :

Merhaba ben 31 yaşındayım iki gün önce tahlil yaptırdım HOMA TESTİ 3,08 AÇLIK KAN ޞžEKERİ 111 Hb A1C 5,62 olarak ölçüldü lakin ben bir gün öncesinden aşırı şekerli gıdalar tükettim sonuçlara bir etkisi olurmu ve sizce Stres ޞžeker yükselmesine yol açarmı Psiyatrik tedavi bir çözüm olurmu Teşekkürler


Cevap:

 Glukoz değerinizdeki yükseklik diabet yönünden risk altında olabileceğinizi gösteriyor.Bir endokrinoloji doktoruna başvurmanız en doğru yaklaşım olacak.


h****** :

Merhaba,

1 yıl kadar önce sigarayı bıraktıktan sonra aşırı kilo alma problemim vardı. Kan testi değerlerine göre matofin denen ilaca başladım. Kan değerlerim: Glukoz: 94, HOMA-IR indeksi: 3,2, İnsülin: 13,77. İlaç kullanmamı gerektiriyor mu? Durumumu değerlendirebilir misiniz?

Teşekkürler,



Cevap:

Homa testi yüksek çıkmış bu insülin direncibulgusu olabilir

Tedavi konusunda ise kararı doktorunuz vermelidir

y*********** :

İnsülin direnci 4.22 olması durumu ilaç kullanmayı gerektirir mi ?


Cevap:

Yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere Homa Testi değerinin 2,5 ve üstü olması insülin direnci lehine değerlendirilir.Bu durumda doktorunuzun da önermesi kaydıyla ilaç tedavisi gündeme gelir.

s************ :

Mrb hocam, öncelikle iyi günler dilerim.

Kardeşimin insülin değeri yüksek çıktı. yaklaşık olarak 60 lı rakamlarda. Fakat hastanede aldıkları 4 tüp kanın yanlış yapıldığı gibi birşeylerde söylendi. yani tüpleri çalışılması için farklı göndermişler. bu durumda şeker hastası oluyor yoksa tedavisi varmı


Cevap:

Detaylı bilgi yok yazdıklarınızda, ilave tahlillere de gerek olabilir.Bir endokrinoloji uzmanına başvurun

m************ :

mrb hocam ogtt testimin sonucları lütfen değerlendirirmisiniz glukoz bazal 74 ref 70-110 glukoz 1 saat 91 ref 80-140 glukoz 2saat 118 ref 90-140 glukoz 3saat L 36 ref80-110 insülin bazal 8,56 ref6-10 insülin 1saat 79,3 ref yazmıyor ins 2saat 80,3 3 saat 19,3 sonuc nedir acaba


Cevap:

İnsülin direnciniz olabilir, reaktif hipoglisemi de, endokrinoloji bölümünde takiplerinizi sürdürün

n*********** :

1.60 boyundayım ve 85 kiloyum. test sonuçlarım ise şöyle;
glukoz: 94 74-106
trigkiserid:90 0-200
hdl-kol: 69
tsh: 4.37 0.51-4.30
kortizol: 20.48 19.4
insülin: 13.66 2.6-24.9
Homa-ir: 3.17

ne yaptıysam kilo veremedim ama doktor bir ilaç kullanmamı da önermedi, insülin direncim ilaç kullanacak derecede mi?


Cevap:

Test sonuçlarınızın normal değerleri de vererek tekrar sorunuzu yazın

d******** :

glikoz 83 mg/dl 70-110
insülin(açlık) 28.22 uIU/ml 3-25

değerlerim bu şekilde insülin yüksek diyor raporda yorumlarsanız çok sevinirim..teşekkürler şimdiden iyi çalışmalar


Cevap:

İnsülin değerinizin normalin üstünde olması insülin direnci ihtimalini gösteriyor.Bir endokrinoloji uzmanına danışın ilave testler de isteyecektir.

m*** :

İyi günler,
Glukoz açlık 101 ref 75-110
İnsülin açlık 35.2 ref üst sınır 20

Nisanda bu değerler sırasıyla 98 ve 20.6 idi.yorumunuzu rica ederim.


Cevap:

Muhtemelen insülin direnciniz var.Bir endokrinoloji uzmanına başvurun.İlave testler de isteyebilir.

a** :

İnsülin direnci için test yaptırdım doktoruma götüreceğim ama sizce bir sorun var mı?
glukoz açlık 93 mg/dl ref aralığı 75-110
insülin açlık 13 U/ml ref aralığı 3
Glukoz tokluk(120 dak) 101 ref aralığı 65-140
HbA1c 4.9 ref aralığı 4.8-6.3
Ürk asit 6.0 ref aralığı 2.4-5.7
Kolestrol total 255 ref aralığı 45
LDL kolestrol 174 ref aralığı <130
VLDL kolestrol 37 ref aralığı 10-30
Trigliseritler 187 ref aralığı <150


Cevap:

İnsülin değerinin normal değerlerini yazmamışsınız ancak yüksek gözüküyor.Yağlarınız da yüksek, ürük asit de. Sonuçlarınız normal değil.Bir endokrinoloji uzmanına başvurun

y******** :

glukoz 76 ref. 70-110
tokluk kan şekeri 80 ref. yazmıyor
insülin 5.84 ref.2.6 25.0
homa-ır 1.09 ref. yazmıyor
bu ne anlama gelmektedir. şimdiden teşekkürler.


Cevap:

Genel olarak problem görülmüyor belirtiğiniz sonuçlarda

c******* :

merhaba doktor bey;
benim insulin degerlerim su sekilde ; sonuc 7.8 \ referans 2.6-24.9
bu durumda noluyor yorumlarsaniz sevinirim tesekkurler..


Cevap:

İnsülin değeriniz normal, yüksek olsa idi, insülin direncinden söz edebilirdik

m******** :

Merhaba,

aç yaptırdığım testlerde
glukoz: 94 (referans:70-100 mg/dl)
insülin:17.39 (referans: 3 - 28 µU/mL)
boyum 1.74 kilom 75-77 arası

endokronoloji bölümünden doktorum bana insülin direncimin olduğunu diaformin isimli bi ilacı kullanarak diyetle birlikte 10 kilo vermemi istedi. tokluk değerlerim ölçülmedi acaba bu durumda insülin direnci var denilebilir mi yoksa tokluk değerlerimi de ölçtürmeli miyim?


Cevap:

Bu testlerle insülin direnci tanısı tam olarak koyulamaz.Ancak muayene bulguları veya başka tahliller de değerlendirilerek bu konuda bir karar verilebilir.

s****** :

Aclık kan sekeri 70
Tokluk 120dak 54
İnsülin aclık. 5.20 Ref(2.60-25.00)
İnsülin 120dak 9.60 Ref(14.00-160.00)
İnsülin rezistansı 0.95 Ref(1.30-4.30)

Bu degerler sonucunda bir doktor hipoglisemi ve insülin direnci dedi. Baska bir hekim sadece hipoglisemi var dedi... Sizin yorumunuz nedir


Cevap:

Bu bulgularla insülin direncinden söz edemeyiz.Ancak muayene bulgularınız, varsa diğer test sonuçlarınızla bir endokrinoloji uzmanı en doğru bilgiyi verecektir.

b******** :

Hocam HAŞİMATO hastasıyım eutrox100 ve mcrocin21 kullanıyorum.
suprapuvik pelvik ultrasonum temiz çıktı
TSH 2,00 normal(0,27-4,2)
Glukoz (açlık) 85 normal(74-106)
Glukoz(tokluk) 129 normal (60-120)
insulin 9,61 normal(2,6-24,9)
insulin(120dak.) 83,36 normal(<56)
inulin 120dak. nın yüksek çıkması insülin direnci teşhisi için yeterlimi.
tavsiyeniz için şimdiden teşekkürler


Cevap:

Bulgularınız insülin direncini düşündürüyor.Bir endokrinoloji uzmanına danışmalısınız

z****** :

Yaşım 19. kilom 90 olduğu için diyetisyene gittiğimde benden belli başlı tahliller yapmamı istedi ama bunlar içinde beni düşündüren homa -ır testi hakkında size bir şeyler sormak istiyorum.
açlık kan şekeri:93
tokluk kan şekeri:93
insülin açlık:25.8 referans aralığı:2.6-24.9
HOMA-IR:5.92 referans aralığı:0-2.5
benim insülin açlık ve Homa-ır testi sonuçlarım bu aralığı gecmiş. yani bu ne demek oluyor ve bu durumda ne yapmam gerekir ? bilgilendirirseniz sevinirim.


