Kurban Bayramında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Manevi anlamda önemli günlerimizden olan Kurban Bayramı’nda et tüketimi artmaktadır. Kurban Bayramı vesilesiyle, pahalı ve değerli bir besin olan ete ulaşmak daha kolay ve yoğun olmaktadır.Et tüketiminin oldukça arttığı bu süreçte de mide,kalp –damar,şeker ,yüksek tansiyon,şişmanlık gibi rahatsızlığı olan kişiler de beslenmelerine daha dikkat etmelidir.
Kurban etlerini alırken ,özellikle veteriner kontrolünde olan kurbanlıklar tercih edilmelidir,aksi takdirde hayvanlardan insanlara bulaşma ihtimali olan tenya,brusella,şarbon,verem,toksoplazma,kist hidatik gibi gibi hastalıklarla karşılaşma ihtimali olabilir.
Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli,kurban kesilirken de kesilme,yüzülme,parçalanma,taşınma,muhafaza,pişirilme gibi aşamalarda kişisel ve toplu hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.
Toplumumuzda ,bayram sabahı et kesilir kesilmez hemen kavurma yapmak gibi yaygın bir adet vardır.Oysa ki yeni kesilmiş etlerde rigor mortis (ölü katılığı) dediğimiz bir sertlik oluşmaktadır.Bu oluşan sertlik sindirimi zaten zor bir besin olan etin sindirimini daha da zor bir hale getirmektedir.Mide -barsak rahatsızlığı olan kişiler kurban etlerini tüketirken daha dikkatli olmalıdır.Bundan dolayıdır ki kurban etlerinin buzdolabında birkaç gün dinlendirildikten sonra tüketilmesi cok daha uygun olacaktır.
Sakatatlarda Kurban bayramında tüketimi artan yiyeceklerdendir.Yağ içeriklerinden dolayı(doymuş yağ fazla içerirler) kan yağlarını artıran bu besinlerde ölçülü tüketilmelidir.
Pişirirken de haşlama ve ızgara yöntemi tercih edilmelidir.Et koyduğumuz yemeklere (hem doymuş hem de görünmez yağ açısından da zengin olduğu için) yağ koymamalıyız.
Et katı yağlardan zengin bir besin olmasına rağmen kaliteli protein ve demir kaynağı olarak da gözardı edilemeyecek bir besin maddesidir.
Çinko,fosfor,magnezyum,B 12,B6,B1 ve A vitamini de içerir,c ve e vitamini içermediği için mutlaka sebzelerle pişirilmeli veya yanında salata,taze meyva suları,söğüş veya haşlanmış sebzelerle tüketilmelidir.
Bayramda fazlaca karşılaşılan bir diğer pişirme yöntemi de mangaldır.
Mangalda pişirmeyle etteki proteinler kanser yapıcı maddelere dönüşebilmektedir.Bunu engellemek adına da et ve ateş arasında 15 cm kadar bir fark olmalı,etler ateşe çok yakın pişirilmemelidir.
Etin yüzeyi çok yüksek ısıyla temas etmemeli,etin yanması önlenmelidir.
Yine yüksek ısı etin dış yüzeyini kaplayarak etin içinin çiğ kalmasına neden olmaktadır.Etin iç sıcaklığı da en az 75 derece olmalıdır.
Kurban Bayramında tüketimi cok fazla artan eti saklarkende dikkat etmemiz gereken noktalar vardır.Küçük paketler halinde buzdolabı poşetlerinde, birer yemeklik olacak şekilde,mümkünse yassı bir halde dondurulan etleri – 18 derece de uzun bir süre muhafaza edebiliriz.
Çözdürme işlemi kesinlikle oda sıcaklığında yapılmamalı,buzdolabının alt raflarında gerçekleştirilmelidir.
Kurban Bayramı ev ziyaretlerinin ve bu ziyaretlerde yapılan ikramlarında bol olduğu özel günlerdendir.
Yörelere göre değişiklik gösterse de ikramlar arasında yaprak sarması,su böreği,ev baklavası,kavurma başta gelmektedir.
Gidilen her yerde her ikram tabağını bitirme konusunda kendimizi mecbur hissetmeden,yanımızda ki kişilerle paylaşarak veya gidilen yerlerin birinde tatlıyı ,diğerinde yaprak sarmasını,başka bir yerde de tatlıyı tercih ederek miktarları azaltabiliriz.
Et fazla tüketildiğinde kabızlık gibi sindirim problemleri oluşabileceği ihtimalini de dikkate alarak mutlaka taze sebze-meyve tüketimine de gün içinde önem vermeliyiz.
Manevi anlamda hayatımıza değer katan bu anlamlı ve özel günlerimizi, sevdiğimiz değer verdiğimiz tüm dostlarımızla,evlatlarımızla,akrabalarımızla,komşularımızla sağlıklı ve huzurlu bir şekilde uzun yıllar berabergeçirmek istiyorsak hayatımızda sağlıklı beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi bir yaşam tarzı olarak benimsemeliyiz.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.