Sağlıklı Giyinme Tavsiyeleri

Yayın Tarihi : 2018/02/27 12:10 • Güncelleme Tarihi : 2021/04/25 17:20 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Kıyafetlerin mevsime uygun olması son derece önemlidir. Bu sayede kıyafete bağlı sorunlar ortadan kaldırılmış olur. 
Sağlıklı Giyinme Tavsiyeleri

Kıyafetler gün boyu vücudumuza temas eder. O nedenle sağlık kıyafet seçimi oldukça önemlidir. Kıyafetlerin seçiminde iki önemli husus vardır. İlki kıyafetlerin kumaş kalitesidir. Hava alabilen ve doğal ürün kumaşları en sağlıklısıdır. İkinci husussa kıyafetlerin mevsime uygun seçilmesidir. 

Yazlık Kıyafetler Nasıl Olmalıdır?

Kıyafetlerin mevsime uygun olması son derece önemlidir. Bu sayede kıyafete bağlı sorunlar ortadan kaldırılmış olur. Yazlık kıyafetler;

İnce olmanın yanında, hafif de olmalıdır. Çünkü zaten güneş enerjisiyle terleme fazladır. Bir de kıyafetler ağır olduğunda terleme oranı artar ve vücut daha güçsüz kalır.

Pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. Kıyafetler teri emmelidir. Aksi takdirde en ufak rüzgar, cereyan; sırt ve bel ağrılarına sebep olacaktır. 

Bol kıyafetler giyilmelidir. Bu sayede yapışmaya bağlı terleme ve ağırlaşma hissedilmeyecektir. Ayrıca bol kısımlardan giren hava, cilt tıkanıklıklarını, terlemeye bağlı pişikleri engelleyecektir. 

Özellikle ayakkabı tercihine dikkat edilmeli, hava alan ayakkabılar tercih edilmeli ve pamuklu çorap giyilmelidir. Ayak, tüm vücuttaki damarların toplanma bölgesidir. Burada aşırı ısınan kan, yaz aylarında vücutta hararet meydana getirecek ve terleme oranını artıracaktır. 

Kışlık Kıyafetler Nasıl Olmalıdır?

Kışlık kıyafet seçimleri de en az yazlık kıyafet seçimleri kadar önemlidir. Peki kışlık kıyafetler nasıl olmalıdır?

Sıcak tutmalı ancak ağır olmamalıdır. Kışın kıyafetlerin sıcak tutması, vücut sıcaklığını korumada son derece önemlidir. Ağır kıyafetler kişinin hareketini kısıtlar haliyle daha az hareket, kişinin daha çok üşümesine sebep olur. 

Sıcak tutmanın yanında, terletmeyen kumaşlar tercih edilmelidir. Aşırı terleme, kış aylarında da pişiklere sebep olabilir. Terlemeyi engellemek için yine pamuklu kumaşlar tercih edilebilir. 

Ayaklar sıcak tutulmalıdır. Yaz aylarında nasıl ayakların hava alması tüm vücudun serin kalmasını sağlıyorsa, kışın da ayakların ısınması, vücudun ısınmasını kolaylaştırır. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?