Susam Yağının Faydaları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2015/12/31 14:42 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/04 13:27 •

Susam ve susam yağı sağlık için oldukça önemli besin kaynağıdır.

Susam Yağının Faydaları Nelerdir?

Susam ve susam yağı, sağlık için oldukça önemli besin kaynağıdır. Susam yağını salata ve bazı yemeklerde kullanabilirsiniz. Susamı ise tane halde börek üzerinde veya yoğurtla tüketebilirsiniz. Sağlıklı yağları ve vitaminleri bünyesinde barındıran susam, cilt, karaciğer ve kalp dostudur. 

Yağların Vücut İçin Faydaları Nelerdir?

Yağlar vücutta pek çok görevi üstlenirler; yapıya katılma, onarım yapma, sindirime uğramak suretiyle enerji kaynağı olmak, depo besin olmak gibi pek çok görevi üstlenir.

İnsan vücudu milyonlarca hücrenin biraraya gelmesiyle oluşur. Bu hücrelerinin her biri onlarca fosfolipit adı verilen cift katlı yağlarla çevrilmiştir. Kısacası insanın her zerresinde yağ molekülü vardır.

Vücuttaki pek çok yaralanmaların iyileşmesi, büyümeler yağların katkısıyla yapılır.

Ayrıca yağlar, insanların en zengin enerji kaynağıdır. Bir birim yağdan üç birim su açığa çıkar ve bu sayede vücudun hem besin hem de su ihtiyacına katkıda bulunur. Hatta eğer beslendiğiniz kadar çok enerji sarf etmediyseniz bu sefer mevcut yağlar vücutta depo edilir ve vücut ihtiyaç duyduğunda bunları kullanabilir.

Yağların bir başka faydası da, vitaminleri kullanabilir hale getirir. Yani, pek çok vitamin, eşliginde yanlış tükettiğimiz besinlerle birlikte faydasını yitirir. Kalitesiz besinler haline gelir. Oysa ki yağda çözünen vitaminler, doğru bitkisel yağlarla birlikte tüketilirse bu vitaminlerden vücut için maksimum derecede faydalanılabilir. Yağda eriyen vitaminler; A vitamini, D vitamini, E vitamini, K vitaminidir. Özellikle yaptığınız salatalarda bu vitaminler fazlaca bulunmaktadır. Bu sebeple salatalar bitkisel yağlarla birlikte tüketilmelidir.

Susam ve susam yağı, doğal olarak tek başınayken de birçok vitamini yapısında bulundurur. E kendi yağına da sahip olduğuna göre, susamı tek başına tüketmek dahi ciddi bir vitamin kazancı anlamına gelir. Tahin; susam yağının sıkılmış ve açığa çıkarılmış halidir. Dolayısıyla bu faydaları elde etmek adına tahin bolca tüketilmelidir.

Ancak susam sade olarak tüketiliyorsa taneleri çiğnenmeli ve ağızda yağı çıkarılmalıdır. Aksi takdirde susamın kabuğu çıkarılamaz ve dışkı ile atılır. Zaten susamın ağızda bıraktığı hoş lezzet de, içinde yağ barındırmasından kaynaklıdır. Her sağlıklı ve doğal besin gibi susam da sıklıkla tüketilmelidr.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?