Tüp Bebek Tedavisinin Tekrar Denenmesi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yayın Tarihi : 2016/02/19 11:32 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/17 09:27 •
Acıbadem Maslak Hastanesi Tüp Bebek Bölüm Direktörü Prof. Dr. Bülent Tıraş tüp bebek tedavisi hakkında bilgi verdi.
Tüp Bebek Tedavisinin Tekrar Denenmesi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

1 ) Tekrar denenen tüp bebek tedavileri hakkında

Tüp bebek tedavisinin kaç defa tekrarlanacağı ile alakalı bilinen veya belirlenmiş net bir sayı mevcut değildir. Tüp bebek tedavi süreleri aralarında yaklaşık 2 ay veya 3 aylık zaman zarfının bulunması sureti ile çiftlerin maddi ve psikolojik durumu müsait olduğu müddetçe, tüp bebek tedavisi  denenebilir. Yapılan her denemede başarı şansının biraz azalmasına ve uzun tedavi sürecinin çiftler için bazen zor ve yıpratıcı olmasına rağmen, yılmadan sabırla ısrarcı olmakta fayda vardır. Çünkü yapılan her tedavi, bir sonraki tedavi için klavuz olup, başarısızlık sebebine göre yeni yaklaşımlar ve yöntemler planlanır. Bu sayede, bir sonraki tedavi evresinde elde edilecek başarı şansı arttırılabilir.

Uygulanan tüp bebek tedavilerinde, kaç defa deneme yapılmasının uygun olduğunu, aslında doktor ve hastanın oturup karar vermesi gereken bir durumdur. Hasta maddi ve manevi bakımdan, deneme yapabilecek güce sahip ise, bununla beraber doktorda hasta için uygulanabilecek tedavilerin mümkün olduğunu düşünüyor ise, bekleme yapmadan yola devam etmek gerekir. Tüp bebek te başarıya ulaşmış çiftlere sorulduğu zaman, pek çok hastanın yaklaşık 10 veya 15 denemenin ardından başarıyı elde ettiklerini çok fazla duyarız. Yeter ki bu tedavilerde kendimizi ve eşimizi hırpalamayalım. Önemli olan her zaman eşiniz ile elde ettiğiniz mutluluktur.

 

 

2 ) Tüp bebek te başarı yakalamada ki ölçüler nelerdir?

1- Fertilizasyon (laboratuvarda döllenme) oranı: Bu seviye iyi bir laboratuvar ortamı bulunan merkezlerde %80’in üzerinde olmalıdır.
2- Biokimyasal hamilelik (kanda hamilelik testinin pozitif çıkması): Bu oran %50 civarındadır.
3- Ultrasonografi ile görüntülenebilen ve takip edilen hamilelik oranı: Bu oran %40 civarındadır.
4- Eve canlı çocuk götürme oranı: Bu oran ise %30 civarındadır. Hastaları alakadar eden asıl değerin de sonuncusu olması gerekir.

 

4 ) Peki bir aile en fazla kaç denemede bulunmalı?
Bu durum biraz o ailenin maddi ve manevi gücü ile alakalıdır. Ancak normal koşullarda genç bir eşin, genel olarak 2 veya 3 deneme içinde hamile olması beklenmektedir. Bu sebepten dolayı, bir kez başarısız sonuç ile umutsuzluğa kapılmamaları gerekir. 40 yaşın üzerinde ki anne ve baba adayları için ise, başarısızlık oranları normal olarak yükseldiğinden dolayı deneme miktarı artırılabilir. Ancak 7 denemede de başarısız sonuç elde etmiş olan eşlerin, 8. Deneme de başarılı olabilme ihtimali düşüktür. Zaten genel olarak da 6 denemeden fazla deneme, anne ve baba adaylarına pek önerilmemektedir. Bknz: http://www.bulenttiras.com/tup-bebek-kac-kez-denenir
5 ) Neden? Kadına mı zarar verir?

Elbette ki hayır. Bu öneri, vücuda bir zarar verme endişesinin dışında, artık başarı ihtimalinin çok azalmış olması sebebi iledir. Ancak her konuda olduğu gibi, bu konuda da çeşitli istisnalar vardır. Bazen gazetelerde haber olarak karşımıza çıkar, “12 başarısız denemenin ardından, 13’üncü denemede hamile kaldı” diye.Burada dikkat edilmesi gereken konu, bunların gazete haberi olacak kadar az görülen bir olay olmasıdır. Bu sebepten dolayı da, her denemenin ardından, detaylı bir şekilde başarısızlığın sebep olduğu durumlar araştırılmalı ve gerekli olan tedaviler yapılmalıdır. Başlangıçta dikkat edilmeyecek, çok basit sebepler sorun olabilir.

6 ) Peki tüp bebek denemeleri sürekli düşükle sonlanıyorsa ne kadar denemede bulunulmalı?

İlk olarak, karşılaşılan düşüklerin nedenleri araştırılmalıdır. Bunlar genetik sorunlarproblemlerden kaynaklanabileceği gibi, bağışıklık sisteminin sebep olduğu bozukluklara da bağlı olabilir. İkinci düşüğün ardından, muhakkak gerek rahim gerek bağışıklık sistemi, gerek ise genetin sebeplerin araştırılması lazımdır. Kadının yaşının büyük olması ile alakalı karşılaşılan düşükler, genel olarak embriyolarda yer alan kromozom anomalileri ile alakalıdır. Bunlar bir sonraki tüp bebek denemesinde ’preimplantasyon genetik tanı’ yöntemi ile ciddi oranda azaltılabilir.

Kaynak : http://www.bulenttiras.com

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?