Lenfoma Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/04/07 09:52 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/20 08:45 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Lenfositler, vücudun bağışıklık sisteminin elemanlarıdır. Lenfoma ise lenfoma ise lenf sistemi üzerinde oluşan kanserin genel ismidir. Bu tümörlerin boyutu ve huyu hastalığın yönünü belirler.Yazımızda lenfoma hakkında merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.

Lenfoma Nedir?

Lenfoma (lenf kanseri)  Nedir?

Lenfoma, insan vücudunun enfeksiyonlarla mücadele eden sisteminin bir elemanı olan lenfatik sistemin  kanseridir. Lenfatik sistem, lenf düğümlerini (lenf bezleri), dalak, timus bezi ve kemik iliğini içerir. Lenfoma olarak da bilinen kanser türü ise tüm bu bölgelerin yanı sıra vücuttaki diğer organları da etkileyebilir.

Lenfoma iki ana başlıkta değerlendirilir:

1.Hodgkin lenfoması 
2. Non-Hodgkin lenfoma

Lenfoma (Lenf kanseri)  İlk Belirtileri Nelerdir?

Lenfomanın ilk belirtileri aşağıda ifade edilmiştir:

Boyun, koltuk altı veya kasıktaki lenf düğümlerinin ağrısız şişmesi
Kalıcı yorgunluk hissedilmesi
Ateş tespit edilmesi
Gece terlemeleri varlığı
Nefes darlığı bulunması
Açıklanamayan kilo kayıpları ve zayıflama
Ciltte kaşınma

Kimler Lenfoma Yönünden Risklidir?

Lenfomaya neyin sebep olduğu henüz tam bilinmiyor.  Ancak kanser, lenfosit olarak bilinen ve  hastalıklarla savaşan beyaz kan hücresinin genetik bir mutasyon geliştirmesiyle başlamaktadır.
Mutasyon sebebiyle lenfositler hızlıca çoğalır.Bu da kansere sebep olur. Ortaya çıkan mutasyon anormal hücrelerin yaşamaya devam etmesine de olanak tanır. Bu durum da ,  lenf bezlerinde çok fazla hastalıklı  lenfositin oluşmasına neden olur. Bunun sonucu olarak da lenf bezleri, dalağın ve karaciğerde büyüme olur.

Kişilerde lenfoma riskini artırabilecek faktörler:

1. Yaş: Bazı lenfoma türleri genç yetişkinlerde daha sık görülürken, diğerleri çoğunlukla 55 yaşın üzerindeki kişilerde teşhis edilir.
2. Erkek olmak. Erkeklerde lenfoma görülme olasılığı kadınlara göre daha fazladır.
3. Bozuk bir bağışıklık sistemi varlığı

Lenfoma, bağışıklık sistemi hastalığı olanlarda ve/veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlarda daha çok görülmektedir. kişilerde daha sık görülür.Geçirilen bazı enfeksiyonlar ( Epstein-Barr virüsü enfeksiyonu ve Helicobacter pylori enfeksiyonu) lenfoma riskini arttırmaktadır.

Lenfoma Tedavisi

Hasta için en iyi lenfoma tedavisinin hangisi olduğu, lenfoma tipi ve ciddiyetine bağlıdır. Lenfoma tedavisinde,  kemoterapi, immünoterapi , radyoterapi, kemik iliği naklini gibi tedavi komponentlerini içermektedir.

Lenfoma (Lenf Kanseri) Ölümcül müdür?

Lenfomanın ölümcül olup olmadığı çeşitli unsurlara bağlıdır. Bu unsurlar aşağıda belirtilmiştir.
Erken nüks olup olmadığı önemlidir. Erken nüks istenen bir durum değildir. Bu durum yaşayan veya tedaviye yeterli yanıt vermeyen hastalar için ölümcül olabilir.
Yavaş ilerleyen lenfomalarda standart kemoterapi hastayı iyileştirmeyebilir ancak hayatta kalma süresini uzatabilir.Ancak hızlı büyüyen lenfomalarda kombine tedaviler hastalığı etkin bir şekilde tedavi edip yaşamı uzunlaştırabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?