Cevap:

İnsülin direnciniz olduğu anlaşılıyor.Bir endokrinoloji uzmanına başvurmalısınız

a****** :

merhaba bende insulin direnci çıktı fakat çok yüksek miktarda değil doktorum bana dropia-met verdi bu ilaç tehlikelimidir?kilo verdirir mi?


Cevap:

Sitemizde temel olarak tahlil yorumlanıyor.Meslektaşlarımızın verdiği tedaviler konusunda yorum yapmıyoruz.Verilen ilaç hakkında bir sorunuz varsa tedavinizi yapan doktora danışmalısınız.

m******* :

TEST ADI
INSULİN 0 Dk. 22.60
insilun 30 dk 80.72
insulin 60 dk 128.20
insulin 90 dk 145.27
insulin 120 dk 173.34

OGTT 75 gr 0 dk. 114
OGTT 75 gr 30 dk 193
OGTT 75 gr 60 dk 259
OGTT 75 gr 90 dk 286
OGTT 75 gr 120 dk 290

referans değerleri yazmıyor karşılarında, bu sonuçlar beni korkuttu gibi, çarşamba gününe kadar da Dr. gitmeme imkan yok, ne anlama geliyor..
teşekkürler..


Cevap:

Bir endokrinoloji uzmanına başvurun.İnsülin direnci, hatta diyabet olabilir.

******* ******* :

merhaba,açlık kan şekerim 83,5,glukoz tokluk 82.1,homa-ır 0.93
insülin 4.5 ve insülin tokluk 21.2 çıktı. reaktif hipoglisemi olduğum söylendi. ama sonuçlar hep normal değerler arasında gözüküyor. bilgi alabilirmiyim


Cevap:

Doktorunuz klinik bulgularla da tanınızı koyabilir,ayrıca test sonuçlarının da referans değerlerini belirtmemişsiniz

******* ******* :

Merhaba Doktor bey,

Benim açlık kan şekerim 100,glikoz verildikten sonraki 1.saatte 98
,2.saattede 75 ölçüldü,insülin direncimmi var,teşekkürler


Cevap:

Sadece bu testlerle insulin direnci tanısı koyulmaz Bir endokrinoloji uzmanına basvurun

******* ******* :

Merhaba
İnsülin Rezistans İndeksi (HOMA-IR) testi yaptırdım.
Sonuçlar aşağıdaki gibi, ne şekilde yorumlarsınız ?

Biyokimya Sonuç Referans Değer
Glukoz 102 70 - 100

Hormon Sonuç Referans Değer
İnsülin Rezistans İndeksi (HOMA-IR) 3.613 0.744 - 2.259
İnsülin 14.36 3 - 28 μU/mL


Cevap:

İnsülin direnciniz var...

******* ******* :

Açlık kanşekerim 93 tokluk şekerim ise 80 civarında çıkıyor. İdeal kilomdayım. HbA1C 5.civarı , çok sağlıklı besleniyorum . Tokluk kan şekerinin düşük olmasnın pek sağlıklı olmadığını biliyorum. İleride şeker riskim var mı ? teşekkür ederim.


Cevap:

Tokluk kan şekeriniz düşük değil ki normal sınırlarda, öyle illa açlık kan şekerinden yüksek olacak diye bir kural yok. Bu sonuçlar iyi olduğuna ve
sağlıklı beslenip kilonuzda ideal olduğuna göre risk yok

******* ******* :

açlık kan şekerim 74 mg/dL
açlık İnsülin değerim 7.86 uU/mL
Acaba insülin direncim var mı?


Cevap:

Bu sonuçlara göre yok ama kesin tanı için toklukların gerekebileceğini akıldan çıkarmamalı

******* ******* :

selam doktor bey bende açlık kanşekeri 111 tokluk kan şekeri 185 çıktı insilün direnci için tahlil yaptırdım INULİN ( Açlık ) 20,50 yazıyor bende insilün direnci varmıdır acaba bilgi verirseniz teşekkür ederim.
Saygılarımla.


Cevap:

Sizde insülin direnci mevcut ve diyabetin bir öncesi evresi olan prediyabetik (gizli şeker) safhasındasınız. Endokrinolojiye başvurun

******* ******* :

merhabalar hocam.yukarıdakı bir yazınızda '' glukofen kilo vermeyi sağlar ama... '' diye yazmıssınız ama dan gerisini merak ettim acıklayabilirmisiniz ? yan etkilerimi kötü. ve benim akş. 81 cıktı tokluk bakılmadı insülin direnci için tek bu yeterli değildir sanırım değilmi ? tiroit degeri yüksek cıktı yani yavas calısıyo tiroitlerim.cok fazla terleme var .sabahları gec kalkıyorum.gece uyuyamıyorum ama sabahda kalkmak bilmiyorum. DEMİR 49 Cıktı degerin altında ve UIBC 315 cıktı degerin üstünde alakası varmı bunların insülin direnciyle.özellikle yaptırmalımıyım homa insülin.polikistik overe baktırmadım ama adetlerim düzenli.prolaktın ve testesteron yuksek.kilo vermek için ne yapmalıyım test olarak bunlardan farklı ? tsk ler ii çalışmalar


Cevap:

Valla bu kadar kapsamlı soru ve cevap için bir endokrin doktoruyla birebir konuşmalısınız, nerdeyse bi sempozyumu oluşturacak soru sormuşsunuz. Glukofen ve ama konusuna gelince, kilo verdirir ama kilo verme ilacı değildir, doktorunuz önermeden kullanmamlısınız...

******* ******* :

merhaba Doktor Bey,

27 yaşındayım .Yaklaşık 1 yıl önce polistik over kisti amiliyatı oldum, dört ay sonrasında da apandist ameliyatı oldum.Geçirdiğim bu ameliyatlardan sonra sürekli kilo almaya başladım,hala da almaya devam ediyorum.59 kilodan 85 kiloya çıktım.Sürekli halsizlik ve ani uyku isteği yaşıyorum.Acaba bahsettiğiniz gibi insülin direnci mi var .Bu testi yaptırmak için dahiliye doktoruna mı gitmeliyim?


