Beta HCG Testi Değerlerinde Gri Zon Nedir? Beta HCG Değerleri ve Gebelik Haftası

Yayın Tarihi : 2018/10/07 18:32 • Güncelleme Tarihi : 2022/09/06 11:45 •

Kanda yapılan Beta HCG testinde 6 mıu/ml ve üstü çıkan değerler ilk aşamada gebelik lehine değerlendirilir.Ancak gri zon olarak da değerlendirilen bir ara değer vardır.Gri zon değeri ise 6 mıu/ml ile 24 mıu/ml arası çıkan değerlerdir. Kan testinde gri zonda bulunan Beta HCG değerleri çıktığında gebeliğin teyidi için bir kaç gün sonra testin tekrar edilmesi uygun olacaktır.

Beta HCG Testi Değerlerinde Gri Zon Nedir? Beta HCG Değerleri ve Gebelik Haftası

Beta HCG Değeri Gebelik Tanısı İçin Ne Olmalı?

Kuşkusuz kanda Beta HCG testi gebeliğin tanısı için en önemli tahlildir. Birçok internet sitesinde gebeliğin tanısı için gerekli olan Beta HCG testi normal değerleri için bilgiler bulunmakta olup belirtilen bazı değerler ise belirli standartta belirtilmemektedir.
Gebelik tanısı için bazı kaynaklarda 6 mıu/ml ve üstü değerler, bazı kaynaklarda ise 10 mıu/ml ve üstü Beta HCG değerlerinden söz edilmektedir.
Tahliller ile ilgili Türkiyenin ilk ve en çok ziyaret edilen sağlık sitesi Tahlil.com olarak bu konuda en yeni ve kabul gören bilgilerle ziyaretçilerimizi bilgilendirmek istiyoruz.
Beta HCG testinin gebelik lehine değerlendirilmesi için test sonucunun 6 mıu/ml ve üstü olması gerekmektedir.

Beta HCG Testinde Gri Zon Nedir?

Beta HCG testsinde 5 mıu/ml çıkan sonuçları gebelik olarak değerlendirmek hatalı olabilir. Ayrıca 6 mıu/ml ile 24 mıu/ml arası çıkan Beta HCG değerleri de gri zon olarak kabul edilir.
Gri zonda çıkan Beta HCG değerleri ise her ne kadar gebelik lehine kabul edilse de mutlak suretle ikinci bir Beta HCG testi ile teyid edilmesi gerekmektedir. İkinci Beta HCG testi de ilk testi takiben 48 saat içinde yapılmalıdır.Bu test sonucunda elde edilen Beta HCG değeri ilk teste göre artmış ve hatta katlanarak artmış ise bu durum sağlıklı bir gebelik olarak yorumlanmalıdır.
25 mıu/ml ve üstü çıkan Beta HCG değerleri de gri zonun üstünde olduğundan direkt olarak gebelik lehine değerlendirilmelidir. Kuşkusuz bu değerlerin de sonraki tahlillerde artması sağlıklı gebelik için değerli bir kriterdir.

Gebeliğin Kesin Tanısı İçin Sadece Beta HCG Testi Yeterli midir?

Her ne kadar kanda Beta HCG testi gebelik tanısında önemli bir kriter olsa da kesin gebelik tanısı için asla yeterli değildir.Aslında bir çok kadın doğum uzmanı Beta HCG değerlerinden çok daha fazla olarak yapacakları alttan ultrason muayenesinde gebelik kesesini görmeyi bekler.Bu değerlendirme sonrası da kesin gebelik tanısını anneye bildirir.

Gebelik Haftasına Göre Beta HCG Değerleri Nasıldır?

Gebelik için Beta HCG değerlerinin dikkate alınması gebeliğin üçüncü haftası ile başlar.

Gebeliğin 3. haftasında tahmini Beta HCG değerleri: 6 mıu/ml ile 50 mıu/ml arası
Gebeliğin 4. haftasında tahmini Beta HCG değerleri: 6 mıu/ml ile 425 mıu/ml arası
Gebeliğin 5. haftasında tahmini Beta HCG değerleri: 20 mıu/ml ile 7300 mıu/ml arası
Gebeliğin 6. haftasında tahmini Beta HCG değerleri: 1080 /ml ile 56 000 mıu/ml arası

Gebelik Tanısında Ultrason Muayenesi

Gebeliğin 5 ile 6. haftasından sonra Beta HCG değerlerinin değerlendirilmesi yerini kesin gebelik tanısı için ultrason muayenesine bırakır. Bu haftalarda deneyimli kadın doğum uzmanları anne rahminde gebelik kesesini görürler.Bu muayenede kesenin içeriği, kesenin yerleştiği alan ve bebeğin kalp atışları da değerlendirilir. Bu nedenle gebeliğin kesin tanısı ortala 5 ile 6. haftalar arasındadır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?