Yüz Felci ve Tanısında Kullanılan Tahliller
Yüzde seğirme, güçsüzlük veya hareketsizlik yüz sinirini ilgilendiren bir hastalığın bulgularıdır. Doktorlar yüz felci tanısında bir takım tahliller isteyebilir.
Yüz Felci Nedir?
Yüzde seğirme, güçsüzlük veya hareketsizlik yüz sinirini ilgilendiren bir hastalığın bulgularıdır. Yüzde anormal hareketler veya felç bir enfeksiyon, yaralanma veya tümör nedeniyle oluşabilir ve nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Yüzümüzde sinir fonksiyonları çok kompleks olduğundan, lifleri zedelenirse bir çok belirti oluşur.
Yüz sinirdeki bir hastalık yüzde seğirme, güçsüzlük veya felç ile, gözde veya ağızda kuruluk ile veya tat duyusunda değişmeyle sonuçlanabilir. Ani Oluşan Yüz Felci “ Bell felci” olarak da isimlendirilen hastalık muhtemelen vücudun bir virüse karşı gösterdiği tepki sonucunda meydana gelmektedir. Ayrıca darbelere bağlı travmalar, orta kulak iltihapları gibi durumlar, soğuk ve rüzgara maruz kalma da yüz felcinin nedenleri arasındadır. Yüz sinirinin kemik içindeki bölümü şişer ve basınç siniri zedeler. Yüz güçsüzlüğün nedeninin bu olay olduğundan emin olmak için ve diğer nedenleri ekarte etmek için özel sorular vardır. Baş boyun ve kulak muayenesinden sonra bir seri test uygulanabilir.
Yüz Felci Tanısında Kullanılan Tahliller:
İşitme testi: Sinire zarar veren nedenin işitme sinirini, iç kulağı veya işitme mekanizmasını da etkileyip etkilemediğini ortaya koyar. Özellikle iç kulağa yakın kemiklerde meydana gelen şişmeler, duymaya da zarar verebileceği ihtimalini canlı tutar. Bu sebeple işitme testi yapılmalıdır.
Denge testi: Denge sinirinin tutulumunu değerlendirir. Dışardan bakılınca vücudun hangi bölgesini tam olarak etkilediği bilinemez bu sebeple sinir incelemesi yapılmalıdır.
Gözyaşı testi: Gözün gözyaşı üretme kabiliyetini ölçer. Gözyaşı bezleri göz diplerindedir. Eğer enfeksiyon buralarda etkili olduysa bu bezler salgı üretemez ve göz kuruluğu meydana gelir. Sonucunda gözlerde yanma, acı hissedilir. Göz yüzeyini (kornea) kuruluktan korumak için göz damlaları gerekli olabilir.
Radyolojik görüntüleme: BT (bilgisayarlı tomografi) veya MR (manyetik rezonans görüntüleme) yüz sinir alanında enfeksiyon, tümör, kemik kırığı veya diğer anormalliklerin olup olmadığını ortaya koyar. En genel ve en net sonucu ortaya koyan bir testtir. Bu sebeple önemlidir.
Elektriksel test: Sinirdeki zedelenme miktarını ortaya koymak için yüz sinir uyarılır. Bu test sık aralıklarla tekrarlanarak hastalığın ilerleyici olup olmadığı görülebilir. Yüz felci tanısı koyulduktan sonra Kulak Burun Boğaz uzmanları ve nöroloji uzmanlarınca tedavi edilmektedir. Bu süreç boyunca aynı doktorda kalmak, tavsiyelere uymak, sonuca daha çabuk ve kolay ulaşmakta oldukça önemlidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.