Cevap:

Tercihen endokrinoloji doktoruna başvurmalısınız

******* ******* :

merhaba doktor bey;

ben 27 yasında 1.68 boyunda 65 kilo bir bayanım. bir süredir aniden fenalaşıp, soguyup, istifra ettigim için gecen gün dahiliye uzmanına gidip kan tahlilleri yaptırdım

doktorum tokluk kan sekerimin biraz düşük oldugunu soyleyip (64 mg/dl) benden şeker yükleme testi istedi. ogtt de çıkan sonuclar ve hormonda çıkan sonuclar aşıgıdaki gibidir; acaba bende hipoglisemi hastalığı olma durumu söz konusu mudur?

ogtt 0 dk 89mg/dl
ogtt 75 gr 60. dakika 84 mg/dl
ogtt 75 gr 120. dakika 74 mg/dl

insulin 4,03 uu/ml
insulin 60. dk 12,89
insülin 120. dk 15,42

yardımlarınız için peşin teşekkürlerimle

sinem


Cevap:

Sizde muhtemel mide barsak sistemi hastalığına bağlı reaktif hipoglisemi olabilir, çünkü insülin değerleriniz normal yani insülin direnci yok.

******* ******* :

hocam mrb.idrar tahlilinde insilün değerim 69 çıktı.doğum kadın doktoruna akne şikayetiyle başvurmuştum.insülin direnci olabileceğimi söyledi sizce olabilir mi bir süre yasmin adlı doğum kontrol hapını kullanmştım.sizce bir etkisi olabilir mi? şimdiden teşkkrlr


Cevap:

Bir yanlışlık olmasın.İnsülin idrarda bakılmaz

******* ******* :

merhaba.
kan tahlili sonucum;
açlık glukoz 95 (70-100)
insulin 9,05 (3-28)
bu durumda insülin direncim var mıdır. şimdiden teşekkürler


Cevap:

Değerleriniz normal,problem yok

******* ******* :

Merhaba, 42 yasinda 1,68 boyunda 59 kiloyum. Kilomu tutabilmek icin devamli diyet yapmak zorundayim. 5 yil önce reaktif hipoglisemi teshisi sonrasi günde 2x500 mg Glucopage vermisti doktor. Hamilelik, emzirme nedeniyle düzenli almadim. Son 5 aydir düzenli kullandim. OGTT 100g yapildi. Iki ayri doktor 180 derece farkli yorumlarda bulundular. Yardim edebilirseniz sevinirim. Ailemde seker hastaligi yaygin.

Hb A1c 5,69 (4-6) Glucopage'a ragmen bu deger iyi mi?

Aclik Glukoz 100,9 (70-105) Insülin 11,3 (2,1-35)
30. dk Glukoz 175,8 (110-170) Insülin 116,5 (20-112)
60. dk Glukoz 135,1 (120-170) Insülin 76,6 (29-88)
90. dk Glukoz 124,2 (100-140) Insülin 42,5 (26-84)
2. saat Glukoz 127,6 (70-120) Insülin 44,7 (22-79)
3. saat Glukoz 120,5 (70-105) Insülin 33,8 (2,1-62)
4.saat Glukoz 66 (70-105) Insülin 3,0 (2,1-35)
5. ssat Glukoz 84,2 (70-105) Insülin 3,3 (2,1-35)

Tesekkürler


Cevap:

Size 2 ayrı doktor 2 ayrı ne söyledi bilmiyorum ama sorunuzun tek cevabı var. Sizde insülin direnci ve buna bağlı reaktif hipoglisemi var. Bu durum şeker hastalığı riski yaratır, ailenizdeki yaygınlık da bunun göstergesi zaten. Yaşam tarzı değişiklikleri; yani sık ve az yemek, ara öğünleri atlamamak, şeker ve beyaz undan uzak durmak yaşam boyu yapmanız gerekenler...

******* ******* :

insülin(bazal) 40,1 referans=2,60-25,0
glikoz=108 referans=70-115
t.k.ş=112 referans=>140
insülin 120 dak:11,1 referans_
hocam tahlil sonuçlarıma göre bende insülin direnci varmı.şimdiden teşekkürler.


Cevap:

Muhtemelen var.Bir endokrinoloji uzmanına başvurun

******* ******* :

merhaba iyi günler yaptırdığım hormon testinde insülin direncinin olduğunu öğrendim doktorum bana glifor 850 mg ilaç önerdi ve sabahları 1 er tane almaya başladım bu ilaç ne derece etkilidir ve ayrıca bebek kalma olasılığı nedir. regl dönemini düzene sokarmı bu tahlilide bunun için yaptırmıştım ve fazla kiloları vermem de yardımcı olurmu şimdiden çok teşekkür ederimmm.


Cevap:

Bu ilaç insülin direncinin en değerli ilacıdır, tehlikeli değildir, gebe kalma ihtimalini artırır, regl dönemini düzene sokar, kilo vermenize yardımcı olur

******* ******* :

merhaba benim yaptırdığım bir testi size gönderiyorum lütfen beni aydınlatırmısınız kilo sorunu yaşıyorum ve zayıflayamıyorum teşekkürler

hormon testinde insülin 50,14


Cevap:

Testin normal degerlerini ve açlık tokluk gibi bilgileri gonderin

******* ******* :

merhabalar PKO oldugumu ögrenince gidip Şeker testi yaptırdım. DR a özellikle insülin direnci varmı diye sordum ama test sonucunda sadece

açlık 89
tokluk 99

ve kan degerlerimin normal oldugunu ögrendim herşey tamamen yolunda hiçbişey yok dedi.
içim hala rahat degil.

belim kalın ve zaman zaman hipoglisemi atakları yaşıyorum.

sizce rahat olayımmı. Teşekkürler


Cevap:

insülün direnci tanısı koyulabilmesi için adı üzerinde açlık ve tokluk insülin değerlerinin de bilinmesi gerekli

******* ******* :

Doktor Bey Merhaba

4 ay önce yapılan testte

açlık 81 tokluk 135

çıktığı için doktorum bu ay 75lik OGTT istedi. Sonuçlar
açlık 87
1. saat 109
2.saat 103
3.saat 54
Doktorum reaktif hipoglisemi diyerek glukobay başlamamı istedi. Bu teşhis doğru mudur? Bir de önceki testte yüksek olması problem olan değerin bu testte düşük olması neden olabilir? Hastalıkta bir gerileme ya da ilerleme midir?


Cevap:

Tanı doğru, tedavide Glucobay verilebilir, ancak sizin bu ilaca ihtiyacınız olup olmadığını buradan kestirmemiz söz konusu olamaz..İkinci sorunuzun cevabı ise ne ilerleme ne gerileme sayılabilir, daha doğrusu anlamı olan bir değişim değil...

******* ******* :

doktor by bn glokofen kullanıyorum 2aydır ama arasıra kanmamoluyo bunun ilaçlailgisi varmı bn ialçı kullanırken 1ayda 2kilo vardim veden acaba kafama çok takılıyoyardımçı olursanızçok sevinirim


Cevap:

İlgisi yok kanamayla glukofenin, kilo vermeyi sağlar ama...

