Kreatinin Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/07/09 08:31 • Güncelleme Tarihi : 2023/11/29 14:00 •

Kreatinin, kasların metabolizma atığı olup karaciğerde parçalanarak vücuttan uzaklaştırılmaktadır.

Kreatinin Testi Nedir?

Kreatinin, kasların metabolizma atığı olup karaciğerde parçalanarak vücuttan uzaklaştırılmaktadır. Kreatinin testi, karaciğerin parçalama işlevinde bir sorun olup olmadığı araştırılmaktadır. 

Vücut enerjisini ATP olarak üretir ve harcar. Kasları çalıştırmak için yeterince ATP enerjisi kalmadığında, bu enerjiler kreatinleri ADP moleküllerine bağlayarak ortaya çıkmaya devam eder. ADP yani adenozin di fosfata kreatindeki fosfat bağlandığında ATP yani kullanılabilir enerji olan adenozin tri fosfat ortaya çıkar. Neticede yeni bir enerji kaynağı ortaya çıkar. Serbest fosfatları ADP ye bağlayan ise karaciğer hücreleridir. Bu sebeple kreatinle ilgili testler karaciğere bakarak ortaya konur. Bu sayede karaciğerin fonksiyonları değerlendirilir ve görevini ne kadar sağlıklı bir şekilde yapabildiği ortaya koyulur.

Neden Besleniriz?

Beslenme, enerji üretmek için yapılan bir eylemdir. Yediğimiz besinler sindirilir ve bunlar oksijenle yakılır. Bu aşamadan sonra enerji kaynakları ortaya çıkar. Eğer beslenen besin kadar enerji sarf edilirse besinlerin tamamı yakılmış olur. Ancak tükettiğiniz besin kadar enerji harcamamışsanız, bu fazla besinlerin yağ olarak depolanmasını sağlar ve vücut ihtiyaç duyduğunda bu depoları kullanarak yeni enerji kaynakları oluştururlar.

Bu sebepledir ki; kilo vermek istediğinizde yediğinizden daha fazla enerji harcamalısınız ki; depo besinler bozulup enerji kaynağı haline gelsinler.

Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk olan kişilerde bu metabolizma tam olarak işlemez ve besinlerin birbirine (fazlasının yağa, yağın enerji kaynağına) dönüşümü gerçekleşmez. Kişi bu durumda ya kontrolsüz kilo alır yada kontrolsüz kilo verebilir. Bunların hepsi sağlıksız durumlardır ve biran önce giderilmesi gerekir.


Karaciğer Foksiyonları Neden Kontrol Edilir?

Kişiler genelde normal hayat akışında kreatin değerlerindeki değişimi fark edemeyebilirler. Ancak karaciğerde bir problem meydana geldiğinde kişinin ten renginde bozulmalar, karın ağrıları gibi durumlar ortaya çıkar. Rutin testlerde dahi değişen ve normal olmayan değerler ortaya çıkar. Bu sebeple kreatin olduğu tahmin edilmese de, vücutta bir aksaklık olduğu anlaşılabilir.

Karaciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kan ve idrar tahlili, eğer durum ciddi ise ultrason gibi daha ileri tetkikler de istenebilir. Doktorların görüş ve önerileri bu hususta önemli ve yol göstericidir. Özellikle tek bir doktorun takipte kalması, en doğru yöntemdir. Bu sayede tahliller hızlıca yapılır ve hızlıca sonuca varılabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
h********** :

böbrekten atılmıyor muydu

?