B 3 Vitamini ( Niacin) (Nikotinik Asit) Nedir? B 3 Testi

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/11 13:01 •

B 3 vitamini, 8 B vitamininden biridir. B 3 Vitamini ( Niacin) (Nikotinik Asit)  testi ise bazı hastalıkların  tanısında kullanılmaktadır.

B 3 Vitamini ( Niacin) (Nikotinik Asit) Nedir? B 3 Testi

B 3 vitamini, 8 B vitamininden biridir. Niacin veya nikotinik asit olarak da bilinmektedir.B vitaminlerinin temel etki mekanizması, gıdalardaki karbonhidratları glukoza çevirip enerji oluşumuna katkıda bulunmalarıdır.
B kompleks vitaminleri aynı zamanda, sağlıklı cilt, saç, gözler ve karaciğer için de son derece gereklidir.B 3 vitamini yani diğer adıyla niacin dolaşımın sağlanmasında ve adrenal bezlerde cinsiyetle ilgili hormon ve stres hormonunun salınmasında da etkilidir.
Vücudumuz B 3 vitaminini aldığımız gıdalardan sağlamaktadır.Alkolü çok tüketenlerde ise B 3 vitamini eksikliği görülebilmektedir.B 3 vitamini (niacin) seviyesini ölçen testler piyasada bulunmaktadır.
B 3 testleri, sık istenen testler olmadığından rutin laboratuvarlarda pek çalışılmamaktadır.
Özellikle yurt dışındaki spesifik laboratuvarlarda, kanımızdaki B 3 vitamini düzeyini ölçen, plazma ve serumdan alınan numuneyle çalışan testler vardır.

Bu kan testi B3 Vitamini (Niasin) eksikliklerini belirlemek için kullanılır.

Tüm B vitaminleri gibi niasin de  karbonhidratların glikoza dönüştürülmesinde, yağ ve proteinlerin metabolize edilmesinde ve sinir sisteminin düzgün çalışmasının sağlanmasında rol oynar. Niasin ayrıca vücudun cinsiyetle ve stresle ilişkili hormonlar üretmesine yardımcı olur ve kan dolaşımını ve kolesterol düzeylerini iyileştirir.

Karaciğeriniz et ve süt gibi yüksek proteinli gıdalardan elde edilen bir amino asit olan triptofanı niasine dönüştürebilir.

Hafif niasin/B3 vitamini düşüklüğü semptomları:

Hazımsızlık
Tükenmişlik
Acıyan yara
Kusma
Depresyon
B3 vitamininin ciddi eksikliğine pellegra denir ve ölümle sonuçlanabilir.

B3 vitamini içeren gıdalar:

Kırmızı et
Balık
Kümes hayvanları
Yer fıstığı
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?