Gebelikte Bebek Hareketleri

Yayın Tarihi : 2018/12/22 15:52 • Güncelleme Tarihi : 2019/01/18 16:42 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Bebeğinizin hareket ettiğini ilk hissettiğinizde hamileliğinizde özellikle heyecan verici ve duygusal bir an olabilir. Bebeğinizin vücudunuzda dolaştığını düşünmek şaşırtıcıdır ve orada neler yaptığını merak edersiniz.
Gebelikte Bebek Hareketleri

Bebeğin ik hareketi ne zaman hissedilir?

Muhtemelen hamileliğinizin yaklaşık 18 ila 20 haftalarında bebeğin hareketlerinin farkında olmaya başlayacaksınız .

Bu sizin ilk hamileliğiniz ise, karnınızdaki nazik çırpnışların bebeğinizin hareketleri olduğunun farkına varmanız biraz zaman alabilir .

Daha önce doğum yaptıysanız, belirtileri bilirsiniz ve bebeğinizin erken hareket ettiğini fark edebilirsiniz .

Her iki durumda da, bebeğinizden 24 hafta içinde herhangi bir hareket hissetmediyseniz doktorunuza danışın. Bebeğinizin kalp atışlarını dinler, gerekirse bir ultrason taraması veya başka kontroller yaparak durumu netleştirebilirsiniz .

Gebelik Haftasına Göre Bebek Hareketleri

Ultrason taramaları, bebeklerin ne zaman ve ne tür hareketler yapabileceği konusunda bize inanılmaz fikiler verir. Bebeğiniz aslında siz hissetmeden çok daha  önce hareket etmeye başlayacak ve büyüdükçe ve gelişirken anne adayları da hareketleri hissedecektir.
Şanslıysanız, ultrason muayenesi sırasında bebeğiniz uyanık olabilir ve her hareketi ve sızlanmayı görebilirsiniz. Gebelik haftasına göre bebeğinizin ne tür hareketler yapabileceğin aşağıda bulabilirsiniz.

  • 7 - 8  haftada bebeğinizin yanlara eğilme ve minik ani hareketler yapmaya başlar.
  • Yaklaşık 9. haftada minik yeni kollarını ve bacaklarını çırpabilir ve hareket ettirebilir. Ayrıca emmeye ve yutmaya başlar.
  • 10. haftada bebeğiniz yüzüne dokunmak, çenesini ve gerilmek için ellerini başına taşıyabilir.
  • 12. Haftada gerilmeye bir de esneme ekleyebilir. 
  • 14. Haftada bebeğiniz gözlerini hareket ettirebilir
  • 15. Haftada bebeğiniz başparmağını emmeye başlar, bunu taramalarda da görebilirsiniz, 

Bebeğinizin hareketleri zamanla onları hissetmeniz için yeterince güçlü olacaktır. Bebeğin hareketleri ilk başta yumuşak olur per fark edilmeyebilir bazen de bir çarpıntı, karnınızda kabarcıklar patlıyor veya dalgalanıyor hissi oluşturabilir. Bazen bebeğinizin hareketlerini karnınızda gaz veya hava gibi hissedebilirsiniz.

Hamileliğiniz ilerledikçe bebeğiniz küçük bacaklarını hareket ettirirken. bebeğiniz onu itmeye, döndürmeye, bükmeye başlarken hareketleri hissedeceksiniz. Nihayetinde bebeğinizin vurma ve tekmelemelerine alışacaksınız.

Bebeğiniz karnınızdayken  sürekli hareket halinde olmayacak. Sadece dinlenmek ve uyumak istediği zamanlar olacak. Bu durumlarda doğal olarak hareket etmeyecek. Hatta bebeğinizin uykusu olabilir.Bu nedenle muayeneler sırasında bebeğiniz fazla aktivite görmezseniz endişelenmeyin.

Hamileliğinizin sonuna doğru, bebeğiniz daha uzun süre dinlenecek. Bunlar genellikle bir seferde yaklaşık 20 dakika sürer ancak 50 ila 75 dakika kadar da uzun olabilirler . 

Her Gün Kaç Vuruş Hissetmeliyim?

Hissetmeniz gereken belirli bir tekme sayısı yoktur ve bebeğinizin hareketlerinin yazılı bir kaydını veya çizelgesini tutmanıza gerek yoktur . Bebeğinizin nasıl olduğunu değerlendirmek söz konusu olduğunda, grafikler genellikle bebeğinizin hareketlerinin farkında olmaktan daha faydalı değildir.

Uyanma saatlerinde bebeğinizin hareket düzenini ayarlamaya çalışın . Hamileliğiniz ilerledikçe, bu ritmi öğrenmek kolaylaşır. Her bebeğin farklı bir uyanma ve uyku şekli vardır ve bebeğiniz için neyin normal olduğunu bilmek faydalıdır .

Bebeğinizin hareket düzeninde bir değişiklik olduğunu fark ederseniz veya herhangi bir aşamada endişeleniyorsanız, sağlığını kontrol edebilmeleri için hemen doktorunuza veya doğum biriminize başvurun.

