ALS Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi: 2017/06/22 14:02 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:18
ALS olarak bilinen (Amiyotrofik Latersal Skleroz) hastalık kas erimesine, omurilikte harabiyete neden olur. Tüm dünyada görülen bir hastalıktır. Ortalama başlangıç yaşı 55 olup erkeklerde daha sık görülür.

ALS Hastalığı Nedir?


Kaslarda seyirme, ağrı, kramp, konuşma ve yutma güçlüğü, kontrol edilemeyen ağlama ve gülme, bir kolda ya da bacakta güçsüzlük ya da incelme ALS hastalığının belirtilerindendir.

ALS Hastalığı Nedir?


Hareket edebilmemiz için o hareketle ilgili kaslarımızın istemli olarak kasılması gerekir. Eğer sinirlerde harabiyet olursa istemli kas kasılması bozulur. Hasta gücünü kısmen ya da tamamen kaybeder.

ALS Hastalığı Nedir?


Hastalık bulaşıcı değildir. Çoğunlukla da kalıtımla ilgisi yoktur. Teşhisi için elektromiyogram (EMG), manyetik rezonans görüntüleme (MR), bazı kan ve idrar tetkikleri gerekiyor.

ALS Hastalığı Nedir?


Zamanla güçsüzlük başladığı bölümden diğer uzuvlara doğru yayılır. Vücutta kaslarda erime meydana gelir ve kişi günlük aktivitelerini yapamaz hale gelir. Tek başına iş göremez, yemek yiyemez, giyinemez, yıkanamaz.

ALS Hastalığı Nedir?


Solunum kaslarının da güçsüzleştiği zaman hastalığın kritik dönemi başlar. Hastanın kalp kasları, göz kasları etkilenmez, bağırsak ve idrarını kontrol edebilir. Tedavisi kesin olmayan ALS hastalığı için ilaç çalışmaları sürdürülmektedir. Hastanın rahat ettirilmesi, normal yaşamını sürdürmesini sağlanacak tedbirler alınmalı.

ALS Hastalığı Nedir?


Dünyaca ünlü bilim adamı Stephan Hawking’e ALS teşhisi konulmuştur. Teşhisten 43 yıl sonra hala yaşamını verimli bir şekilde devam ettirmektedir. Çevresiyle iletişimini yanak kasları ile kontrol ettiği elektronik bir cihaz aracılığıyla sağlıyor.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.

Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?