Kolesterol Seviyelerini Yorumlama

Yayın Tarihi : 2019/05/08 12:55 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/10 13:16 •

Bu yazımızda, kolestrolün sağlığımızı nasıl etkilediğini, kolestrol türlerini, kimlerin ne zaman kolestrol testi yaptırmaları gerekir gibi başlıkların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Kolesterol Seviyelerini Yorumlama

Kolesterol düzeyleri, 20 yaşın üzerindeki herkesin en az beş yılda bir ölçülmelidir.
Genellikle yapılan tarama testi, lipid profili adı verilen bir kan testidir. Uzmanlar, 35 yaş ve üstü erkeklerin ve 45 yaş ve üstü kadınların lipid bozuklukları için daha sık taranmasını önermektedir. Lipoprotein profili şunları içerir:

  • Toplam kolesterol
  • LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol, "Kötü" kolesterol olarak da adlandırılır)
  • HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol, aynı zamanda "iyi" kolesterol denir)
  • Trigliseritler (yediğimiz yiyeceklerden gelen kanda taşınan yağlar. Vücuttaki fazla kalori, alkol veya şeker trigliseritlere dönüştürülür ve vücutta yağ hücrelerinde saklanır.)

Kan testinizin sonuçları sayılar halinde gelecektir. Kolestrol sayılarınızı aşağıdaki şekillerde yorumlayabilirsiniz. Bilmeniz gereken ilk şey, kendi başlarına sayıların kalp problemleri riskini tahmin etmek veya bu riski azaltmak için ne yapmanız gerektiğini belirlemek için yeterli olmamasıdır. Bunun yerine, yaşınızı, kan basıncınızı, sigara içme durumunuzu ve kan basıncı ilaçlarınızı içeren daha büyük bir denklemin bir parçasıdır. Doktorunuz bu bilgileri 10 yıllık ciddi kalp problemleri riskinizi hesaplamak için kullanacaktır. Sonra ikiniz bu riski azaltmak için bir strateji geliştireceksiniz.

LDL Kolesterol

LDL kolesterol damar duvarlarında birikir ve kalp hastalığı riskini artırabilir. Bu nedenle LDL kolesterol "kötü" kolesterol olarak adlandırılır. Düşük kolesterol sayısı, daha düşük risk taşır.

LDL 190 veya daha fazla ise, çok yüksek olarak kabul edilir. Doktorunuz büyük olasılıkla sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmaya ek olarak bir statin önerecektir. Statinler, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek ilaçlardır.

LDL seviyeniz 190'dan düşük olsa bile bir statin almanız gerekebilir. 10 yıllık riskinizi belirledikten sonra doktorunuz, gerekirse diyet, egzersiz ve ilaç yoluyla LDL seviyenizi düşürmeye çalışmanız gereken bir yüzdeyi önerecektir.

HDL Kolesterol

HDL kolesterol söz konusu olduğunda - " iyi " kolesterol-daha yüksek bir sayı daha düşük risk anlamına gelir. Bunun nedeni, HDL kolesterolün, "kötü" kolesterolü kanınızdan alarak ve arterlerinizde birikmesini önleyerek kalp hastalığına karşı korumasıdır. Bir statin, egzersizin yapabileceği gibi HDL'nizi biraz artırabilir.

Trigliseritler

Trigliseritler, çoğu yağın gıda ve vücutta bulunduğu formdur. Yüksek trigliserid düzeyi koroner arter hastalığı riski ile bağlantılıdır. İşte size kolestrol analizi.

Trigliseritler

Trigliserid Kategorisi

150'den az

Normal

150 - 199

Hafif Yüksek

200 - 499

Yüksek

500 veya daha yüksek

Çok yüksek

Toplam Kolesterol

Toplam kolesterol, LDL kolesterol, HDL kolesterol ve diğer lipid bileşenlerinin bir ölçüsüdür. Doktorunuz, toplam kolesterol sayısını, kalp hastalığı riskinizi ve bunu en iyi nasıl yöneteceğinizi belirlerken kullanacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?