Haşimato Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/03/07 00:20 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/27 12:29 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Haşimato sıklıkla görülen bir tiroid bezi hastalığıdır. Tiroid bezlerinin iltihaplanmasıdır.bu yazımızda Haşimato hastalığı hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Haşimato Nedir?

Hashimato Hastalığı Genel Bilgi

Haşimato hastalığı; tiroidbezlerinin iltihaplanmasıdır.Bağışıklık sistemini de ilgilendiren oto immün bir rahatsızlıktır. Türkiye' de her 10 kadından 1'inde bulunan ancak çoktanınmayan bir hastalıktır.
Bir tiroid bezi hastalığı olup oto immün nedenlidir.Sebebi iyi bilinmez ancak, aşırı iyotlu tuz tüketimi, ani stres, gebelik, enfeksiyon enfazla tetikleyen unsurlardır. İnsanlarda görülen hipertiroidihastalığının en önemli sebebi, haşimato hastalığıdır.Bu hastalıkta, vücutkendi tiroid hücrelerini tanıyamaz ve antikor salgılar. Sonuçta tiroid bezleri düzgün çalışamaz.Haşimato hastalığında düzenli takip ve tedavi şarttır. Aksi taktirde, tiroid kanserine kadar ilerleyebilir.

Hashimato Hastalığı Nedenleri:

Hashimoto hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte birçok faktörün rol oynadığına inanılmaktadır. Hashimoto'ya yakalanan kişilerin genellikle ailelerinde tiroid hastalığı veya diğer otoimmün hastalıkları olan kişiler bulunur.
Bu durum, hastalığın genetik bir bileşenini düşündürür.
Hashimato hastalığı, erkeklerden yaklaşık yedi kat daha fazla  olarak kadınları etkiliyor. Bunun sebebinin de kadınlardaki cinsiyet hormonlarının rol olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, bazı kadınlar bebek sahibi olduktan sonraki ilk yıl boyunca tiroid problemleri yaşarlar. Sorun genellikle ortadan kalksa da, bu kadınların %20 kadarı yıllar sonra Hashimoto hastalığına yakalanır.
Aşırı iyot kullanımının da hastalığın oluşumunda etkin olduğu belirtiliyor. Araştırmalar, bazı ilaçların ve vücudunuzun tiroid hormonları yapmak için ihtiyaç duyduğu bir eser element olan çok fazla iyotun duyarlı kişilerde tiroid hastalığını tetikleyebileceğini düşündürmektedir.
Radyasyona maruz kalmanın da hastalığın oluşumunda etkin olduğu söyleniyor. Japonya'daki atom bombası , Çernobil nükleer kazası ve Hodgkin hastalığı adı verilen bir kan kanseri türü için radyasyon tedavisi dahil olmak üzere radyasyona maruz kalan kişilerde artan tiroid hastalığı vakaları da bildirilmiştir.

Hashimoto Hastalığı Belirtileri

Hashimoto'nun belirtileri ilk başta hafif olabilir veya gelişmesi yıllar alabilir. Hastalığın ilk belirtisi genellikle guatr adı verilen genişlemiş bir tiroiddir. Guatr, boynun ön kısmının şiş görünmesine neden olabilir. Tiroid bezinde guatra bağlı büyüme yutmayı da  zorlaştırabilir. Hashimoto hastalığına bağlı tiroid bezinin az aktif olmasının diğer belirtileri:

Kilo almak
Tükenmişlik hissi,
Yüzün solukluğu veya şişkinliği
Eklem ve kas ağrısı
Kabızlık
Isınamama
Hamile kalmakta zorluk, infertilite
Saç dökülmesi veya incelmesi, kırılgan saçlar
Düzensiz veya ağır adet dönemleri
Depresyon
Yavaşlamış kalp atış hızı (Bradikardi)

Hashimoto Hastalığı Tanısı

Tanıda başta tiroid fonksiyon testleri ( ST3, ST4, TSH) ve Anti TG ile Anti M testleri kullanılmaktadır.Ayrıca tiroid ultrason ve sintigrafi testleri de tanıda önemlidir.

Hashimoto Hastalığı Tedavisi

Hastalığın tedavisi tercihen endokrinoloji ve/veya dahiliye doktorları tarafından çoğunlukla ağızdan verilen ilaçlarla yapılmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?