Bugün bebeğimin tekme attığını hissetmedim, endişelenmeli miyim?

Bu hisleri hissetmeye yoğunlaşmadıysanız, bunları kaçırmış olabilirsiniz. Bebeğinizin hareketlerini odaklamanıza ve saymanıza yardımcı olmak için sol tarafınıza yatın. Bir kaç saat boyunca hareketsiz kalın, bu süre içinde en az 10 ayrı hareketi hissetmeniz gerekir.

Bebeğinizin hareketlerini oturmaya göre uzanırken daha fazla hissedersiniz.

Bebeğinizi Hareket Ettirmenin Yolları

  1. Ayağınızı kaldırın, bir şeyler atıştırın ve rahatlayın. Siz hareket halindeyken bebeğininizi sallayabilirsiniz buda onun uyumasına sebep olabilir. Bu durumda, durduğunuzda ve birşeyler yediğinizde uyanabilir.
  2. Soğuk bir şeyler için. Bebeğiniz sıcaklıktaki değişimi hissedebilir ve ondan uzaklaşmaya çalışabilir. Şekerli bir soğuk içecek ona hareketi teşvik edecektir.
  3. Biraz gürültü yapın. Yüksek sesle müzik çalın veya cevap verip vermediğini görmek için bir kapıyı hızlıva çarpın.

Bebeğiniz hareket etmeye başlarsa, muhtemelen her şey yolunda. Ancak bundan sonra hareketlerine göz kulak olun ve endişeleriniz olursa er ya da geç yardım isteyin.

Bebeğinizi Hareket Ettirmenin Yolları

Doktora ne Zaman Gitmeliyim?

Aşağıdaki işaretlerden herhangi birini fark ederseniz derhal ebe veya doktorunuzla iletişime geçin. Aşağıdakiler olursa doktorunuzla hemen temasa geçmek önemlidir, ertesi güne kadar beklemeyin. 

  1. İki saat boyunca yan yatarken 10 veya daha fazla ayrı hareket hissetmezseniz
  2. Bebeğiniz gürültüye veya başka bir uyarıcıya cevaben hareket etmeye başlamaz ise
  3. Bebeğinizin hareketlerinde büyük bir düşüş veya birkaç gün içinde kademeli bir düşüş var ise

Bebeğiniz daha az hareket ediyorsa plasentaya yeterli besin veya oksijen almadığının bir işareti olabilir .


 

Kaynak: https://www.babycentre.co.uk/a549375/your-babys-movements-in-pregnancy 

Referanslar:

Bradford B, Maude R. 2014. Fetal response to maternal hunger and satiation - novel finding from a qualitative descriptive study of maternal perception of fetal movements. BMC Pregnancy Childbirth14:288. www.biomedcentral.com [Accessed January 2015] 

Dutton PJ, Warrander LK, Roberts SA, et al. 2012. Predictors of poor perinatal outcome following maternal perception of reduced fetal movements--a prospective cohort study. PLoS One 7(7):e39784. www.plosone.org [Accessed January 2015] 

Heazell AEP, Froen JF. 2008. Methods of fetal movement counting and the detection of fetal compromise. J Obstet Gynaecol 28(2):147-54

Hijazi ZR, East CE. 2009. Factors affecting maternal perception of fetal movement. Obstet Gynecol Surv 64(7):489-97

Lüchinger AB, Hadders-Algra M, van Kan CM, et al. 2008. Fetal onset of general movements. Pediatr Res 63(2):191-5. www.nature.com [Accessed January 2015] 

Mangesi L, Hofmeyr GJ, Smith V. 2007. Fetal movement counting for assessment of fetal wellbeing. Cochrane Database of Systematic Reviews (1):CD004909. onlinelibrary.wiley.com [Accessed January 2015]

NCCWCH. 2008. Antenatal care: routine care for the healthy pregnant woman. National Collaborating Centre for Women's and Children's Health, Clinical guideline. London: RCOG Press. www.nice.org.uk [Accessed January 2015]

O'Sullivan O, Stephen G, Martindale E, et al. 2009. Predicting poor perinatal outcome in women who present with decreased fetal movements J Obstet Gynaecol 29(8):705-10

Raynes-Greenow CH, Gordon A, Li Q, et al. 2013. A cross-sectional study of maternal perception of fetal movements and antenatal advice in a general pregnant population, using a qualitative framework. BMC Pregnancy Childbirth 13:32. www.biomedcentral.com [Accessed January 2015] 

RCOG. 2011. Reduced fetal movements. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, Green-top guideline, 57. London: RCOG press. www.rcog.org.uk [Accessed January 2015]

RCOG. 2012. Information for you: your baby's movements in pregnancy. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. www.rcog.org.uk [Accessed January 2015]

Tveit JV, Saastad E, Stray-Pedersen B, et al. 2009. Maternal characteristics and pregnancy outcomes in women presenting with decreased fetal movements in late pregnancy. Acta Obstet Gynecol Scand18(12):1345-51 

de Vries JI, Fong BF. 2006. Normal fetal motility: an overview. Ultrasound Obstet Gynecol 27(6):701-11. onlinelibrary.wiley.com [Accessed January 2015]

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?