Şişkinlik Sebebi Besin mi? Yöntem mi?

Yayın Tarihi : 2017/06/22 21:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/05/22 05:14 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Şişkinlik, beslenme sonrası karında hissedilen, ağırlıktır
Şişkinlik Sebebi Besin mi? Yöntem mi?

Şişkinlik, beslenme sonrası karında hissedilen ağırlıktır. Genelde yağlı yemekler ve aşırı yemek yemek şişkinliğe sebep olur.

Bunun dışında bazı besinlerdeki maddeler de şişkinliğe sebep olabilir. Bu besinler; yoğurt, süt, tahıllar, brokoli, lahana, kuru fasulye, soğan, karpuz, tatlandırıcılardır.

Besin Neden Şişkinlik Yapar?

Bazı besinlerin şişkinlik yapma sebebi, içinde bulunan moleküllerin, pişirme esnasında açığa çıkması ve bu moleküllerin insanlar tarafından sindirilememesi veya sindirilmekte zorlanması neticesidir. Ancak bazı pişirme yöntemleri ile, bu moleküllerin henüz pişmeden açığa çıkarılması ve vücuttan uzaklaştırılması mümkündür. Doğru pişirilme yönteminin uygulanması yeterli olacaktır.

Şişkinliklerin en büyük sebebi ise besinler değil, onların yanlış tüketimidir. Örneğin yemekte su tüketimi en çok yapılan tüketim hatalarından biridir. Yemek yedikten sonra sindirim işini yapan yapılara enzim denir. Bu enzimler, gelen besinin ayrışmasını ve en faydalı hale gelmesini sağlar ki; bu işin adı sindirimdir. Ancak yemekle beraber içilen su, besinlerin su ile şişmesini sağlar ve enzimlerin yemeğin özünü bulmasını zorlaştırır. Bu durumda belli zaman aralığında midede kalan besin, sindirilemeden bağırsaklara geçmiş olur. Sindirilemediğinden bağırsaklarda da aşırı yüklü bir madde olur ve gaz, hazımsızlık gibi sorunların da ortaya çıkmasına sebep olur. Bu sebeple tamamen bozulmuş bir sindirim sistemi açığa çıkar. 

Besinleri az çiğnemek, devamlı katı beslenmek, az su içmek de benzer etkileri ortaya koyar. Bunların hepsinin özüne baktığınızda, enzimlerin çalışmasını inhibe eden unsurlar olduğunu ve bu sebeple şişkinlik yaptığını görürüz. 

Enzimler % 15 suyun altında çalışmazlar. Haliyle enzimlerin çalışabilmesi için, öğün aralarında yeterince su içilmelidir. 

Besin ne kadar küçük parçalara ayrılırsa, enzim o kadar aktif olarak besini sindirme yüzeyine ulaşmış olur.

Enzimleri doğru tanımamız ve onlar için aktive edici unsurları sağlamamız, daha rahat bir sindirim sistemine sahip olmamızı sağlayacaktır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
?