******* ******* :

doktor bey bn glukofen kulanıyorun 2 aydır
ama ara sıra kanamam oluyo bunun ilaçlailgisi olabilirmi kafamaçok takıldı ilaçkullanırken 1ayda 8 klilo verdim

******* ******* :

Merhaba,
Ben 4 yıldır haşimato hastasıyım.Bu sürede FT4, FT3 ve TSH değerlerim sürekli değişken bir haldeydi. 2 ay iyi 1 ay düşük/yüksek şeklinde gidiyordu. 1.60 boyundayım. Bu sürede 8 kilo aldım ve beslenmemi diyetisyen kontrolü dışında günlük yaşamıma mümkün olduğunca uyduracak şekilde düzenleyip tüm ekstra karbonhidat (tatlı ve şekerlerden) ve yağları kestim 58 kiloya sabitledim. Tahlillerim normal çıktığı dönemlerde dahi zayıflama mevcut değildi. Bu arada 2 başarısız hamilelik geçirdim. En sonuncudan sonra 3 ay boyunca tahlillerim normal değerlerdeydi. Ancak bu ay tsh referansa göre minumum olan 1 altına düştü ve ilaç dozu yine ayarlandı. Bu 3-4 ay süresince ilk defa 5 kg verdim. Size sormak istediğim, daha önce tahlillerim normal çıktığı dönemlerde bile hiç kilo verememin nedenleri arasında insülinin etkisi olabilier mi? Troid hastalıkları ile insülin direnci arasında herhangi bir bağ varmıdır? ( Yaşım 32 ). Şimdiden teşekkür ederim.

******* ******* :

Hocam, eski yıllarda yaptırdığım tahlillerime göre AKŞ:86, TKŞ(1. Saat, 162. Homa-ir indeksi 1,28 İnsülin 6,13.. Doktorumun tavsiyesi ile 2 yıldır glukofen 850 mg kullanıyorum.
son tahlil sonuçlarım ise,
Glukoz 0. dakika 79
Glukoz 60. dakika 167
Glukoz 120. Dakika 99
Glukoz 180. dakika 52
anti-gad 0,1 U/ml
Şimdi ise doktorum glukobay 100 mg kullanmamı sööyledi. ve önceki tedavinin yalnış olduğunu söyledi. Ve yaklaşık 10 yıldır sivilce problemim var. özellikle sırt olmak üzere, kol ve yüzde..
Şeker hastalığımmı var;mevcut sivilcelenmelerin sebebimidir.
Şimdiden teşekkürler.


Cevap:

Sizde insülin direnci var diye düşünüyorum. Yüklemede 180.dakikada reaktif hipogliseminin olması da bunu güçlendiriyor. Bu nedenle Glukofen tedavisi doğru seçenek görülüyor. Son doktorunuz HOMA testiyle insülin direncini değerlendirmiş. HOMA testi sadece açlık insülinin veri olarak kullanır ve tokluk insülinini içermediği için insülin direncinin tespitinde yetersiz kalabilir. Glucobay hipoglisemiyi önleyebilir ama semptoma yönelik tedavi seçeneğidir, nedene yönelik tedavi yapmaz, bunu Glukofen sağlar. Şeker hastalığınız yok ama insülin direnci olan birisi şeker hastalığı için aday adayıdır ve sivilcelerin nedeni de olabilir.

******* ******* :

Serbest T3 3.54 pg/ml
Serbest T4 0.73 ng/dL
TSH 2.83 uIU/ml
Anti Mikrozomal Antikor 0.2 IU/mL
Prolaktin 24.84 ng/mL
DHEASO4 441.3 ug/dL
Total Testosteron 0.49 ng/mL
İnsülin 10.17 uU/mL

hocam ben bu testi endokrin bölümünde yaptırdım kilo problemim var die gittim sizce bu hormon testindeki degerlere göre gercekten hormonlar mı kilonun sebebi


Cevap:

Çalışılan testlerin sonuç raporundaki referans değerlerini de yazmalısınız

******* ******* :

merhaba;
ben 24 yaşında 90 lı kilolardayım daha önce çok kez diyetisyene gittim fakat kilo verip bi noktadan sonra geri aldım...en son geçtiğimiz cumartesi doktora gittim ve diyetisyenim insülin direnci tahlili yaptırmamı istedi.benim merak ettiğim konu kilo vermeyi bukadar etkileyen bir durummu ve eğer böyle bi durumla karşı karşıyaysam bunun tedavisini nasıl yapabilirim?


Cevap:

Bu konuda bir bilgi verebilmek için kan değerlerinizi genel olarak bilmemiz gerekli.Ancak insülün direnci araştırması için diyetisyenden çok bir endokrinoloji uzmanına başvurmanız çok daha sağlıklı olacak

******* ******* :

Merhabalar hocam..Ben 33 yaşında 1.64 boyunda 58 kilo bir bayanım.Bundan 3 yıl öncesinde 47 kilolara kadar düşmüştüm sıkıntılı bir dönem geçirdiğim için ama genelde kilom 50-52 aralığında gezerdi bir anda kilo alınca diyetisyene gittim ve troid ve İnsülin direnci testi istedi hatta dün yaptırdım 3.17 gibi bir değer olduğu ve insülin direncim olduğu söylendi.Glifor 1000 mg ilaç başlandı yarım sabah yarım akşam şeklinde..İlaçında çok yan etkisi varmış 1 tane içtim gerçi daha henüz bir şey yok ama merak ettiğim diyetimi yapıp kilo verdikten sonra bu hastalık geçermi yoksa ben ömrümün sonuna kdr tatlı yiyemiycekmiyim gerçi sevmem fazla ama anlayamıyorum bu hastalığı şimdi ben şeker hastasımıyım..Doktorum tedavi olmazsan 70-80 kilolara çıkarsın dedi ki ben 1 kiloda bile huzursuzluktan diyetisyene giden ve kilo almak istemiorum
şimdiden çok teşekkür ederim..


Cevap:

Şu aşamada mağızdaninizi bozmaya gerek yok.Bir çok kişide sizde olan problem var.Sİz şanslısınızki önceden teşhis koyolmuş.Doktorunuzun önerilerine uyun,ara öğünleri atlamayın ve düzenli spor yapın

******* ******* :

Normal kan tahlili ile insülün direnci anlaşılabilirmi? Yoksa insülin direnci iin ayrıca bir test mi yapılması gerekmektedir.
Yukarıda okuduğum şeyler bana çok uyuyor.
Sabahları yataktan çok zor kalkıyorum.
Öğlenleride genelde yorgun ve halsiz oluyorum.
Birde ayaklarım çok şişiyor.
Dahiliye kantahlili yapt şdrar tahlili yaptı.
Dobler çektirdim. Tüm doktorların söylediği. Birşey Yok. aman olmasın zaten ama neden ayaklarım şişiyor ve neden yataktan kalkmakta zorlanıyorum ve klendimi yorgun ve halsiz hissediyorum.?
Boyum 1,69 kilom 82


Cevap:

İnsülin açlık ve tokluk degerleri , hba1c, ogtt ve glukoz testlerini yaptırmalısınız

******* ******* :

Merhabalar hocam benim şeker yükleme sonucunu yazıyorum .bnde de insülin direnci olabilir mi? yorgunluk ,yemekten sonra ağırlık var.bir de hızlı kilo almam var kilo veremiyorum .sabahları da yataktan çok zor kalkıyorum .şimdiden teşekkür ederim. AÇLIK:glukoz:103
OGGT 30 dk:163
OGGT60dk:166
OGGT 90 dk:127
OGGT 120 dk:112
INSULIN AÇLIIK:10,01
INSULIN 30 dk:69,61
INSULIN 60 dk:110,62
INSULIN 90 dk:101,91
INSULIN 120 dk:102,50


Cevap:

Bu şeker yüklemesi 75 grmla yapılmıştı.lütfen acilll yanıt verirmisiniz? :)teşekkür ederim .......:) yaşım:32 kilom:67 boy:1,57 :))

