Günde 2-3 Fincan Kahve Ölüm Riskini Azaltıyor

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2024/07/05 11:07 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Kahve ve spor, tek seferde vücutta aynı etkiyi yapar. Yani hiç spor yapmadığınız halde o gün yoğun spor yaparsanız, metabolizmanızın hızlanmasıyla; hiç kahve içmiyorken o gün içtiğiniz yoğun kahve ile vücudunuzun metabolizma hızlanması aynı olur.

Günde 2-3 Fincan Kahve Ölüm Riskini Azaltıyor

Kahve içenlere iyi haber. İngiltere'de kahve içenler üzerinde yapılan bir araştırma sonuçları kahve tiryakilerini sevindirdi. New England Journal of Medicine isimli tıbbi dergide yayımlanan bilimsel makalede belirtilen araştırmaya göre, günde 2-3 fincan kahve, ortalama 13 yıllık takipte ölüm riskini erkeklerde % 10, kadınlarda ise %13 azaltıyor.

Kahve Vücudu Nasıl Etkiler?

Kahvede etkin madde kafeindir. Kafein, kuvvetli bir metabolizma hızlandırıcıdır. Metabolizma hızlanmasını, biz sporda da görüyoruz. Metabolizma hızlandığında; kan akışı hızlanır, kalp daha hızlı kan pompalar, vücutta sistemler çok daha hızlı çalışır. İşte bu unsurların hepsinin bir araya gelmesi demek, insanın vücudunun daha dinç kalması demektir. Ancak metabolizma hızlandırmak kahve gibi dış unsurlarla yani takviye şeklinde olduğunda, bu etkiyi devam ettirdiğiniz sürece sonuca ulaşabilirsiniz. Yani bir hafta boyunca içtiğiniz bir kahve, metabolizmanızı bir sene boyunca hızlandırmaz.

Kahveye bağlı metabolizma artışı, her zaman aynı oranda olmaz. Vücudun tolerasyonu her zaman değişir. Bazen içtiğiniz bir fincan kahve uykularınızı kaçırırken, bazen 4 fincan kahve, metabolizmanızın hızlanmasına en ufak bir katkıda dahi bulunmaz. İşte bunun sebebi içtiğiniz kahvenin, vücut tarafından tolerasyon oranına göre değişir.

Kahve Mi Spor Mu Gençleştirir?

Kahve ve spor, tek seferde vücutta aynı etkiyi yapar. Yani hiç spor yapmadığınız halde o gün yoğun spor yaparsanız, metabolizmanızın hızlanmasıyla; hiç kahve içmiyorken o gün içtiğiniz yoğun kahve ile vücudunuzun metabolizma hızlanması aynı olur. Ancak bu etkiye uzun süreçlerde baktığınızda sonuç değişir. Yani eğer siz hayatınız boyunca kahve ile metabolizma hızınızı artırmak isterseniz, her seferinde kahve miktarını da artırmak zorunda kalırsınız. Ayrıca kahve sizi zayıf tutabilir ancak vücut sarkıklarının önüne geçemez. Hatta evet kahve kalbinizin dayanıklı olmasını sağlar ancak damar sağlığına katkısı yoktur. Ancak spor böyle değildir. Hem tüm organlarınıza, hem de genel görünüşünüze etki eder. Yani deri sarkmalarını gidermenin yanında; sıkı ve sert deriye sahip olmanızı, genç görünmenizi sağlar. Ayrıca kalbinizin içten gelen basınçlara dayanmasını sağladığından da kalp ve damar sağlığınız için de oldukça önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?