İnsülin Direnci Nedir? Tedavisi Mümkün mü?

Yayın Tarihi : 2016/06/28 10:55 • Güncelleme Tarihi : 2016/06/28 10:55 •
İnsülin direnci Tip 2 diyabetin gelişmesine zemin hazırlayan önemli bir sağlık sorunudur
İnsülin Direnci Nedir? Tedavisi Mümkün mü?

İnsülin direnci Tip 2 diyabetin gelişmesine zemin hazırlayan önemli bir sağlık sorunudur.Yiyeceklerden aldığımız şekeri (glikozu) enerji olarak kullanmamız için pankreastan salınan insülin hormonuna ihtiyaç vardır.
Karaciğer ,kas,yağ dokusu gibi dokularda insülin hormonuna karşı duyarsızlık gelişmesi sonucu insülin direnci oluşur. 
İnsülin direncinin habercisi olan durumlar nelerdir?

- Kontrolsüz kilo artışı- Sık tatlı yeme isteği- Yorgunluk hissi- Yemek sonrası hemen acıkma-  Bel çevresinin genişlemesi-  Kadınlarda adet düzensizliği
Glisemik indeksi yüksek gıdalar tüketmek yüksek insülin direnci ve aşırı kilo alımına sebep olur.Aşağıda belirtiğimiz gıdalar bunlara güzel örnek teşkil eder:
- Rafine şeker ile hazırlanan meyve suları ,şerbetli tatlılar,şekerlemeler,- Beyaz  pirinç ve pirinç ile hazırlanan dolmalar ,pilavlar- Patates ve patates ile hazırlana besinler- Beyaz ekmek glisemik indeksi yüksek besinler arasında yer alırlar.
Bu gıdalar kandaki insülin seviyesini hızla yükselterek insülin direncini arttırırlar.
Günde 3 ana ve her öğünden 2 saat sonra yapılan ara öğünlerle kandaki insülin seviyesini dengede tutabiliriz.İnsülin direnci en az 8 saat açlıktan sonra sabah bakılan kan testi ile tespit edilebilir.
İnsülin Direnci  Tedavisi Mümkün mü?
Mevcut tedavi kişinin yaşam tarzındaki değisikliklerden ne kadar başarılı olduğu test edilerek tedavi şekillendirilir. Tedavide önemli olan seçilen ilaç dozunun kişiye uygun şekilde ayarlanmasıdır.Bu da ancak labaratuvar testleri ile mümkündür. İnsülin direnci kırılmaya başladığında kişi daha az acıktığını,tatlı isteğinin azaldığını, kilo kaybının olduğunu fark eder.
Haftada en az 3  saat düzenli yapılan sporda direncin kırılmasında önemli rol oynar.İlaç tedavisinde yapılan testler kişinin yaş,vücut kitle indeksi,var olan hastalıkları,kullandığı ilaca göre hekim karar verir. Rastgele alınan  ilaçlar istenmeyen kötü sonuçlar doğurabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?