******* ******* :

Hocam 5 yıldır önce euthrox sonra levotiron farklı dozlarda kullandım şuanda LEVOTİRON 100 1 tam sabah alıyorum 4 ay önce 1 kızım oldu 3 yasındada oglum var dogumdan sonra kabızlık oldu sezeryan oldum ama bi türlü iyilesemedim sacımda döküldü nerdeyse sacımın yarısı
son tahlilim AKŞ 101 T3 3.44 T4 1.6 TSH 0.093 HBA1C 5.7
Hocam nolur yardımcı olun kilom 112 oldu artık napıcam bilmiyorum sizce ilaç dozum yeterlimi?
tesekkürler


Cevap:

TSH değeriniz düşük, benim önerim bir endokrinoloji uzmanına danışmanız, ilaç dozunu kendisi ayarlayacaktır

******* ******* :

Merhabalar hocam ben 13 yaşındayım boyum 174 cm kilom 90 spora gittim verdiğim kiloların 3 katını aldım bende halsizlik gibi sorunlar yok ama 1 hafta önce yaptığım tahlillerde insülin 44 .çıktı insülin direnci olduğu söylendi sizce durum kötü mü

******* ******* :

Merhaba hoca; ben 2 yıldır ünsilin direncim olduğunu öğrendim.2 yıldırda diaformin diye 1000 mg sabah akşam ilaç kullanıyorum.33 yaşında1.60 boyunda 97 kg.10 yıldır kilo problemim var.Her yolu denedim diyetisyen,spor salonu,liposakşın,yürüyüp vs.ama yinede veremedim.2 kg veriyorum 3 kg alıyorum.Çok hareketli biriyim aslında.2 tanede küçük çocuğum var onların peşinde koşturmaca ve aynı zamanda mali müşavirlik yapıyorum.Çok yemek yememe rağmen yinede veremiyorum.bütün testleri yaptırdım sadece insülin direncim olduğu söyleniyor.Bu kadar dikkat etmeme rağmen neden veremiyorum.Başka ne test yaptırsan sonuca ulaşabilirim.bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.sevgiler


Cevap:

İnsülin direnci giderek daha popüler olan güncel bir sağlık konusu.Açlık,tokluk insülin,açlık ve tokluk kan şekeri,kan yağları ve hba1c gibi testler bu konuda daha detaylı bilgi verecektir

******* ******* :

Hocam,
2010 yılının Ocak ayında tahlil sonuçlarıma göre değerlerim şu şekildeydi;
Glukoz 50 g tarama sonuçlarına göre; Açlık şekeri 86, 1. Saat Şekeri 162, Glukoz (idrar) +2 pozitif. HOMA,IR indeksi 1,28, Glukoz 86, İnsülin 6,13, İnsülin açlık 6,13

2010 yılının Mayıs ayında tahlil sonuçlarıma göre ise;
Glukoz 50 g tarama sonuçlarına göre; Açlık şekeri 80, 1. Saat Şekeri 192, Glukoz (idrar) +3 pozitif. (HOMA-IR indekslerine ise bakılmadı)

2011 Yılının Şubat ayında ise Devlet hastanesinde glukoz tarama yapılmayarak sadece açlık ve tokluk şekerime bakıldı. AKŞ 83, TKŞ 131 olarak çıktı.
Hocam sizce değerler normal midir? 2010 yılında glukofen 850 mg günde 2 defa olarak kullanırken, son tahlilimden sonra bu ilacı bırakmam söylendi. Ancak Sorunum şu ki, kronikleşmiş bir sivilce problemim var, özellikle sırt bölgesinde, ilacı bıraktıgımdan beri sivilcelerim de aşırı derecede artış oldu. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.


Cevap:

Doku düzeyinde insülin direnci, olabilir, Glukofene devam etmeniz daha anlamlı görünüyor.

******* ******* :

hocam ben insülin direnci testi yaptırdım doktor insülin direnci olduğunu söyledi ve glkogen1000 ilacından sabah öğle akşan yarım kapsül iç dedi ve bunu devamlı iç dedi ben şimdi şeker hastasımıyım insülin direnci şeker hastalığımı oluyor dikkat etmem gereken başka durumlar varmı birde kilo veremiyorum bunun sebebi i.direncimidir?

******* ******* :

HOCAM BEN 50 YAŞINDAYIM HB CA1 844 AÇLIK ŞEKERİM 164 TOKLUK ŞEKERİM 298 HOCAM İNSÜLİNE GEÇMELİMİYİM?? ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.


Cevap:

Diabetiniz olduğu anlaşılıyor insulin kararını ise doktorunuz verecektir

******* ******* :

hocam ben 27 yaşındayım kilo alıyorum diye hastaneye başvurdum orada bana endokrin bölümüne gitmem gerektiği söylendi insülin direncimin düşük olduğu çıktı şeker yüklemesi yaparak test yaptılar saat 9 da aç karnına kan verdim şeker 72 çıktı sonra yükleme yapıp kanımı aldılar 1 saat sonra 90 çıktı ben şeker hastasımıyımdoktorum bana gilifer 850 ml verdi 6 ay kullan dedi ne yapmalıyım ilacı kullanıyorum ömür boyumu sürecek hamile kalırsam sorunlar çıkarmı teşekkürler..


Cevap:

insülin direnci diyebilmek için insülin test sonuçlarınızı da görmek gerekli, şu aşamada verilen ilaçları kullanmaya devam edin.Hamilelik öncesi doktorunuz sizi bu konuda bilgilendirecektir.

******* ******* :

merhaba hocam ben 16 yaşındayım. Açlık kan şekerim 102 tokluk kan şekerim 104 ve açlık insülin 27 cıktı. benim sorum şu an ne durumdayım ve şeker hastası olabilir miyim ayrıca aşırı kiloluyum 115 kilo kadarım diyetisyene gittim o şekerli besinleri kesmemi söyledi sadece ama ilaç kullanmmam lazım mı kullanırsam zayıflarmıyım en önemlisi cevaplarınız için cok saolun

******* ******* :

merhaba hocam.benim 4,5 yaşında 18 kilo birkızım var.son 1 yıldır şekerli şeylere çok düşkün olmaya başladı.yemek yiyip kalkıyor ve anne ben açım bana tatlı birşeyler ver diyor .eğer yemezse kendini doymuş hissetmiyor.her gece hep aynı saatte uyanıp tatlı birşeyler yemek istiyor.sanki tatlı birşeyler yemezse kendini doymamış hissediyor.bu konuyu aile hekimimize anlattım.açlık kan şekerine baktılar normal çıktı.acaba bir problem olabilirmi?


Cevap:

Bir çocuk endokrinolojisi doktoruna da danışmanızda yarar olabilir,ilave tahliller isteyebilir

******* ******* :

İnsülin; 60.dakika (OGTT eşliğinde) sonuc 30.53 referans seger 29 - 88 uU/mL
İnsülin; 120.dakika (OGTT eşliğinde) sonuc 19.15 referans deger 22 - 79 uU/mL


glukoz 75mg eslıgınde 120.dakıka degerı 100mg/dl

hocam bu degerler netıcesınde acıklama yaparmısınız


Cevap:

Bu sonuçlar normal sınırlarda

******* ******* :

sigarayı bıraktıktan sonra 5 yılda 30kiloya yakın kilo aldım 1yıl önce kaşıntılardan şüphelenip yükleme yaptırdım 1.saatte 180 2. saatten sonra ise 136 çıktı doktorum ısrarımla ilaç verdi glifor 1000 lik kullanıyorum 2 defa açken normalde ilaç almadanda 90 95 çıkıyor şeker hastasısın denmedi bunun adı insülin direncimi . kilo verirsem ki bu çok zor ama ugrasıyorum veremiyorum normale dönermi toklugum


Cevap:

İnsülin direnci olabilir,ancak insülin değerleri çok daha doğru bilgi verecektir.Tedavinize devam edin,ve düzenli egzersiz yapın.

