Gebelikte Neden Hafta Hesabı Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/03/20 10:13 • Güncelleme Tarihi : 2018/03/20 10:13 •
Gebelik sürecinde bebeğintakibi hayati önem taşır
Gebelikte Neden Hafta Hesabı Yapılır?

Gebelik sürecinde bebeğintakibi hayati önem taşır. İlk meydana gelme aşamasında anneden ve babadansadece birer damla sıvıdan oluşan bir canlının birkaç ayda uzuvları olan birinsan haline dönüşmesi şüphesiz mucizelerle dolu bir dönemdir ve bunun mümkünolabilmesi için gün gün, saat saat bebek vücudunda değişiklikler meydana gelir.

İşte bu hızlı dönüşümlerintakip edilebilmesi ve daha güvenilir sonuçlar elde edilebilmesi için, hesaplarhafta üzerinden yapılır.

Örneğin bebek 10. Haftada iken;beyin dalgaları üretilmeye başlar. İç kulak gelişir ve dokuların gelişimitamamlanır. Cinsiyet organları gelişir, bağırsaklar karın boşluğuna doğruhareket etmeye başlar. Ayak parmakları ve tırnakları belirir. Kas ve eklemleroluştuğu için bebek hareket etmeye başlar.

11. haftada ise,embriyoluktan fetüs olmaya geçer. Kafa oluşur, böbrekleri çalışır ve idrarüretmeye başlar.

12. haftada; diş yerleribelli olur ve yüzü şekil alır, kıl kökleri oluşur ve ses telleri oluşumunutamamlar. Bağırsak hareketleri ve safra salgıları artar.

Bu evrelerin tane tane takibianne ve bebek sağlığı için çok önemlidir. İşte bu sebeple doktorlarda gebelikay olarak değil gün olarak takip edilir.

Geçmişte gebeliklerin bukadar detaylandırılmadığı dönemlerde, özellikle hamileler doğum zamanlarınıbelirlemek için aylık hesaplamalar yaparlardı. Hala toplumda yaygın olarakgebelik ayının sorulma alışkanlığı da bu durumdan kaynaklıdır.

İlk haftalarda bu gelişimingözle görülür aşamaları daha kısa olduğu için gebe, çok fazla takibe çağrılmaz.Ancak sonraları, özellikle gebeliğin sonlarına doğru, bebeğin an be an durumtakibi çok önemlidir ve doktorlar bu aşamada anne adayını daha sık görmekister.

Anne ve bebek sağlığı içinhekimin önerilerine uyum sağlamak, gerek gördüğü testleri yaptırmak vekontrolleri aksatmamak gereklidir. Küçük ihmaller geri dönüşü olmayan sonuçlarasebep olabilir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?