Nötrofili Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/04/03 12:32 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/22 11:51 •

Vücut bağışıklığı hücreleri nötrofiller kemik iliğinde üretilerek vücuda dağılırlar.

Nötrofili Nedir?

Vücut bağışıklığı hücreleri nötrofiller kemik iliğinde üretilerek vücuda dağılırlar. Bu hücrelerin vücutta az bulunması kadar vücutta gereğinden fazla bulunması da istenmeyen bir durumdur. Nötrofilinin en yaygın nedeni yaşanan enfeksiyonel hastalıklardır. 

Akyuvar Nedir?

Vücut mükemmel bir savunma sistemidir. Bu sistemde savunma elemanları, her zaman kanda bulunmaz ve sadece ihtiyaç durumunda sayılarını artırarak, hastalık durumu ortadan kalktığında yeniden sayılarını azaltırlar. Bu savunmanın öncü kahramanı akyuvarlardır.

Akyuvarlar; adından da anlaşılacağı gibi ak, yani beyaz kan hücreleridir. Sağlıklı durumda sayıları oldukça az, kırmızı kan hücrelerinin içinde gezerek vücudun herhangi bir yerinde bir hastalık, bir yaralanma, bir problem var mı diye organları kolaçan ederler. Bir yerde hastalık unsuru gördüklerinde de sayılarını artırır, o bölgede toplanır ve durumu gidermek için gerekeni yaparlar.

Bunun en güzel örneği deri yaralanmasıdır. Kan, damar içinde akarken pıhtılaşmasını istemeyiz. Çünkü damar içinde pıhtılaşan kan, kangren ve uzuv kaybı, belki de hayat kaybı demektir. Ancak deri dışarıdan kesildiğinde; oranın kısa sürede ısındığını ve pıhtılaştığını görürüz. Yani damarda akan kan hava ile temasa geçtiği anda akyuvarlar burada toplanır ve saldırıya geçerek ısıyı artırır ki buna yangı denir. Bu alan kısa süre içinde pıhtılaşma malzemeleriyle yani kalsiyum minerali, fibrin ve fibrinojen proteinle kaplanır ve pıhtılaşma gerçekleşir. Böylece vücut kan kaybını engellemiş olur.

Nötrofil Nedir?

Nötrofil ise; akyuvarların içinde bir maddedir. Akyuvarların emir verdiği alanlarda bağışıklığı artırır ve savaşma gücünü yükseltir. Dolayısıyla vücutta enfeksiyon varlığı nötrofilin artması için geçerli bir sebeptir. Ancak nötrofilin miktarı kontrolsüz biçimde artıyorsa, vücutta enfeksiyon olmadığı halde azalmıyorsa bu durum incelenmesi gereken bir husustur.

Testlerin Normal Değeri Nasıl Değerlendirilir?

Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir.

Nötrofillerde de bakılması gereken; o an vücutta bir enfeksiyon durumunun olup olmamasıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?