******* ******* :

hocam ben 64 kilo idim.biraz zayıflamak için .acı meksika biber hapı kullandım.4 gün içe bildim .beynimi uyuşturduğu için kendime gelemedim.kilo vermedim .üstüne üstlük unutkanlık hafıza kaybı tansiyon düşüklüğü.el ayak titremesi .uykudan uyanırken ayaklarım ellerim tutmuyor idi.hastaneye gittiğimde ise kansızlıkla birlikte düşük şeker çıktı.hastaalığı kabullenemedim.bütün tahlilleri yarıda bıraktım.ben 34 yaşındayım şimdi 74 kilo oldum hızla karın ve mide büyüdü kilo veremiyorum sporada gidiyorum .karnım kocaman oldu.sürekli tuzlu şeyler yemek istiyorum tatlı değil . gılikoz 69 idi demir bağlama382 ferritin 9 mch 26,8 ben şeker hastası sayılırmıyım şimdiden teşekkürler.


Cevap:

Bu değerlerle şeker hastası olduğunuz söylenemez.Ancak ferritin düzeyinizin düşük olması bir demir eksikliği tablosu gösteriyor.Benim önerim bir dahiliye uzmanına gitmeniz.Diyetisyenden de yardım almalısınız

******* ******* :

bu testi ankarada nerde yaptırabilirim çünki kilo vermede zorluk çekiyorum normal hastanelerde yapılırmı


Cevap:

Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ve Üniversitelerde yapılabilir.

******* ******* :

syınhocam 60 yaşında sadece tansiyon ilacı kullanan bir bayanım insülin direnci var dediler ilaç kullan dım sonra yok dediler evdeki aletle nasıl ölcerek anlayabilirim önceleri açlık şekerim 86 tokluk 82 gıbı çıkıyodu ama şimdi açk 106 tkş 100 çıkıyo benhe insülin direnci varmı birazda kilo var 165/75 gibi hemoglabim A1 C DE 6.2 çıktı cevap için şimdiden teşekkürler


Cevap:

Evet insülin direnciniz var görünüyor...

******* ******* :

hocam ben 16 yaşındayım ve su direnci ne merak ediyorum


Cevap:

Su direnci ne ,inan ben de merak ediyorum, insülin direnci dersen sitemiz yazarlarından Mustafa Cesur abimiz bu konunun üstadıdır. Su direnci eğer tahliller ve tıpla ilgili bir konu olsa yardımcı olurduk,sen istersen bir fizik hocasına sor su direncini :)

******* ******* :

annem 10 yıldır tip 2 diyabet hastası 47 yaşında.son tahlilinde hgA1c 7.5 çıktı 4 defa insülin kullanıyor 24 saatlik mikroalbümin değeri 32 GGT 59 çıktı böbrek ve karaciğerine çok zarar gelmişmidir ne yapmamız gerekiyor cevaplarsanız sevinirim..

******* ******* :

merhabe hocam ben 28 yaşındayım.diyetisyene gittim ve insülin miktarım kan testinde 40,8 ml çıktı bu ne anlama geliyo

******* ******* :

iyi günler diliyorum bende.annem 10 yıldır tip 2 diabet hastası 3-4 sene öncesine kadar hep ilaçla tedavi oldu ama 3-4 senedir günde 4 defa insülin kullanıyor.sabah 16 ünit öğle 17 ünit akşam 18 ünit gece 20 ünit insülin yapıyor(novorapid-levemir)günde 2 defa 1000mg diaformin içiyor.hgA1c 7.50 çıktı ayrıca GGT 59 çıktı 24 saatlik idrarda mikroalbümüneri 32 çıktı.kilosu 95 boyu 1.63.ne yapsada kilo veremiyor diyetine dikkat ediyor bu sonuçlar 3 ay önceydi ama bu insülin dozlarından sonra sabah açlık şekeri 130-140 civarında.47 yaşında.sizce durumu ciddimi böbrekleri çok zarar görmüşmüdür ne yapmamız gerekiyor bide insülin dozları çok mu fazla bir sitede insülin dozu fazlaysa kanser riskide fazladır diyor bende çok korktum ne olur bana bir çözüm yolu gösterin şimdiden çok teşekküür ederim iyi çalışmalar


Cevap:

Sorunuzun bir bölümünü daha önce cevapladım. Ne yapsa derken yürüyüş yapıyor mu mesela, yapmıyorsa mutlaka yapsın. İnsülin dozlarına gelince, kullandığı insülin dozu yüksek değil, ayrıca yüksek dozda kansere neden olabileceği bildirilen insülin zaten annenizin kullandığı insülinler değil. İnsülin ve kanser ilişkisi bir çalışmanın sonucuna göre iddia ediliyor ama gerçekliği zaten netleşmiş bile değil. Öyle olsa yasaklanır zaten. Her yerde her yazılana inanmayın, şüpheli bir durumla karşılaştığımızda mutlaka doktorunuza danışın.

******* ******* :

Hocam iyi günler dilerim,

35 yaşında bir bayanım. 93 kg'yum, boyum 160cm. Hipertiroid ve Graves hastasıyım. (nodül yok) Gitmediğim doktor kalmadı. Dikkatli yiyor ve egzersiz yapıyorum, tuz yemiyorum, şekerli gıdaları sadece ayda 3 gün yiyorum. Günde 8 tyromazol, 2 dideral, 1 co-diovan ve 1 paxil alıyorum. Kilo veremiyorum.
Ameliyat olmam gerektiğini söylüyorlar ancak tiroidlerim alınınca bu sefer levotiron ve dışardan hormon tedavisine tabi tutulacağım.
Değerlerim aşağıdaki gibidir:
Tsh: 0.09 (0.34-5.6 normal değerler)
Serbest T3: 6.65 (3.8-6 nnormal değerler)
Serbest T4: 13.02 (7-16 normal değerler)
Anti-Tpo: 54.5 ( 0-9 normal değerler)

Tiroid ultrasonografi orta derece heterojen-graves, İta: PSV 40cm/s

Glukoz tolerans testi (ogtt 75gr):
O.dk:: 85 (70-105 normal değerler)
120.dk: 81 (70-120 normal değerler)
Trigliserid: 176 (50-160 normal değerler)
HDL: 43 (35-75 normal değerler)
LDL: 90 (60-130 normal değerler)
AST: 23 (0-40 normal değerler)
ALT: 30 (0-41 normal değerler)

Insulin: 6.37 ( 6-27 normal değerler)

İnsulin direnci varmı bende acaba? Ameliyat şartmı sizce? yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim. kafam çok karıştı onca test ve doktordan sonra.


Cevap:

Sizde dirençli Graves hastalığı var ve kullandığınız yüksek doz Thyramazole rağmen hala tiroid beziniz hızlı çalışıyor. Bu durumda kalıcı tedavi yapılması gerekir. Kalıcı tedavi 2 türlüdür; 1) radyoaktif iyot tedavisi, 2) cerrahi tedavi. Genelde bu tip durumlarda radyoaktif iyot tedavisi tercih edilir, ama tedavi hastaya göre belirlenir, yani sizin için cerrahi de uygun olabilir. Herhalukarda levotiron almanız gerekecek ama hiç olmazsa 8 thyramazole gerek olmayacak. Mevcut sonuçlara göre insülin direnci olduğunu söyleyemeyiz, ancak insülin direncinde genelde tokluk insülin değerleri erken bozulur. Bu nedenle tokluk 1. ve 2. saat ölçümleri olsa daha iyi olurdu diyebilirim.

