Kabakulak (mumps) IgM ve Kabakulak (mumps) IgG Testleri

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/29 04:58 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Kabakulak (mumps) IgM ve Kabakulak (mumps) IgG  testleri kabakulak hastalığı tanısında kullanılan ELİSA testleridir.
Mikrobiyoloji laboratuvarlarında kandan alınan örnekle serolojik yöntemler kullanılarak çalışılmaktadır.

Kabakulak (mumps) IgM ve Kabakulak (mumps) IgG Testleri

Kabakulak (mumps) IgM ve Kabakulak (mumps) IgG Testleri Nedir?

Kabakulak (mumps) IgM ve Kabakulak (mumps) IgG  testleri ELİSA yöntemiyle çalışılan seroloji testleridir. Damardan alınan kandan elde edilen serum örneğinden Mikrobiyoloji laboratuvarlarında çalışılırlar. Kan örneğinin alınması sonrası kısa sürede sonuçlanmaktadırlar. Bu testler kabakulak hastalığı tanısında kullanılan ELİSA testleridir. Bu testler için kan verirken özel bir hazırlığa gerek yoktur. Bu testler aç karına da tok karına da verilebilir.

Kabakulak (mumps) IgM ve Kabakulak (mumps) IgG Testleri Ne Zaman İstenir?

Kabakulak (mumps) IGM testi aktif bir kabakulak enfeksiyonu şüphesi varlığında doktorlarca istenir. 
Kabakulak (mumps) IgG testi de çoğu zaman IgM testi ile birlikte istenir. 
Kabakulak (mumps) IgG testi kabakulak aşısının tutup tutmadığı ve kabakulak enfeksiyonuna karşı bağışıklık olup olmadığı ve önceden geçirilmiş kabakulak enfeksiyonu varlığını tayin etmek için kullanılır.

Kabakulak (mumps) IgM ve Kabakulak (mumps) IgG Testleri Nasıl Yorumlanır?

Kabakulak Ig M yeni  enfeksiyonu, Kabakulak  Ig G ise doğal  (önceden geçirilmiş enfeksiyonu) veya aşılama ile kazanılan bağışıklığı gösterir. 
Buradan da anlaşılacağı üzere Kabakulak (mumps) IgM  testi pozitif çıkarsa kabakulak enfeksiyonu yeni geçirilmektedir.
Kabakulak (mumps) IgG Testi pozitif çıkar ise de kabulak enfeksiyonu önceden geçirilmiş veya kişi önceden kabakulak aşısı olmuştur.
Kabakulak hastalığı viral bir enfeksiyon olup kuluçla süresi  18 ile 21 gün arasındadır. Hastalığın başlamasından sonraki süreçte  7 ile 14 gün arasında Kabakulak IgM (antikor) saptanabilir. 
Antikor bazı hastalarda yaklaşık 1 yıl boyunca düşük düzeyde pozitif kalabilir.

Kabakulak Hastalığı ve Savunma

Kabakulak özellikle çocukluk dönemi hastalığı olarak bilinir. Okul çağı çocuklarında bulaş, çok fazla görülür. Henüz mesafe kavramı tam oluşmamış, oyun oynamaktan çok hoşlanan ve temas etmekten çekinmeyen çocuklar, hastalığı kolayca alabilmekte ve farklı ortamlara da beraberinde taşıyabilmektedir.

Kabakulak antikorları hafıza hücrelere kaydedilir. Yani kişi aşılanmış veya bir kez bu hastalıkla karşılaşmışsa bir daha kolay kolay bu hastalığa yakalanmaz. Hafıza hücreleri, tekrar bu hastalığı gördüğünde kolayca tanımlar ve savunma geliştirir. Dolayısıyla hastalık yeniden vücuda tam tutunamadan antikorlar tarafından ekarde edilir ve kişi bir semptom hissetmeden veya hafif kırgınlıklarla hastalığı geçiştirmiş olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?