Kışın da Kırım Kongo Hastalığı Görülebiliyor.

Yayın Tarihi : 2017/10/05 13:04 • Güncelleme Tarihi : 2017/10/05 13:04 •
Keneler sıcak yerlerde yaşarlar havaların soğumasıyla birlikte toprak altında yaşamlarını sürdürürler
Kışın da Kırım Kongo Hastalığı Görülebiliyor.

Keneler sıcak yerlerde yaşarlar havaların soğumasıyla birlikte toprak altında yaşamlarını sürdürürler.Bu nedenle ülkemizde kene ısırması vakaları genel olarak havaların ısınmasıyla mayıs ayında başlar ve sonbaharın başlamasıyla sona erer.
Ancak geçtiğimiz Kurban Bayramı sonrası Trabzon’da bir Kırım Kongo vakası görüldü.Muhtemelen kurban kesimi sırasında Büyükbaş hayvanlarda bulunan bir kenenin hastalığa etken olduğu düşünülüyor.
Büyükbaş hayvanların bakıldığı ahırlar yerleşim yerine çok yakınsa ve hayvanların muhafaza edildiği ortam sıcaksa kene aktif hale geçebiliyor ve hastalık etkeni olabiliyor.Bu nedenle Kırım Kongo hastalığının kış aylarında yeniden gündeme gelmesiyle birlikte sizlere Kırım Kongo Hastalığını hatırlatalım istedik.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?

Kırım-Kongo Hemorajik Ateşe keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir virüs yol açar.Ateş, deri içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreder.
Tedavide görülen gelişmelere rağmen ölüm oranı yüksektir.
İnsanlarda başlıca ensefalitler, kısa süren ateşli hastalıklar, kanamalı ateşler, poliartrit ile ön plana çıkan sendromlar şeklinde görülür.

Kene Nedir, Nerelerde Bulunur?

Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslendiklerinden hastalıkları insanlara bulaştırabilirler.

Kimler Risk Altındadır?

Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar ,Veterinerler ,Kasaplar ,Mezbaha çalışanları,Sağlık personeli ,Kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar

Kuluçka Süresi Ne Kadardır?

Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür; bu süre 9 güne kadar çıkabilmektedir. Enfekte kan, ifrazat veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda ise 3 ile 13 gün arasında olabilmektedir.

Belirtileri Nelerdir?
   
Ateş, kırıklık , halsizlik ve baş ağrısı sıkça görülür.Ayrıca hastalığa bağlı kanama ve pıhtılaşma mekanizmalarda bozulmaya bağlı yüzde ve göğüste meydana gelen kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık,vücut ,kol ve bacaklarda morluk olabilir.
Yukarıdaki resimde kollarda morluk olan bir hasta görülmektedir.
İdrarda ve dışkıda kan görülmesi,burun kanaması gibi belirtiler de olabilir.
Hastalığa bağlı ölüm karaciğer, böbrek ve akciğer yetmezlikleri nedeni ile olmaktadır.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin Tanısı Nasıl Konulur?

Hemen hemen her hastada trombositopeni (Trombosit sayısının normalin altına inmesi) vardır. Lökopeni (Akyuvar sayısının normalin altına inmesi) de sıklıkla görülmekte, kanamaya bağlı olarak da anemi(kansızlık) görülebilmektedir.
Karaciğer tutulumuna bağlı olarak karaciğer testlerinde yükselme(SGOT , SGPT) bilirübin değerinin yükselmesi ve Protrombin ve APTT testlerinde yükseklik görülebilir. Ayrıca LDH testi de yükselebilir.İleri vakalarda fibrinojen değeri düşer.
Böbrek tutulumuna varsa üre ve kreatin değerlerinde yükselme olabilir.
Hastalığın kesin tanısı; virüs kültürü, moleküler yöntemler (PCR ile virüs RNA'sının gösterilmesi), serolojik yöntemler (antijen ve antikor aranması ) ile olur.
Ülkemizde tanı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı Viroloji Laboratuvarında ELISA yöntemi ile IgM ve IgG antikorlarının aranması ve PCR ile virüs RNA'sının gösterilmesiyle tanı konmaktadır.
Ayrıca Gülhane Askeri Tıp Akademisi Mikrobiyoloji laboratuarında da RT-PCR ile tanı konmaktadır.Kanda virüse karşı oluşan antikorların taranması tanı için en sık kullanılan yöntemdir.
Bu göstergeler hastalığın başlangıcından sonra 6. günden itibaren belirlenebilir.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Korunulur?
     
Hastalığın bulaşmasında keneler önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle kene mücadelesi önemlidir fakat oldukça da zordur.
1.Özellikle havaların sıcak olduğu dönemlerde kenelerin bulunduğu alanlarda (çalı, çırpı ve ot bulunan alanlardan) uzak durulmalıdır.Bu alanlara çıplak ayak yada bacakları açıkta bırakacak giysiler ile gidilmemelidir.
2. Bu alanlara zorunlu olarak gitmek durumunda olanlar lastik çizme giymeli ve pantolonlarının paçalarını çorap içine almalarıdır.
3. Görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişiler(Sağlık elemanı,tarım elemanı,veteriner,kasap vb.) hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için koruyucu eldiven, önlük, gözlük, maske v.b. giymelidir.
4. Gerek insanları gerekse hayvanları kenelerden korumak için haşere kovucu ilaçlar kullanılabilir. (Bunlar sıvı, losyon, krem, katı yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek uygulanabilmektedir,piyasada kolaylıkla bulunabilmektedir)
5. Diğer canlılara ve çevreye zarar vermeden, haşere ilacı (insektisit) ile uygulamanın uygun görüldüğü durumlarda çevre ilaçlanması yapılabilinir.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin Tedavisi Nedir?

Hastalığın özgül bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalara destek tedavisi yapılmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?