Konjonktivit Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/02/05 15:10 • Güncelleme Tarihi : 2017/02/05 15:10 •
Gözde kızarıkların en sık sebebi olan konjonktivit,konjonktiva tabakasının iltihabına verilen isimdir
Konjonktivit Nedir?

Gözde kızarıkların en sık sebebi olan konjonktivit,konjonktiva tabakasının iltihabına verilen isimdir. Gözün beyazı olan skleraince, soğan zarı gibi bir tabakayla kaplıdır. Konjonktiva adı verilen bu tabakagözün yüzeyini nemlendiren maddeler salgılar. Bu tabaka içinde ince damarlarvardır ve dikkatli bakıldığında çıplak gözle dahi görülebilirler. Konjonktivadailtihap olduğunda damarlar daha belirginleşir ve göz kızarır.Klinik olarak üçtipi vardır.

Bakteriyel Konjonktivitler;Bakteriyel konjonktivit çoğunlukla kalın, sarımsı yeşil renkte bir akıntıyasebep olur. Diğer bulgular belirgin bir şekilde göz kapağının şişmesi,duyarlılık, gözde belirgin kızarıklık ve ağrıdır. Bazı durumlarda hastalıkkorneaya etki eder ve görmeyi bozabilir. Bakteriyel Konjonktivitrahatsızlığı bulunan çocukların hastalığı bulaştırma riskine karşılık önceliklekalabalık ortamlarda bulunmamasına ve diğer çocuklar ile yakın temastan uzakdurmasına dikkat edilmelidir. Tedavi altta yatan faktörlere, yaş gruplarına,rahatsızlığın süresine ve şiddetine göre uzman hekim tarafından belirlenir.İlaç olarak sıklıkla damla nadiren de sistemik ilaç kullanımı gerekir.

Adenoviral  Konjonktivitler; Viralkonjonktivitlerbakteriyel konjonktivitlerin aksine antibiyotiklerden yarar görmezler ve çokdaha fazla bulaşıcıdırlar. Bazı adenoviral enfeksiyonlar üst solunum yoluenfeksiyonlarından sonra gelişse de bu şart değildir. Hastanın her iki gözündede birden ani gelişen kızarıklık, sulanma, kapaklarda şişlik görülür.Çapaklanma hafif olup su gibi berrak sulanma ve batma ön plandadır. Kızarıklıkbazen kanama gibi de olabilir. Kulak önünde ve çene altında elinize gelen,dokununca ağrılı lenf bezesi de bulursanız adenoviral konjonktivit bulunmaolasılığı yüksektir. Bu hastalık sadece göz zarlarını değil, kornea dediğimizgözün saydam tabakasını da etkilediğinden tanı için mutlaka göz doktorunungörmesi gereklidir.

Herpes Simpleks Konjonktiviti veKeratiti; Herpessimpleks dudaklarda uçuk yapan virüsün adı olupbu virüs gözde sadece zarları tutan konjonktivit değil keratit de yapabilir. Herpesvirusları,sinirlerde uykuya dalan ve zaman zaman  uyanıp tekrarlayıcı enfeksiyonlar yapankorneayı tutarak iz bırakıp görmeyi olumsuz etkileyen mikroplardır. Gözetrafında cilt’te öncesinde içi berrak, sıvı dolu olup sonradan cerahatlenenminik kesecikler varsa, gözler kızarık ise, gözde bulanık görme daha önce deoldu ise, çapaklanma ve çok sulanma şikâyetleri varsa göz doktorunuza mutlakadanışın. Yılda 1–2 kez hep aynı gözde, 1 hafta 10 gün süren bu türenfeksiyonlar oluyorsa herpessimpleks konjonktivitinden şüphelenmek gerekir.

Alerjik Konjonktivitler:En önemli belirtisi gözde geçici sulanma, kızarıklık ve kaşıntı olan bir gözhastalığıdır. Yaz aylarında çiçek tozları ve polenlere karşı ya da tüm seneboyunca ev tozu/ hayvan tüylerine karşı gelişebilir. Burun akıntısı, burundakaşıntı ve hapşırık da eşlik edebilir.

 Mikrobiyel konjoktivitler bakteriyelveya viral olur. Bakteriyel konjoktivit basittir ve seyri bir haftayı aşmaz.Adenoviral konjoktivit 2-3 haftalık seyri vardır. Hastalık, göz akınınüstündeki zarda konjoktivada kırılma ve damar çatlamaları yapar, kanamaya vekanlı göz yaşına neden olur. Ayrıca basit konjoktividan farklı olarak görmebulanıklığı da yapar ve bu bulanıklık aylarca sürer. Gözlerdekikızarıklık, şişlik ve çapak gibi akut belirtiler 2-3 hafta devameder. Gözde kalıcı bir hasar veya körlük yapmaz ama görme bulanıklığı aylarcahatta bir yıl sürebilir.

Gözde ışığa karşı hassasiyet, sulanma, çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı,batma, şişliktir. Bu belirtiler görüldüğünde en kısa zamanda mutlaka bir gözhekimine gidilmelidir.

 

Konjonktivit neden gelişir; Virüs ya da bakterilerin neden olduğuenfeksiyonlar, gözyaşı yetersizliğinin, rüzgara ya da güneş ışığına fazlacamaruz kalmanın neden olduğu göz kuruluğu, kimyasal maddeler, duman ve sigara,alerji, toz, kıl veya kum gibi yabancı cisimler

Göz iltihabı olarak da bilinen konjonktivit hastalığından korunmak içinbasit sağlık kurallarına uymak çok önemlidir. Eller sürekli yıkanmalı, enfektekişilerin eşyaları kullanılmamalı. Havuzların bakımları titizlikle yapılmalı,enfekte kişilerin havuza girmemeli. Ayrıca ortak kullanılan her yer(ulaşım araçları dahil) düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Hijyenik lenskullanımı çok önemlidir. Lensler eller yıkandıktan sonra takılıp çıkartılmalıve her defasında lens solüsyonu yenilenmelidir. Eller sık sık su ve sabunlayıkanmalı, eller göze dokundurulmamalı ve ovuşturulmamalıdır. Havlular ortakkullanılmamalı, kişiye özel olmalı, su ve deterjanla yıkanmalıdır.Kağıt havlular tek kullanımlık olmalı ve atılmalıdır. Yastık kılıfı, gözlük,makyaj malzemesi, göz damlası veya merhemi ortak kullanılmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?