******* ******* :

merhabalar hocam ben 15 yaşındayım kan şekerimin yüksek olduğu söylendi yaklaşık 300 fln dı en son bir kaç ay önce ölçtürdüğümde 100 olduğu söylndi şuan ben hap kullanıyırum glukofen adlı bi hap dün aşırı bir baş ağrım oldu şu aralar ilaç kullanmayı unutuyorum düzensiz kullanıyorum yani bana şubatta kontrole gitmem söylendi acaba yükselmişmidir şekerim ? ayrıca kilom 75 boyum ise 1.64 şu ara gitmelimi yim sizce ?


Cevap:

İlacını düzenli kullan, beslenme ve hareketine dikkat et, sonuçların iyi olacaktır, kontrole de şubatta giersin...

******* ******* :

Doktor Bey merhaba;
Aşırı derecede tatlı yeme isteğim ve yemekten sonra uyuklama halim oluyordu. Sürekli olarak kendimi yorgun hissediyordum.Bunları araştırırken insülin direnci olabileceğini okudum ve 10-12 saatlik bir açlık durumuyla test yaptırdım. Sanırım Sizin bahsetmiş olduğunuz HOMA testi değil. Çünkü değerler farklı,yapılırken bazal insülin testi denildi.Testteki değer aralıklarına göre sorun yok gibi gözüküyor ama fazla yemek yemediğim,dikkat ettiğim halde kilo verememem neden kaynaklanıyor bilmiyorum. Üstelik Sporda yapıyorum.6 aydır CHROMIUM PICOLINATE kullanıyorum tatlı isteğim biraz azaldı. 34 yaşındayım.Bir yakınımın glifor isimli ilacı kullanarak 3 ayda 17 kilo zayıfladığına şahit oldum. o ilacı test değerlerime göre kullansam zararı olurmu. Vereceğiniz yanıt için şimdiden teşekkür eder,işlerinizde kolaylıklar dilerim.

Açlık Glukoz - 90
İnsülin - 9,58 (aralık değeri 2,6-37,6 verilmiş)
B12 - 250
HGB - 14,4

serbest T3 - 2,94
serbst T4 - 1,32
TSH- 2,320
ANTİ TPO - 29,0
Anti tiroglobulin antikor - 30,8
ferritin - 25,1
kolestorol - 168
hdl kolestorol-50
ldl kolestorol- 102
VLDL kolestorol-16
demir 104


Cevap:

İnsülin direnci konusunda bilinçlenmiş olduğunuzu görmek sevindirci. HOMA her zaman insülin direncini göstermeyebilir, açlık insülini de göstermeyebilir, zaten öncelikle tokluk metabolik değerleri bozulur. Muhtemelen sizin tokluk değerleriniz yüksektir ve muhtemelen insülin direnci var sizde. Ama buradan bir ilaç tavsiye etmemiz doğru değil. Siz yine de doktorunuzla konuşun onayını alırsanız metformin yani glifor kullanın.

******* ******* :

merhaba benim insülin direncim 3.25 çıktı hiç kilo veremiyorum çok tatlı yiyorum yemeyince çıldırıyorum etkisi olabilirmi,


Cevap:

insülin direncim 3.25 çıktı derken HOMA değeriniz mi 3.25 çıktı. Bu yüksek bir değer ve insülin direnci olduğunu gösteriyor. İnsülin direnci olduğu için reaktif hipoglisemi oluyor, hipoglisemi oluncada aşırı tatlı kr,z, oluyor muhtemelen. Endokrinolojiye başvurun, yoksa obez olacaksınız, hala olmadıysanız...

******* ******* :

merhaba insülin (açlık) değerim 4.6.Bu normal mi?
Bir endokrin uzmanına görünmelimiyim?

******* ******* :

Merhabalar;
İnsülin (açlık)değerim 4.6.Bunun anlamı nedir??
Bir endokrin uzmanına görünmelimiyim.Şimdiden teşekkürler


Cevap:

Açlık insülin değeriniz istenen seviyede

******* ******* :

yaşım 15 kilom 95 boy 173 cm insülin direncim 24.56 bunu nasıl normale dönüştürebilirim


Cevap:

Öncelikle beslenme ve hareket dengeni iyi ayarla. Vücut kitle indeksin 31.3 olup obez gruba giriyorsun. Açlık insülinin de 10'un altında olmalı, yani hemen önlem almalısın. Tahlil.com da yayınlanan insğlin direnci ile ilgili yazıları oku. Endokrinoloji uzmanı ve beslenme uzmanına danışarak kendine bir beslenme ve hareket programı belirlenmesini sağla

******* ******* :

merhaba hocam açlık 0 saat 102 mg kahfaltıdan sonra glukoz 2 saat
103 ,mg insülin 0 saat 7,2 insülin 2 saat 35.4 idrar negatif
değerlerim ne anlama geliyor


Cevap:

Açlık kan şekeriniz 102 bu bozulmuş açlık şekeri anlamına gelir, tokluk 2. saat insülin değeriniz de hafif yüksek. Muhtemel insülin direnciniz var ve prediyabetiksiniz yani diyabet için risk taşıyorsunuz gibi görülüyor. Beslenme dengenizin sağlanması ve hareketi artırmanız lazım

******* ******* :

Merhabalar; annem ve babam şeker hastası olduğu için ben de arasıra evde kan şekerimi ölçüyorum. Açlık kan şekerim 55-60 arasında çıkıyor ve alet hypo diye bir alarm veriyor. Tokluk şekerim 1 saat sonra 60-65; 2 saat sonra 55-60 civarlarında oluyor. 4-5 ay kadar önce açlık şekerim 80-90, tokluk şekerim ise 90-100 arasında idi. Kolestrol seviyleri sınırda olduğu için beslenme düzenimde değişiklik yaptım, yarım yağlı süt, yoğurt ve lor peynirine döndüm. Bir de her sabah 1 çay kaşığı kadar keten tohumu ve 3-4 ceviz yemeğe başladım. Sizce bu durumun sebebi ne olabilir, şeker yüklemesi mi yaptırtmam lazım. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler


Cevap:

şeker yüklemesi yaptırıp eş zamanlı insülin düzeyi 0-60-120. dakikalarda baktırısanız çok iyi olur.

******* ******* :

Merhaba,

insülin açlık : 19.8 micU/ml
insülin 2.saat: 148.3micU/ml

75 ogtt verildi
yarım saat sonra 157 mg/dl
1.saat: 140
2.saat: 117
3.saat: 75
4.saat: 67 mg/dl çıktı

bu durum sizce normalmidir?


Cevap:

Hayır değil tabiki, sanırım bizim yazılarımızı takip etmiyorsunuz. İnsüliin düzeyleri ile ilgili yazıyı okumanızı öneririm. Sizde insülin direnci ve bunun sebep olduğu reaktif hipoglisemi var, yani şekeriniz düşüyor. Eğer kilo almaya meyilliyseniz sebebi insülin direncidir

******* ******* :

Annem 72 yaşında Tip2 diyabet hastası.
1.65cm boyunda 55kg ağırlığında. Şuan çok zayıf görünüyor.Dolayısıyla mağızdani bozuluyor. Çok sık açıkmıyor ve çok az yemek yiyiyor. Hangi tahlilleri yaptırmamızı ve hangi branştaki doktora gitmemizi önerirsiniz.


