Periferik Yayma Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/05/24 10:56 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/20 22:25 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Periferik yayma laboratuvarlarda bir cam (lam) üzerine kanın ince bir şekilde yayılıp boyanması ve ardından mikroskopta incelenmesiyle gerçekleştirilen bir işlemdir.Hematoloji laboratuvarlarında yapılmaktadır.Anormal kan hücrelerinin var olup olmadığını araştırmak için yapılmakta olup çeşitli kan hastalıklarının kesin veya ön tanısında kullanılmaktadır.

Periferik Yayma Nedir?

Periferik Yayma Nedir?

Periferik yayma kandan alınan örneğin özel boyalar kullanılarak mikroskop vasıtasıyla incelenmesi esasında dayanan son derece önemli bir kan testidir.
Periferik yayma laboratuvarlarda bir cam üzerine kanın ince bir şekilde yayılıp boyanmasıyla gerçekleştirilen bir işlemdir.Bu yayma işlemi için laboratuvara gittiğiniz de parmak ucundan bir damla kan alınarak cam üzerine yayılır ya da bu işlem için sizden mor kapaklı kan tüplerine kan alınarak yayma işlemi yapılır.Yayma ve boyama işleminden sonra mikroskopta lökosit, eritrosit, trombosit gibi hücrelerin yapısı şekli ve sayısının değerlendirilmesine dayanır.

Periferik Yayma Tahlilinde Hangi Boyalar Kullanılır?

Alınan kan örneğinin lam üzerine usülüne uygun olarak yayılmasını takiben mikroskopi öncesi alınan örnek çeşitli boyalarla boyanabilir.Periferik yayma testi için kullanılan boyama teknikleri; Wright boyası, Giemsa boyası, May-Grunwald Giemsa boyamalarıdır. Laboratuvarda genellikle May-Grunwald- Giemsa boyama tekniği kullanılmaktadır.

Periferik Yayma İle Hangi Hastalıkların Tanısı Koyulur?

Periferik yayma bir çok kan hastalığının tanısında yararlı bilgiler veren( anemi gibi) bir temel laboratuvar yöntemidir.Değişik kan hastalıklarının seyri sırasında oluşabilecek morfolojik bozuklukların fark edilerek tanınmalarını kolaylaştırmak amacıyla yapılır.Bunun yanı sıra enfeksiyon hastalıklarının tanısında da kullanılan bir yöntemdir. Tanı dışında, hastanın tedaviye verdiği cevabın izlenmesinde, lösemilerde nükslerin gösterilmesinde de bilgi verir.

Mikroskobik değerlendirme hematoloji, onkoloji ve/veya enfeksiyon hastalıkları doktorları tarafından yapılır. Bu tahlilii yapan deneyimli biyologlar da vardır.

Periferik Yayma Testi İle Tanısı veya Ön Tanısı Koyulan Hastalıklar Nelerdir?

Anemi (kansızlık) hastalığı 
Bazı kan kanseri türleri ( lösemiler, lenfomalar gibi)
Trombositopeni ve Trombositoz ( Tormbosit sayısında görülen düşüklük veya yükseklikler)

Periferik yayma testi ile ilgili çok daha detaylı bilgi almak için tıklayınız....

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?