Kişi Kendine HPV Muayenesi Yapabilir mi?
HPV; kadınlarda rahim ağzı kanserine sebep olan genital bölge siğilidir. HPV kanseri dünyada kadın ölümleri sebeplerinde 3. Sırada yer alsa da, Türkiye’de bu sıralama 13’tür.
HPV; kadınlarda rahim ağzı kanserine sebep olan genital bölge siğilidir. HPV kanseri dünyada kadın ölümleri sebeplerinde 3. Sırada yer alsa da, Türkiye’de bu sıralama 13’tür.
HPV lezyonu nedir? Nerede olur?
Rahim ağzı kanseri genel olarak lezyonlarla tespit edilir. Yani genital siğil denilen; gözle görülen, dokunulduğunda ele gelen, şekli bozulmuş bir doku parçası olarak hissedilir. Ancak HPV, her zaman lezyon göstermez. Bazen hiç lezyon görülmeden de kanser tanısı konabilir.
HPV lezyonu dış genital bölgedeyse; ancak bu şekilde fark edilerek muayene yapılır ve tanı konarak tedaviye başlanır.
HPV lezyonu iç genital bölgede ise bakarak, dokunarak tespit edilemez. Ancak jinekolojik muayene ile tespit edilebilir.
HPV muayenesi nasıl yapılır?
HPV muayenesini kadın doğum uzmanları yapar. Dış genital bölge ışık altında gözlemlenir, iç genital bölge speculum adı verilen bir aletle açılır ve yine ışık altında bu bölge gözlemleyerek incelenir. Ancak hiçbir lezyon olmamasına rağmen HPV olması ihtimaline karşı, smear çubukları yardımıyla iç genital bölgeden kültür örneği alınır. Bu çubuklar, kulak çubuğuna benzer, daha uzun plastik, ucu fırça şeklinde bir alettir. Kişi dokunuşu dahi hissetmeden örnek alınır. Sürtünme ile elde edilen bu doku uygun şekilde değerlendirilir ve HPV olup olmadığı neticesini belirler.
Ayrıca bu test neticesinde HPV nin türü de belirlenmiş olur. HPV türüne göre uygun tedavi uygulanır veya hastaya rutin takipler önerilir. Bu takipler hayati önem taşır. Takiplerde en önemli unsur; lezyonun boyut olarak büyümesi, yapısında bozukluğun artması, şekil değişikliği, lezyon sayısında artış görünmesi gibi durumlar araştırılır.
Kısaca; kişinin kendinde HPV varlığını tespit edebilmesi çok düşük bir olasılıktır. Çünkü HPV, belli olduğu gibi, kendini hiç belli etmeden de varlığını sürdürebilir ve geri dönüşü olmayan bir aşamaya gelebilir. Bu sebeple, özellikle 30 yaşın üzerinde, düzenli cinsellik yaşayan her kadın, her yıl düzenli kadın doğum muayenesini olmalıdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.