Cevap:

Vücut Kitle İndeksi:20.2, normal sınırlar 18-25 arasındadır. Annenizin kilosu normal görünüyor. Ama hızlı kilo kaybı varsa diyabeti kötü kontrol ediliyor ve insülin ihtiyacı başlamış olabilir. dahiliyeye başvurun

******* ******* :

39 yaşında 1.68cm 69 kilodayım.çok sık acıkıyoru tatlı sevmediğim halde canım tatlı istiyor.yemeklerden sonra aşırı yorgunluk ve uykuhali oluyor olduğum yerde uyumak istiyorum.insüline bakıldı değer 2 çıktı açlık 69 tokluk 2 saatlik 85 bu değerlernormal midir?kilo veremiyorum.


Cevap:

Sonuçlara göre sizde insülin direnci var, şikayetlerinizin nedeni de buna bağlı gözüküyor.

******* ******* :

07.09.2010
Merhaba, hormon testi sonuçlarımda aşağıdaki değerler bulundu. FT4: 1,02 ng/dL
TSH: 2,92 ulU/mL
vitamin b12: 635 pg/mL
insülin: 113,8 U/mL (normal değer 2,6 - 24,9 )
insülin değerinin bu kadar yüksek çıkması ne demektir? Bu arada glukoz 108 mg/dL.
şimdiden teşekkür ediyorum.


Cevap:

İnsülin yüksekliği,insülin direncinin bir belirtisi olabilir.Şeker hastalığı yönünden risk altında olabilirsiniz.Bir endokrin uzmanına danışmalısınız.

******* ******* :

insülin direncim %7,5 .Doktorum diyet,ilaç ve egzersiz önderdi.6 aylık bir tedavim var. Sizce 6 ay sonunda ne kadar kilo vermem gerekiyor.


Cevap:

Pınar Hanım,mevcut kilonuzu ve diğer tahlillerinizi ve fizik muayene bulgularınızı bilemediğimden ne kadar kilo vermeniz konusunda bir bilgi veremeyeceğim.Ancak egzersizi üye olarak gidilen bir spor merkezinde hocanın vereceği programla,diyeti de mutlaka bir diyetisyen kontrolünde yapmanıızı koşullarınızda müsaitse mutlaka öneriyorum.

******* ******* :

İnsülin kullanıyorum.Diyabet, Tip2.İnsülin miktarını arttırmak hastalığın artmasını tetikler mi?Daha doğrusu kan şekeri değerinin artmasına sebep olur mu?Tip2 diyabette üst sınır ne olmalıdır?


Cevap:

Nihat Bey,sitemizde temel olarak tahlil yorumlama hizmeti verilmektedir.Ancak sorunuza genel de olsa bir cevap verebilirim.İnsülin tedavisi ,kan şekerinin oranına göre ayarlanmaktadır.Yani kan şekeriniz daha da fazla yükselmedikçe veya doktorunuz önermedikçe tedavide kullanılan insülin miktarını arttırmanın bir anlamı yoktur.

******* ******* :

insülin direncim var. 1000mg glifor kullanıyorum. öğrenmeden önce llerimde ufak su kabarcıkları oluyordu. ilaca başladıktan sonra birden yok oldular. şimdi oruç tutmaya başladım ancak bugün tekrar belirdi kabarcıklar. son tahlilde değerlerim normale dönmüş olmasına rağmen ilaca devam dedi doktor. oruç tutmam kötü etkiler mi? bilgi verebilirseniz sevinirim.


Cevap:

Oruç tutmanız değerlerinizi etkileyebilir.Bu konuda tedavinizi yapan doktorunuza danışmalısınız.

******* ******* :

açlık kan şekeri tokluk kan şekerinden yüksek olması ne anlama geliyor yaptırdığım test sonuçlarından bu çıkmıştı


Cevap:

Açlık kan şekeri karaciğerde üretilip kana verilen kan şekerini gösterir.Tokluk kan şekeri ise glukozun hücreye girişinde bir direnç olup kanda yüksek kalmasıyla ilişkili bir durumdur.Özellikle yürüyüş gibi metabolizmayı hızlandıran aktivetelerde bulunanlarda olabilir.Olabilecek bir tablodur.Yine de endokrinoloji uzmanına danışabilirsiniz.

******* ******* :

Açıklama
Açlık Kan Şekeri    101    mg/dL    70-105    
Tokluk Kan Şekeri (2. Saatlik)    105    mg/dL    < 140-    

HORMON    
Açıklama
İnsülin    20.26    µU/mL    2.6-24.9    
İnsülin (2. Saat)    56.08    µU/mL     bu degerler neyi gösteriyo acıklarsanız sevinirim

******* ******* :

2 saatlik seker yükleme sonucları sonrası diyabet tanısı kondu ve sabah aksam 500 mg metformin baslandı
ama kendimi çok halsiz hissedeiyorum hiç gücüm kuvvetim yok ilaca baslayalı 6 gün oldu
ilaçtan önce de çok halsizdim sabah kalktıgımda cok iyiyim yemekten 40 dk sonra falan halsizlik carpıntı baslıyor nedir anlamadım??? bir kac basamak bile çıkamaz oluyorum.seker bu kadar etkileyebilir mi?
kalp kan sayımı tiroid vs normal


Cevap:

Diabet sistemik bir hastalıktır.Sizde görülen şikayetleri yapması olağandır.Teşhisiniz yeni koyulduğundan tedaviniz de yeni başlamış.Tedaviniz ilerledikçe şikayetlerinizde azalma olacaktır.

******* ******* :

GLUKOZ (Açlık kan şekeri) 88.00 mg/dL
SI 4.88 mmol/L
İNSULİN (Açlık) 5.52 IU/mL
İNSULİN REZİSTANSI 1.19
HDL kolestrol 67 mg/dL
LDL kolestrol 123 mg/dL
Kolestrol 200 mg/dL
Trigliserid 51 mg/dL
Tokluk kan şekeri 108
52 yaşında 1.58 boy, 73 kg- kilo verebilmek ve daha sağlıklı bir yaşam için nasıl bir yol izlemeliyim. şimdiden çok teşekkürler. bel çevrem 87 cm.


Cevap:

Meliha Hanım,şu anda değerlerinizde kritik bir durum yok.Kilo vermek için düzenli spor ve diyeti ben de her doktor gibi tavsiye edeceğim.Ama ilave bir önerim daha var.Diyet mutlaka bir diyetisyen kontrolünde olmalı,düzenli olarak takip edilmelisiniz,spor da,eğer mümkünse, bir spor hocası gözetiminde bir spor klübünde olursa daha olumlu yanıt alacaksınız.

******* ******* :

insülin ( açlık) 14,1 ,ogtt(75gr) 3 saatlik),açlık 105,1. saat 97,2. saat 74
3. saat 77,idrar negatif çıktı.endokrinoloji dr.una gitmem gerekir mi?


Cevap:

Aslı Hanım,sonuçlarınız diabet yönünden bir belirti vermiyor.Bu testlerin ne amaçla yapıldığı veya bir şikayetiniz olup olmadığını belirtmemişsiniz.Özel bir riskiniz veya şikayetleriniz varsa bir endokrinoloji uzmanına danışabilirsiniz.

******* ******* :

insulin degerim tahlilde 211 cıktı. aclık kan sekeri 155 bu ne anlama gelmektedir

bilgi icin simdiden tesekkurler


Cevap:

İnsülin ve açlık kan şekeri değerleriniz yüksek.Şeker hastalığını destekler bulgularınız var.

?