Aşırı miktarlarda tatlı içecekler kanser ve Alzheimer riskini yükseltiyor

Yayın Tarihi : 2015/05/11 08:59 • Güncelleme Tarihi : 2024/06/25 03:08 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Şekerli içeceklerin tehlikeli olmasının en önemli sebeplerinden biri, çok fazla tüketilmeleridir. Maalesef yemek eşliğinde içecek içmek bir toplum alışkanlığı haline gelmiştir.

Aşırı miktarlarda tatlı içecekler kanser ve Alzheimer riskini yükseltiyor

Yapılan son araştırmalara göre tatlı içecekler beyin proteinlerini olumsuz etkiler. Beyindeki üretilen proteinlerin %20’si düşünme ve karar vermeyle ilgileniyorlar. Bu proteinler fazla miktarlarda tatlı içecek alınmasıyla değişir ve hasar görürler
Şekerli gazlı içecekler  ve diğer tatlı içecekler kilo aldırır, bazıları da diyabete neden olurlar.

Şekerli İçecekler Neden Tehlikelidir?

Şekerli içeceklerin tehlikeli olmasının en önemli sebeplerinden biri, çok fazla tüketilmeleridir. Maalesef yemek eşliğinde içecek içmek bir toplum alışkanlığı haline gelmiştir. Özellikle fast food yeme alışkanlıklarıyla birlikte, sofralarda bulunan çorba miktarının azalması, kuru ve hızlı gıdaların tüketilmesi, karbonhidrat tüketiminin artması, öğünlerin kalitesini düşürmekte ve içeceğe olan ihtiyacı ortaya koymaktadır. İşte bu da şekerli içecekleri bir tehlike olarak huzurumuza sunmaktadır.

Şekerli içeceklerin her ne kadar 'şeker ilavesiz' light' rafine şeker kullanılmamıştır' gibi ibareleri olmasa da, yine şeker kadar zararlı başka tatlandırıcıların ilavesiyle bu içecekler yapılmaktadır. Halbuki meyvelerin içinde şeker doğal olarak vardır zaten. Yani hazır olan bu içecekleri tüketmek yerine, evde kendiniz hazırlayacağınız meyve sularını çok daha güvenli şekilde yapabilir ve uygulayabilirsiniz.

Çünkü hazır içeceklerin içindeki tek tehlike şeker değildir. Ayrıca onların çok uzun süre raflarda kalabilmesi için, içlerine konan kimyasalların da zararlarını saymakla bitmez.

Neden Yemekle İçecek Tüketilmez?

Yemekler midede, mide asiti ile karışır ve buradan sonra ince bağırsaklarda emilimi gerçekleşir. Ancak yemek sıvı ile birlikte mideye inerse, hele de henüz ağız içindeyken sıvıya maruz kalırsa, işte o zaman besinler midede şişer. Bu şişkinlik, besinin içindeki ana maddelerin yani protein, yağ veya karbonhidratların çözünmesine engel olur ve besinlerden fayda sağlanamadan, sadece posa olarak dışkı yoluyla vücuttan uzaklaştırılır.

Sıvı Tüketimi Bakımından Doğru Beslenme Alışkanlığı Nasıl Sağlanır?

Öncelikle sofralardan çorbayı eksik etmemek gerekir. Yazın soğuk, kışın sıcak çorbaları tüketmek, oldukça sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Yemek yanında içecek tüketmek yerine yoğurt, salata gibi tükürük salgısını artıracak ve sıvı ihtiyacını ortadan kaldıracak besinler tüketilmelidir.

İlla yemek yanında içecek tüketecekseniz; bu asitli ve şekerli bir içecek yerine, ayran gibi tok tutacak ve şeker ilavesi olmayan bir içecek olmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?