Bombay Fenotipi ve Bombay Kan Grubu Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/03/21 21:33 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/29 10:21 •

Son dönemlerde ortaya çıkan kan grubundan haberiniz var mı? Kolay kolay ayırt edilemediği için Bombay adlı kan grubunu henüz duymamış olmanız çok mümkün. Bu yüzden makalemizin geri kalanını okuyup Bombay fenotipi ve kan grubu hakkında aradığınız her şeyi öğrenmeniz mümkündür.

Bombay Fenotipi ve Bombay Kan Grubu Nedir?

22 Ağustos 2008'de birden fazla kemik kırığı olan bir kazazede hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakıma hemen kabul edildi. 2-3 günlük bir süre içerisinde kemiklerinin hizalandığından emin olmak için ameliyat olacak kadar dayanıklıydı. Yine de doktorlar, kanın bulunamamasından dolayı onu ameliyata alamadılar. Hayır, ortak bir kan grubu değildi, ulaşılması zor Bombay kan grubuydu.

 Bombay Kan Grubu (Bombay Fenotipi) Hakkında Bilgi

Çoğumuz bu gezegende böyle bir kan grubunun varlığından haberdar değiliz. İlk vakanın Bombay (şimdi Mumbai), Hindistan'ın mali başkentinde bulunmasından dolayı böyle adlandırılmıştır. Bu grup genellikle “O” grubuyla karıştırılır ve kan bankalarında gerekli teknoloji bulunmadığı için Bombay kan grubu birçok kez tanımlanamamıştır. Bombay kan grubu, RBC'lerde H antijeninden yoksun olmasıyla "O" kan grubundan farklıdır. Rh pozitif veya Rh negatif olabilir. Hindistan ve dünyadaki nadir kan gruplarından biridir. Hindistan'daki her 17600 kişiden 1'i veya dünyadaki her 25000 kişiden 1'i bu kan grubuna sahiptir. Biz Hintliler diğer ülkelere oranla bulunma sıklığı fazla olduğu için şanslıyız. Bu kan grubunun Hint nüfusunda gen mutasyonundan kaynaklandığına ve yavaş yavaş tüm dünyaya yayıldığına inanılmaktadır. Mumbai gibi şehirlerde bu kan grubu ile sadece 35-40 kan bağışçısı bulunmaktadır. Hindistan'daop toplamda 179 kişinin Bombay kan grubu olduğu bilinmektedir.

Bombay Kan Grubu (Bombay Fenotipi)  Nedir?

Bombay kan grubunu anlamak için  kan gruplama ayrıntılarını anlamamız gerekir. Birinin kan grubu A olduğunu söylediğimizde, kişinin kanında 'A' tipi antijen ve 'B' Tipi antikor olduğu anlamına gelir. AB'Lİ kişilerin kanında hem antijen A hem de B vardır ancak antikorları yoktur. O kan grubu olan insanlar sadece A ve B antikorlarına sahiptir ve antijenleri yoktur. Bununla birlikte, genel olarak bilinmeyen şey, tüm bu kan gruplarında antijen H vardır. Kanlarında bu antijene sahip olmayan çok az insan var. Bunun yerine başka kan verilemeyeceğinden H antikorları vardır.

Kan Grupları (Antijenler ve Antikorlar)

Kan Grubu

Antijenler

Antikorlar

A

A,H

B

B

B,H

A

AB

A,B,H

-

O

H

A,B

Bombay Kan Grubu

-

A,B,H

 

Bombay kan grubu insanlar neden genellikle "O" olarak test edilir?

Kan testinin yapıldığı yerlerin çoğu, tek başına AB ve Rh'nin varlığı ve yokluğu kanda test edilir. Bombay grubunun ne A ne de B antijenleri olmadığından, genellikle O kan grubu olarak algılanır. Sadece H antijeni için belirli bir test yapıldığında, O ve Bombay kan grubu arasında ayrım yapılabilir.

Bombay kan grubuna ihtiyacınız varsa ne yapılmalısınız?

Biri Bombay kan grubunun bir tanıdık için gerekli olduğunu öğrenince ne yapılmalıdır? Gitmesine izin verip kişiyi kaderine bırakıyor muyuz yoksa burada gerçekten bir şey yapabilir miyiz?

Kesinlikle aşağıdaki adımları takip ederek Bombay kan grubu için bir araştırmaya başlayabiliriz.

Tüm aile üyelerini ve akrabalarını kan grubu için test ettirin. Bir veya birkaç akrabanın bu gruba sahip olması muhtemeldir.

Bir dereceye kadar böyle bir acil durumun ortaya çıkmasından kaçınmak mümkündür. Hepimiz kendi kan grubumuzu bilmeliyiz ve O grubu olduğu tespit edilirse Bombay kan grubu olmadığından emin olun. Biri kan grubunu standart hastanelerde veya kan bankasından öğrenebilir. Bu nadir gruba sahip bir kişi her zaman temkinli ve uyanık olmalıdır. 
Ve son olarak bu nadir kan grubu hakkında farkındalık yaratın

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?