Tiroid Bezi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/11/30 19:40 •

Tiroid bezi 2 tane hormon üretir ve kan dolaşımına salgılar. Bu hormonlar, tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) olarak adlandırılmıştır.

Tiroid Bezi Nedir?

Tiroid bezi boyun bölgesine iki taraflı olarak ve karşılıklı şekilde yerleşmiştir. Temel fonksiyonu hormon salgılamaktır. Tiroid bezi 2 tane hormon üretir ve kan dolaşımına salgılar. Bu hormonlar, tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) olarak adlandırılmıştır.

Vücutta pek çok bez ve bu bezlerin ürettiği birbirinden farklı hormonlar vardır. Bu hormonlar, bu hormonların farklı bezlerden salgılanması, farklı ve birbirinden bağımsız olmalarıyla alakalıdır. Tiroid bezi de, hormon üretim merkezlerinden biridir. Bu bezlerin ürettiği tiroksin hormonu, metabolizmayı düzenler. Yani fazla çalışması vücudun hızlı olmasını, az çalışması vücudun yavaşlamasını sağlar. Ancak bunların ikisi de normal kabul edilmez. Belirlenen normal hızda çalışan tiroid bezi ve tiroid hormonu, sağlıklı bir insanı temsil eder.

Tiroid hormonu, iyot varlığında çalışır. Eğer tiroid testlerinde bir problemle karşılaşırsanız doktorunuz tedbir almaya tuz ile başlayabilir. Hastanın durumuna göre bazen tuz tamamen kesilebilir, bazen kullandığınız tuz çeşiti değiştirilebilir, bazen de belli bir miktar iyot içeren tuzları kullanmanız önerilebilir. Doktorunuzun önerisi her ne olursa olsun mutlaka uyum sağlamalı ve uygulamalısınız. Bazen yemeklerde uygulanacak böyle basit tedbirler; sizi çok daha fazla ilaç ve ağır tedavilerden koruyabilir.

Beslenme İle Sağlıklı Yaşam Mümkün mü?

Hemen hemen her hastalık için besin önerisini pek çok yerde görürüz. Özellikle sebze ve meyveler; vitamin ve mineral deposudur. Hastalık olduktan sonra tam anlamıyla sadece bir bitki sayesinde iyileşmek pek de sık görmediğimiz bir durum olsa da; aslında hastalıklardan korunmak için bitkiler olmazsa olmazdır. Bu sebeple sadece hastalıkta değil, aslında hastalık ortaya çıkmadan önce vücut sistemlerini aktif hale getirmek için beslenme çeşitliliği sağlanmalıdır.

Tiroid Testlerinin Normal Değeri Nasıl Belirlenir?

Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir.

Kadın ve erkeklerde hatta bebek veya çocuklarda değerlerin farklı olması da son derece olasıdır. erkek ve kadın fiziksel olarak birbirlerinden çok farklıdır. mesela erkeklerde kas kütlesi çok fazla olduğundan, enerji ve oksijen ihtiyaçları çok daha fazla ayrıca metabolizmaları da daha fazladır. 



 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?